ΤΚΑ: ταμείο κοινωνικής αναλγησίας

Η ίδρυση «ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης» είναι μια καλοκαιρινή υπόσχεση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης, Τσιτουρίδη, οι άνεργοι και οι απολυμένοι άνω των 50 θα παίρνουν ένα επίδομα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον δεν ξαναπροσληφθούν.

Η θριαμβευτική αναγγελία του υπουργού δεν αποσαφηνίζει κάποια πράγματα, όπως το ύψος του επιδόματος αυτού. Από την άλλη, τα απαραίτητα χρήματα για τη δημιουργία του ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης θα μπουν από τις εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Με απλά λόγια, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν τις συνέπειες της πολιτικής, της οποίας είναι θύματα. Μια πολιτική άκρατων επιδοτήσεων σε ιδιώτες που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κάποια άλλη (Βαλκανική, συνήθως) χώρα, απελευθέρωσης των απολύσεων, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων κλπ.

Κάτι ακόμα που αφήνεται συνειδητά ανοιχτό από τον Τσιτουρίδη είναι το σε ποιες περιπτώσεις θα υπάγεται κάποιος άνεργος ή απολυμένος στο ταμείο αυτό. Στην εξαγγελία του υπουργού υπήρχε η φράση «εφόσον εξαντληθούν όλες οι δυνατές παρεμβάσεις». Μοιραία έρχονται στο μυαλό μας παλιότερες προτάσεις, για τη μη καταβολή επιδόματος ανεργίας σε ανέργους ή απολυμένους που δεν αποδέχονται θέση δουλειάς, ακόμα κι αν είναι ημιαπασχόληση στην άλλη άκρη της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση μας δείχνει, γι ακόμα μια φορά, πώς ένα μέτρο ανακούφισης των μη προνομιούχων, υποτίθεται, αποτελεί στην ουσία μοχλό για την προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων, ελληνικών και ξένων, επιχειρήσεων.

Η απάντηση που το Ξ δίνει στην ανεργία, σαν άμεσα αιτήματα του εργατικού κινήματος είναι:

-όποιος είναι άνεργος να παίρνει ανεργιακό επίδομα στο 80% του εισοδήματος του, ή στο ύψος των 20 μεροκάματων το μήνα.

-αυτό να ισχύει ανεξάρτητα από ηλικία και για όσο καιρό είναι κανείς άνεργος.

-μείωση των ωρών εργασίας στις 35 τη βδομάδα (7ωρο, πενθήμερο) για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας

Αγώνας, τέλος, για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών γιατί όσο κυριαρχεί το σύστημα του κέρδους ποτέ οι εργαζόμενοι δε θα μπορέσουν να δουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματά τους.

Γιώργος Κασαμπαλάκος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα