Τηλεπικοινωνίες: Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται – Η εκμετάλλευση των εργαζομένων συνεχίζεται

Μία βδομάδα μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση περιοριστικών μέτρων των πολιτών στους χώρους κατοικίας τους, υπάρχουν ακόμη τμήματα εταιρειών που συνεχίζουν να εργάζονται και μάλιστα χωρίς να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και τις σχετικές οδηγίες των υπουργείων για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Καθημερινά εργαζόμενοι στοιβάζονται σε αποστάσεις 30 – 40 εκατοστών σε τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών, χρησιμοποιώντας κοινόχρηστο εξοπλισμό (ακουστικά, πληκτρολόγια, ποντίκια) και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να τους προσφέρονται καν επαρκή ατομικά προστατευτικά είδη υγιεινής όπως αντισηπτικά, γάντια και μάσκες.

Teleperformance το απόλυτο κάτεργο

Η Teleperformance είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, απασχολώντας 8.500 υπαλλήλους από τους οποίους το 70% είναι αλλοδαποί, από 91 διαφορετικές εθνικότητες.

Η εταιρεία υποχρεώνει τους υπαλλήλους της να συνεχίσουν να εργάζονται στα συνωστισμένα από κόσμο γραφεία τους ενώ υπάρχει προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου. Εργαζόμενος που επέστρεψε από ταξίδι στο Ισραήλ ήταν στο ίδιο αεροπλάνο με άτομο στο οποίο αργότερα ανιχνεύθηκε ο ιός. Όταν ο ίδιος ζήτησε να δουλέψει από το σπίτι για ένα διάστημα 2 εβδομάδων, η εταιρεία το αρνήθηκε.

«Φοβόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρεία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ’επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε»

δηλώνουν εργαζόμενοι στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε πολύ κοντινή απόσταση από τον διπλανό τους, την ώρα που η εταιρεία δεν έχει φροντίσει να παρέχει ούτε γάντια ούτε μάσκες. Ο εξοπλισμός τον οποίο χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι και πολλές φορές μοιράζονται μεταξύ τους, δεν απολυμαίνεται. Ενώ στη μία καφετέρια που υπάρχει ανά κτήριο παραμένουν για το διάλειμμα τους καθημερινά εκατοντάδες άτομα.

Μετά τις δημόσιες καταγγελίες εργαζομένων, σωματείων και συλλογικοτήτων που βρέθηκαν στους χώρους εργασίας για να καταγγείλουν την εγκληματική στάση της διοίκησης, η εταιρεία εξετάζει πλέον την απομακρυσμένη εργασία και την αποσυμφόρηση των γραφείων της, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμα κανένα σοβαρό μέτρο.

Cosmote e-Value στο ίδιο έργο θεατές

Εργαζόμενοι της θυγατρικής εταιρείας του ΟΤΕ, Cosmote e-Value, καταγγέλλουν δημόσια τις εργασιακές τους συνθήκες. Κάνουν αναφορά σε γραφεία που δεν απολυμαίνονται, ότι είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν οι ίδιοι τα μέσα προστασίας τους και ότι η εταιρεία αρνείται να επιτρέψει σε πολλούς από αυτούς την εργασία από το σπίτι.

«Μας χωρίζουν ανά κτίρια για να υπάρχει πάντα κάποιος να δουλεύει, για να μην χάσει τα λεφτά της η εταιρεία. Συνάδελφος με αναρρωτική για λοίμωξη του αναπνευστικού δεν ήταν ικανό περιστατικό για να μπουν σε καραντίνα οι υπόλοιποι από την ίδια αίθουσα. Βαρεθήκαμε να ψάχνουμε αντισηπτικά μαντηλάκια, γάντια και μάσκες στην αγορά και να τα πληρώνουμε όλα από την τσέπη μας, για να είμαστε όσο μπορούμε θωρακισμένοι. Αυτά έπρεπε να μας τα δίνουν αυτοί που μας αναγκάζουν να πηγαίνουμε για δουλειά υπό τον φόβο μη χάσουμε τα μεροκάματά μας και την άθλια δουλειά μας

αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

«Να κάνουμε την ατομική ευθύνη, συλλογική υπόθεση

Με αυτό το σύνθημα κλείνουν την ανακοίνωσή τους παραθέτοντας τα αιτήματα που απαιτούν να υλοποιηθούν άμεσα από την κυβέρνηση και την διοίκηση της εταιρείας:

  • Να κλείσει η κυβέρνηση τα τηλεφωνικά κέντρα άμεσα.
  • Η εργασία από το σπίτι να μην σημάνει καμιά αλλαγή σε συμβάσεις εργασίας και εκ περιτροπής εργασία ή σπαστά ωράρια.
  • Κανείς να μην χάσει τη δουλειά του και το μισθό του.
  • Κανένα super market ανοιχτό την Κυριακή.
  • Συνεχείς έλεγχοι των σωματείων και του κράτους στις ανοιχτές επιχειρήσεις.
  • Καμιά καραντίνα με την ετήσια άδειά μας.

Vodafone και Wind ολοκληρώνουν το παζλ ανευθυνότητας

Εργαζόμενη στην εταιρεία Vodafone καταγγέλλει ότι εργάζεται 6ωρη με τον κατώτατο μισθό σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν τους προσφέρονται αντισηπτικά και ενώ μαθαίνουν από συναδέλφους τους ότι αντιμετωπίζουν συμπτώματα και βρίσκονται σπίτι σε καραντίνα η εταιρεία αρνείται να τους επιτρέψει να δουλέψουν και αυτοί από το σπίτι.

«Εγώ δεν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες αλλά ανήκει όλη η οικογένειά μου και δεν ξέρω πότε θα μπορέσω να τους ξαναδώ, ειδικά μετά το κρούσμα στη δουλειά. Κι όλα αυτά για να μην χάσει ούτε σεντ ένας κολοσσός σαν την Vodafone. Αισθανόμαστε αδικημένοι/ες, αισθανόμαστε ντροπή και ανάξιοι/ες σεβασμού

δήλωσε στην συλλογικότητα «Καμία Ανοχή»

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone» – «360 Connect» – Λοιπές Θυγατρικές καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία της Vodafone γνώριζε από την προηγούμενη βδομάδα την ύπαρξη κρούσματος σε κτίριο στον Πύργο των Αθηνών, αλλά δεν ενημέρωσε το προσωπικό ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, ενώ στα κτίρια της Εχελιδών στα Πετράλωνα και στην Πειραιώς στο Φάληρο αναγκάστηκαν να αραιώσουν τον συνωστισμό των τηλεφωνικών κέντρων μόνο μετά την επίσκεψη των αστυνομικών και εποπτικών αρχών και με την απειλή προστίμων.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind καταγγέλλει δημόσια με ανακοίνωσή του ότι :

«Δεν υπάρχουν αντισηπτικά, δεν έχουν μοιραστεί ατομικά είδη υγιεινής, δεν υπάρχουν ατομικά γραφεία, υπολογιστές, ατομικά ακουστικά, δεν υπάρχει επαρκής καθαριότητα στους χώρους».

Την ίδια ώρα υποχρεώνουν τους επινοικιαζόμενους εργαζόμενους εταιρειών όπως η ICAP οι οποίοι δεν διαθέτουν στο σπίτι Η/Υ και γρήγορο ίντερνετ, να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, αντί να τους παρέχουν τα μέσα για εξ αποστάσεως εργασία.

Τηλεπικοινωνιακές εταιρείες με κέρδη δισεκατομμυρίων

Οι πολυεθνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών τα τελευταία χρόνια αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους. Σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τα έσοδα από υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών ανήλθαν στα 1,9 δις ευρώ για το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση κερδών κατά 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Κι όμως αρνούνται να ξοδέψουν ένα κομμάτι από αυτά τα κέρδη για να προσφέρουν στοιχειώδη προστασία στο εργατικό δυναμικό τους και το κοινωνικό σύνολο.

Οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες πρέπει να απαιτήσουμε συλλογικά, μέσω των εργατικών σωματείων ή επιτροπών εργαζομένων:

  • Να απολυμανθούν άμεσα όλες οι εγκαταστάσεις.
  • Εργασία από το σπίτι για όλους τους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες για όσο διάστημα διαρκεί η επιδημία (όχι σαν μόνιμη πολιτική εργασίας) με παροχή του εξοπλισμού από τις εταιρείες.
  • Να διατεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) για όσους εργαζόμενους είναι αναγκασμένοι να παρουσιαστούν ή να κάνουν κάποια εργασία στο χώρο εργασίας τους, με παράλληλη τήρηση των έκτακτων μέτρων προστασίας
  • Αν η εταιρεία δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον εξοπλισμό για τηλεργασία και τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές.
  • Όχι στην χορήγηση κανονικών αδειών εν μέσω επιδημίας. Όχι στις άδειες άνευ αποδοχών. Καμία δυσμενής μεταβολή σύμβασης. Καμία απόλυση.
  • Εισαγγελική παρέμβαση σε όσες εταιρείες τηλεφωνίας εκθέτουν τους εργαζόμενους σε κίνδυνο, ποινές και βαριά πρόστιμα και σε όσες καθυστέρησαν να πάρουν μέτρα.

Δεν πρέπει να αποδεχτούμε την έκθεση της ζωής μας σε κίνδυνο ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να θησαυρίζουν εις βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα