Array

Τηλεπωλήσεις Diamant: «Pretty Bra», «έξυπνη σίτα» και… εξόντωση των εργαζομένων!

  

Ανακοίνωση της οργάνωσης του «Ξ» στη Θεσσαλονίκη

Η εταιρία τηλεπωλήσεων Diamant, που κάνει τις διαφημίσεις για το Pretty Bra, το έξυπνο λάστιχο, μπαστούνι, σίτα, καλσόν, κτλ είναι γνωστό στη Θεσσαλονίκη ότι εφαρμόζει μεθόδους «λάστιχο» και για τους εργαζόμενους της.

Οι εργαζόμενοι/ες στο τηλεφωνικό κέντρο αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες την ημέρα, καθημερινές, Σαββατοκύριακα και αργίες.

Η Διεύθυνση κρατάει τους εργαζόμενους παραπάνω, αφού τελειώσει το οχτάωρό τους, χωρίς προειδοποίηση και τις περισσότερες φορές πολύ περισσότερο από 1 ώρα που ορίζει ο νόμος ως «υποχρεωτική» υπερεργασία.

Οι υπερωρίες δεν πληρώνονται αλλά αντισταθμίζονται (υποτίθεται) με ρεπό. Τα ρεπό τα δίνει η εταιρεία όταν αυτή θέλει – και πάλι χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των εργαζομένων της.

Ούτε οι Κυριακές και οι αργίες πληρώνονται (ή αντικαθιστούνται με ρεπό) άσχετα αν ο νόμος λέει ότι πρέπει να πληρώνονται επιπλέον με το 75% του ημερομισθίου.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι/ες δεν έχουν ζωή, μια και δεν μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε αγανάκτηση παλιούς και νέους εργαζόμενους/ες, που τις τελευταίες μέρες αντέδρασαν ζητώντας τα αυτονόητα:

  • (απλά) να γίνεται ενημέρωση εγκαίρως για τις ώρες που πρέπει να εργαστούν,
  • να σταματήσει το άστατο εξοντωτικό πρόγραμμα με τις καθημερινές πολύωρες υπερωρίες και
  • να μάθουν αν θα πληρωθούν τις ημέρες αργιών που δούλεψαν.

Πώς αντέδρασε η διεύθυνση; Από πληροφορίες που έχουμε η Διεύθυνση ετοιμάζεται να απολύσει τις εργαζόμενες που μίλησαν για τα θέματα αυτά.

Αν κάτι τέτοιο ισχύει, είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι/ες αυτοί/ές δεν πρέπει να μείνουν μόνοι/ες!

Απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους είναι παράνομες, (ακόμα – καθώς δεν έχουν ακόμα προλάβει να αλλάξουν τον συνδικαλιστικό νόμο) αλλά… σιγά που νοιάζει τους εργοδότες. Είναι δεδομένο ότι οι εργοδότες, παντού, έχουν αποθρασυνθεί εντελώς, καθώς έχουν μια κυβέρνηση στη πλευρό τους η οποία τους λέει με κάθε τρόπο «χτυπήστε αλύπητα τους εργαζόμενους, εμείς είμαστε εδώ για να σας προσφέρουμε κάλυψη».

Και την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό, έχουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα στο οποίο δεν μπορεί να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη, αφού οι επίσημε ηγεσίες κάνουν ότι μπορούν για να αποδείξουν στην άρχουσα τάξη ότι είναι «αξιοσέβαστοι συνομιλητές»….

Μόνο μέσα από τον αγώνα των ίδιων των εργαζομένων σε επίπεδο βάσης μπορεί να υπάρξει σεβασμός στα δικαιώματα και στα δίκαιά μας.

Χρειάζεται η δημιουργία σωματείων σε κάθε χώρο, έτσι ώστε να υπάρχει συλλογική εκπροσώπηση και όχι η θυματοποίηση (πίεση, εντατικοποίηση, ψυχολογικός πόλεμος και απόλυση) όσων εργαζόμενων αντιδρούν σε προσωπικό επίπεδο.

Αλλά χρειάζεται και η κινητοποίηση όλων εμάς που δεν είμαστε στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο.

Αυτή η υπόθεση μας αφορά όλους, γιατί αν περάσει σε ένα χώρο σήμερα, θα περάσει αύριο στον διπλανό, θα επηρεάζει εμάς τους ίδιους ή, για τους μεγαλύτερους, τα παιδιά τους. Μπορούμε όλοι να αντιδράσουμε, γιατί πέρα από εργαζόμενοι είμαστε και καταναλωτές. Μπορούμε, σαν τέτοιοι, να «τιμωρούμε» επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν «αναλώσιμους». Μπορούμε να κάνουμε την εταιρεία να νοιώσει ότι αν προχωρήσει σε απολύσεις έχει να χάσει – κι έχει να χάσει το μόνο πράγμα που την ενδιαφέρει, δηλαδή τα κέρδη της.

Στην Diamant πρέπει να πάει ένα μήνυμα καθαρό και δυνατό: ο μεσαίωνας που θέλει να επιβάλει δεν θα περάσει. Ότι μαζί με τους/τις εργαζόμενους/ες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και όλους εμάς που τους συμπαραστεκόμαστε 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα