Το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να αγγίξουν σε αυτή την τετραετία τα βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και συγκεκριμένα τις συντάξεις και τα όρια ηλικίας. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της κυβέρνησης) Ν. Αναλυτής δήλωσε ότι θα έχει έτοιμη πρόταση για το ασφαλιστικό σε 1 χρόνο ενώ στον ΟΤΕ και στις τράπεζες η επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, βαδίζοντας στο δρόμο των προκατόχων του (Κανελλόπουλος, Πρωτόπαπας) έτεινε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, προτείνοντας φορολόγηση των μισθών από 1500(*) ευρώ και πάνω αφήνοντας ανέγγιχτους τους εργοδότες.
Ακόμα χειρότερα, ο επιστημονικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ, Ρωμανιάς, πρότεινε να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων – θεωρώντας με άλλα λόγια πως το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μπορεί να είναι ωφέλιμο για τους εργαζόμενους. Η ουσία σε όλα αυτά είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει το ασφαλιστικό αλλά όχι συνολικά, όπως έκαναν οι Σημίτης – Γιαννίτσης προκαλώντας την απεργιακή έκρηξη του 2001, και όχι αμέσως.
Η κυβέρνηση προτιμά να κτυπήσει τους ασφαλισμένους τμηματικά, πρώτα αυτούς που μπήκαν στην αγορά εργασίας την περίοδο από το 1982 μέχρι το 1993 μαζί με τα ισχυρά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών (τα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία) και να αφήσει τα υπόλοιπα για αργότερα.
Σε αυτά τα πλαίσια προχωρά σε:
1. κατάργηση των συντάξεων που αποδίδονται νωρίτερα από τα 65 χρόνια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να δουλεύει και 45 χρόνια προτού συνταξιοδοτηθεί ενώ μέχρι σήμερα ισχύει η 35ετία σαν μάξιμουμ.
2. περιορισμό ειδικών κατηγοριών συντάξεων όπως οι αναπηρικές και αποχαρακτηρισμό πολλών από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
3. ένταξη των «ευγενών» ταμείων στο ΙΚΑ, χωρίς την ίδια στιγμή να εγγυάται πως οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες θα μπορούν να πάρουν (από το ΙΚΑ) αυτά που σήμερα παίρνουν από τα δικά τους, ειδικά, ασφαλιστικά ταμεία.
4. μείωση των υποχρεώσεων των εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία. Στις τράπεζες, εντάσσοντας το ταμείο των τραπεζικών στο ΙΚΑ απαλλάσσει τους τραπεζίτες από τις υποχρεώσεις τους, ενώ γενικότερα προωθεί την κατάργηση 3 εργοδοτικών εισφορών συνολικού ύψους 2.15%
(*) Αρχικά ο Πολυζωγόπουλος πρότεινε φορολόγηση μισθών από 1200 ευρώ, αλλά στη συνέχεια το πήρε πίσω λόγω της γενικής κατακραυγής