Array

Την Παρασκευή δεν πέρασε η τρομοκρατία στη Forthnet – Μεγάλη επιτυχία της απεργίας!

Την Παρασκευή, 14/2 οι εργαζόμενοι στη Forthnet – Nova προχώρησαν σε απεργία, ενάντια στις δεκάδες αυθαίρετες απολύσεις των 3 τελευταίων βδομάδων (με πρώτη την παράνομη απόλυση του συνδικαλιστή Ηλία Αζαμπί) στις διαρκείς μειώσεις μισθών, στην τρομοκρατία μέσα στους χώρους εργασίας και στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. (Δείτε περισσότερα εδώ, εδώ και εδώ.

Η μάχη που δόθηκε από τους εργαζόμενους στη Forthnet-NOVA ήταν πραγματικά σκληρή και πραγματικά μεγάλη.

Από τις 7 το πρωί το σωματείο εργαζομένων στη Forthnet-Netmed και το κλαδικό σωματείο στο χώρο των τηλεπικοινωνιών ΣΕΤΗΠ περιφρουρούσε την απεργία στα κεντρικά της Forthnet στον Ταύρο. Στην περιφρούρηση συμμετείχαν και μέλη ΔΣ από τα σωματεία εργαζομένων στη Vodafone, στη Wind, στη Νokia – Siemens, στην Ο.ΣΥ. (αστικές συγκοινωνίες – λεωφορεία) μέλη από το σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Ταύρου, από το σωματείο τουρισμού – επισιτισμού, μέλη του Ξεκινήματος, του ΠΑΜΕ κ.α., δείχνοντας μεταξύ άλλων, πως η έμπρακτη αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους που αγωνίζονται οδηγεί σε πετυχημένες κινητοποιήσεις.

Προϊστάμενοι απειλούν, σπρώχνουν και προσπαθούν να σπάσουν την απεργιακή φρουρά

Η εργοδοσία προσπαθούσε με κάθε τρόπο να σπάσει την απεργιακή φρουρά και να αναγκάσει τους εργαζόμενους να μπούνε για δουλειά. Από νωρίς το πρωί προϊστάμενοι απειλούσαν, σπρώχνανε και τραμπουκίζανε τους εργαζόμενους στην απεργιακή φρουρά. Την ίδια στιγμή άλλοι προϊστάμενοι τηλεφωνούσαν σε εργαζόμενους που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα και χρησιμοποιώντας διαφόρων ειδών απειλές τους πιέζανε να συγκρουστούν με την απεργιακή φρουρά και να μπουν για δουλειά. Άλλοι προϊστάμενοι βγαίνανε έξω, «κόβανε βόλτες» ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, έκαναν νοήματα σε αυτούς που θεωρούσαν τους πιο αδύναμους κρίκους και τους καλούσαν με τρόπο να μπουν μέσα… Υπήρχαν ωστόσο και κάποιοι προϊστάμενοι που από την αρχή πήραν θέση υπέρ της απεργίας και έμειναν ανάμεσα στους απεργούς.

«Το δίκτυο υπολειτουργεί λόγω αναβάθμισης»

Η επιτυχία της απεργίας φάνηκε από νωρίς, όταν προϊστάμενοι αναγκάστηκαν να κάτσουν στις θέσεις των υφισταμένων τους και να αρχίσουν να απαντούν σε τηλέφωνα πελατών αλλά κυρίως όταν η εταιρία έβγαλε ανακοίνωση ότι «το δίκτυο υπολειτουργεί λόγω αναβάθμισης». Οι εργαζόμενοι που ήταν μέσα στο κτήριο του Ταύρου ήταν ελάχιστοι και η εταιρία δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

ΔΙΑΣ με πολυβόλα, ΜΑΤ και προσαγωγές στην απεργία!

Η διοίκηση της Forthnet-NOVA μην μπορώντας να σπάσει την απεργία μόνη της, κάλεσε την αστυνομία κατηγορώντας το σωματείο της Forthnet-Netmed και το ΣΕΤΗΠ ότι παρεμποδίζουν την είσοδο των εργαζομένων στο κτήριο. Πρώτα έκαναν την εμφάνιση τους δυο ζευγάρια ΔΙΑΣ και ένα περιπολικό. Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ αρχίσανε να κάνουν πεζή περιπολία γύρω από το κτήριο της Forthnet, με καλυμμένα τα πρόσωπα (!) και κυριολεκτικά επιδεικνύοντας τα αυτόματα όπλα τους! Ήταν προφανές ότι δεν ψάχνανε το Χριστόδουλο Ξηρό, αλλά ότι προσπαθούσαν να φοβίσουν τους απεργούς.

Στη συνέχεια έκανε την εμφάνιση της μια κλούβα με ΜΑΤ, τα οποία δεν άργησαν να παραταχτούν δίπλα στην κεντρική είσοδο της Forthnet και απέναντι από το κτήριο. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της διοίκησης έδειχνε -σαν άλλος κουκουλοφόρος- στον αξιωματικό υπηρεσίας τα μέλη του ΔΣ που ήθελε να συλληφθούν. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης είχαν κάνει προφορική μήνυση σε μέλη των ΔΣ των σωματείων (2 μέλη από το σωματείο της Forthnet-Netmed και 2 από το ΣΕΤΗΠ) και ο αξιωματικός υπηρεσίας προσπαθούσε να τους βάλει στα περιπολικά (είχαν γίνει 4 ή 5 εκείνη την ώρα) και να τους πάει στο τμήμα. Οι εργαζόμενοι αντεπιτέθηκαν κάνοντας προφορική μήνυση σε 4 εκπροσώπους της διοίκησης (αυτούς που από το πρωί τραμπούκιζαν και απειλούσαν) και απαίτησαν να προσαχθούν και αυτοί στο τμήμα. Ο αξιωματικός υπηρεσίας πίεζε να μπουν στα περιπολικά τα μέλη των ΔΣ των σωματείων, ωστόσο οι συγκεντρωμένοι απεργοί επέβαλλαν την ταυτόχρονη προσαγωγή και των εκπροσώπων της διοίκησης. Όταν φτάσανε στο αστυνομικό τμήμα Πετραλώνων η διοίκηση έκανε πίσω και απέσυρε τις προφορικές μηνύσεις και έτσι αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.  

Η αστυνομία άνοιξε τις πόρτες – Οι εργαζόμενοι δεν μπήκαν για δουλειά

Οι προσαγωγές των μελών των ΔΣ προκάλεσαν αναστάτωση με αποτέλεσμα η κεντρική πόρτα της Forthnet να μείνει ορθάνοιχτη για κάποιο διάστημα, με τα ΜΑΤ δίπλα να τη «φυλάνε»… Μόλις 3-4 εργαζόμενοι μπήκαν, ακολουθώντας έναν προϊστάμενο. Όλοι οι υπόλοιποι – περισσότεροι από 100 – έμειναν απέξω παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ του αγώνα.

Η εικόνα των ΜΑΤ και των μελών των σωματείων να οδηγούνται σε περιπολικά και να προσαγάγoνται στο τμήμα ήταν καθοριστική για τη στάση πολλών εργαζομένων. Πολλές φορές στη συνέχεια της ημέρας ακούστηκε εργαζόμενος να λέει πως αμφιταλαντευόταν για το αν έπρεπε να συμμετέχει στην απεργία ή όχι, αλλά η στάση του ξεκαθάρισε όταν είδε τα ΜΑΤ. «Τι θα κάνουν, θα μας δείρουν για να πάμε να δουλέψουμε;» έλεγε ένας εργαζόμενος σε μια γωνία, ενώ παρόμοια σχόλια ακουγόταν παντού…

Το πούλμαν των 5.00 μ.μ. απεργεί

Η μάχη συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα. Η διοίκηση συνέχισε τον κλεφτοπόλεμο, παίρνοντας τηλέφωνα, στέλνοντας έξω προϊστάμενους να μαζέψουν κόσμο κοκ. Κάποιοι λύγισαν. Κάποιοι μπήκαν με τσαμπουκά και άλλοι με σκυμμένο το κεφάλι. Ήταν όμως μια μικρή μειοψηφία…

Ανάμεσα σ’ αυτούς που κάνανε τη βρωμοδουλειά της διοίκησης ήταν και ο γιος ενός μεγαλοστελέχους της Forthnet, ο οποίος ήταν εξαιρετικά εριστικός ενώ με θρασύδειλο τρόπο επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΔΣ του σωματείου της Forthnet-Netmed. Μισός μέσα στο κτήριο (για να μπορεί να φύγει) έσπρωξε τον πρόεδρο του ΔΣ του σωματείου που βρισκόταν απέξω με τους απεργούς και προσπάθησε να του δώσει σφαλιάρα.

Μια από τις τελευταίες βάρδιες στη Forthnet επιφύλασσε ένα ωραίο «κλείσιμο» της ημέρας… Πολλοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν το πούλμαν της εταιρίας για να πάνε στη δουλειά. Ο οδηγός του πούλμαν που παραλάμβανε τους εργαζόμενους για τη βάρδια των 5.00 μ.μ. είχε πάρει εντολή να μην πάει τους εργαζόμενους στο κτήριο του Ταύρου αλλά να τους οδηγήσει σε ένα άλλο κτήριο στην Καλλιθέα και να δουλέψουν από εκεί. Όταν οι εργαζόμενοι μάθανε τις εντολές της διοίκησης, κατέβηκαν από το πούλμαν, δυναμώνοντας το απεργιακό μπλοκ.  

Νέοι εργαζόμενοι και γυναίκες

Νέοι εργαζόμενοι και μεσήλικες γυναίκες είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων στη Forthnet-NOVA. Οι δυο «κατηγορίες» στις οποίες τα ποσοστά ανεργίας έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο. Νέα παιδιά και μεσήλικες γυναίκες. Αυτούς ξεζουμίζει, απειλεί και τραμπουκίζει η διοίκηση της Forthnet-NOVA για να μπορούν οι μεγαλομέτοχοι της εταιρίας να ζουν στη χλιδή και να φουσκώνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς… Αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, μαζί με την αλληλεγγύη εργαζομένων από άλλους χώρους και κλάδους έτριξαν σήμερα τα δόντια στην εταιρία και έδειξαν τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα.

Κερδίσαμε την μάχη
Ο αγώνας συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα