Array

«Τίποτα δεν πάει χαμένο…» μια επιτυχία του αγώνα των εργαζομένων στην Ψυχ. Υγεία

Του Αντώνη Δημάκη, προέδρου των εργαζομένων στο "Περιβολάκι"(1)

Στις 4 Απρίλη 9 σωματεία εργαζομένων στην ψυχική υγεία απ’ όλη την Ελλάδα καλούσαμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπ. Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία είμαστε απλήρωτοι από 6 έως 11 μήνες (ανάλογα με το φορέα που εργαζόμαστε), ενώ οι δομές στις οποίες εργαζόμαστε κυριολεκτικά καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Εδώ και δυο χρόνια η ηγεσία του Υπουργείου περιέκοψε τα ήδη λιγοστά κονδύλια για την ψυχική υγεία κατά 50% με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε οι βασικές ανάγκες.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο εφαρμόζει αναδρομικά από 1-1-13 σε όλους τους φορείς το Ενιαίο Μισθολόγιο ρίχνοντας κι άλλο τους μισθούς – που μας χρωστάνε – και κόβοντας δώρα και σημαντικά επιδόματα.

Εδώ αξίζει να κάνουμε μια παρένθεση και να αναφερθούμε σε έναν «συγγενή» χώρο, τον ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών). Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ από τις αρχές του νέου έτους δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο σημαντικές μειώσεις μισθών λόγω της ένταξης και αυτών στο ενιαίο μισθολόγιο, αλλά και την πρωτοφανή απόφαση για κατάργηση της ΣΣΕ τους με αναδρομική ισχύ!

Ελεγκτές του γενικού λογιστηρίου του κράτους απεφάνθησαν ότι οι ΣΣΕ των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ από το 1999 μέχρι και το 2012 συμπεριλάμβαναν επιδόματα κ.α. που δεν «δικαιούταν» όπως το επίδομα επικινδυνότητας εργασίας!!! Το γενικό λογιστήριο διεκδικεί την επιστροφή αυτών των ποσών στα κρατικά ταμεία, που αντιστοιχούν σε κάμποσες χιλιάδες ευρώ από κάθε εργαζόμενο!!!

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα του ΟΚΑΝΑ στην ιστοσελίδα μας: www.xekinima.org

Στις 4 Απρίλη η απάντηση του Υπουργείου στα αιτήματά μας ήταν χημικά και κλωτσιές από τα ΜΑΤ. Δυο μέρες αργότερα όμως φάνηκε πως η κινητοποίησή μας τους ανάγκασε να κάνουν μια υποχώρηση: Να αποδεσμεύσουν άμεσα 26 εκ. αντί για 10 εκ. € από τον προϋπολογισμό και να προχωρήσουν την υπογραφή ενός συμφώνου με την Ε.Ε. μέσω του οποίου θα δοθούν 80 εκ. € περίπου μέσω ΕΣΠΑ στην ψυχική υγεία.

Καθώς όλα τα παραπάνω βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο υποσχέσεων είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δούμε αυτά τα χρήματα όντως να κατευθύνονται προς τους φορείς της ψυχικής υγείας και να καλύπτουν τους μισθούς μας και τις ανάγκες των ληπτών των υπηρεσιών που προσφέρουμε.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πέρα από το Υπουργείο και τις επιθέσεις των εργοδοτών μας.[2] Τρομοκρατία, εκβιασμοί, απολύσεις, ακόμα και συναδέλφων που βρίσκονται σε επίσχεση. Κι όλα αυτά γιατί τολμάμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: τα δεδουλευμένα σχεδόν ενός χρόνου και χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες μας θα προσφέρονται σε όλους όσους τις έχουν ανάγκη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, εργαζόμενοι, λήπτες και οικογένειες και παλεύουμε για την ψυχική υγεία που έχουμε ανάγκη.

______________________

[1] Το Περιβολάκι – Το Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας προσφέρει διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών και εφήβων με αυτισμό ή ψύχωση, καθώς και την υποστήριξη των οικογενειών τους.

[2] Δείτε περισσότερα για το θέμα εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/psyxiki-ygeia-i-tromokratia-den-mas-stamata/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα