Array

Τι θα γίνει με το κάτεργο της Diamant;

Το Ξεκίνημα μαζί με απολυμένες εργαζόμενες της Diamant ΑΕ οργάνωσε για άλλη μια φορά διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα της εταιρίας στη Βαλαωρίτου 12 στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί ότι θα χτυπήσει τη μαύρη εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Θα ενεργοποιηθούν επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα;

Διαβάστε το κείμενο που μοιράστηκε:

Diamant: Πίσω από τα "έξυπνα" προϊόντα, η εκμετάλλευση των εργαζομένων και η εξαπάτηση των καταναλωτών

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την εταιρία από τις διαφημίσεις για τα «έξυπνα»… πράγματα (όπως το Pretty Bra, το έξυπνο λάστιχο, μπαστούνι, σίτα, καλσόν, κτλ). Ίσως κάποιοι να έχουν τηλεφωνήσει για να παραγγείλουν κάποιο από αυτά τα προϊόντα. Στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου, υπάρχει μια τηλεφωνήτρια η οποία κυριολεκτικά περνάει πιο πολλές ώρες στο χώρο εργασίας, παρά στο σπίτι της με τα παιδιά της και την οικογένειά της.

Οι εργαζόμενοι/ες, όταν προσλαμβάνονται υπογράφουν συμβάσεις για 8ώρο, αλλά η διεύθυνση της εταιρίας τους ετοιμάζει μία πολύ πιο μαύρη πραγματικότητα: 12ωρες βάρδιες χωρίς προειδοποίηση! Τελειώνει η βάρδια και τους λένε «πρέπει να καθίσεις άλλες 4 ώρες γιατί έχει δουλειά». Αυτές οι υπερωρίες υποτίθεται ότι «ανταλλάσσονται» με ρεπό – όμως κι αυτό γίνεται όταν θέλει η εταιρία, χωρίς συνεννόηση με τους εργαζόμενους/ες, κάτι που νομικά δεν προβλέπεται.

Όπως είναι φυσικό οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους με αυτή την κατάσταση. Τους τελευταίους μήνες όσες εργαζόμενες "τόλμησαν" να ζητήσουν τα αυτονόητα, δηλαδή να γνωρίζουν τα ωράρια που θα εργάζονται και να πάρουν τα ρεπό τους, απολύθηκαν!

Οι απολύσεις αυτές έγιναν προφανώς για συνδικαλιστικούς λόγους, κάτι το οποίο (επίσης) είναι παράνομο.

Και φυσικά η εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν είναι το μόνο πρόβλημα στη Diamant. Έχουμε χάσει το μέτρημα με τα πρόστιμα που τρώει διαρκώς η εταιρία για παραπλάνηση των πελατών της από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Το τελευταίο πρόστιμο το έφαγε μόλις τον Οκτώβριο και αφορούσε «παράβαση διατάξεων περί ενημέρωσης των καταναλωτών» και «παραπλάνηση ως προς τα δικαιώματα του καταναλωτή».

4 μήνες πριν, όταν 3 εργαζόμενες απολύθηκαν επειδή ζήτησαν τα αυτονόητα, δηλαδή να γνωρίζουν από πριν τα ωράριά τους και πότε θα πάρουν τα ρεπό τους, η εταιρία απάντησε απολύοντάς τες! Το «Ξεκίνημα» μαζί με τις εργαζόμενες ξεκίνησε εκστρατεία με σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις έξω από το κατάστημα στη Βαλαωρίτου 12 με πανό, ντουντούκα και φυλλάδια. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και μεγάλη εκστρατεία ηλεκτρονικής προώθησης των σχετικών άρθρων σε site και blog στο ίντερνετ για να διαδοθεί ακόμα περισσότερο η είδηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περαστικών επικροτούσε την προσπάθεια που κάναμε και μας έλεγαν «Άντε από κάπου να ξεκινήσει κάτι!», «Παντού τα ίδια γίνονται, αλλά πρέπει να τα σταματήσουμε!», ενώ πολλοί από αυτούς έμπαιναν στο κατάστημα για να διαμαρτυρηθούν για εμάς, για τις εργασιακές συνθήκες, για τις απολύσεις!

Μάθαμε επίσης ότι μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, υπήρξαν τηλεφωνήματα όπου οι πελάτες ακύρωναν παραγγελίες τους επειδή δεν ήθελαν να αγοράζουν προϊόντα από μια εταιρία που εκμεταλλεύεται με αυτόν τον τρόπο τους εργαζομένους της!

Μετά τις πιέσεις που δέχτηκε η εταιρία μέσω της εκστρατείας μας, αναγκάστηκε να υποχωρήσει προσωρινά. Για όσο ήμασταν απ’ έξω είχαν σταματήσει οι πολλές υπερωρίες, οι εργαζόμενες ερωτούνταν για το αν θέλουν να κάτσουν παραπάνω, και το κλίμα τρομοκρατίας υποχώρησε. Τέσσερις μήνες μετά την πρώτη μας ανακοίνωση για το εργασιακό καθεστώς στη Diamant, σύμφωνα με καταγγελία εργαζόμενης, έχει επιστρέψει στο παλιό καθεστώς: απλήρωτες υπερωρίες και πίεση στους εργαζόμενους να είναι αποδοτικοί μέχρι εξαντλήσεως! Η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί με μία μόνο λέξη: ΓΑΛΕΡΑ!

Όλον αυτόν τον καιρό, η Diamant μπορούσε να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους της, βασισμένη  στις μνημονιακές κυβερνήσεις, στην αντεργατική νομοθεσία και σε μία πληθώρα ανέργων που είχαν ανάγκη για μία δουλειά.

Αλλά όσο οι υπεύθυνοι της εταιρίας αυξάνουν τα κέρδη τους από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, όσο επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας, εμείς θα είμαστε εδώ! Θα στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε εργοδότη ο οποίος θέλει να δουλεύουμε σχεδόν δωρεάν ότι αυτό δεν θα περάσει!

Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις τις και να δώσει τέλος σε κάθε εργασιακό κάτεργο! Να ενεργοποιήσει επιτέλους τους μηχανισμούς ελέγχου και να επιβάλλει πρόστιμα! Να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, να επαναφέρει το βασικό μισθό στα 751 ευρώ, να επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να πάρει μέτρα για μείωση της ανεργίας. Αν τα κάνει αυτά θα μας έχει σύμμαχους. Αν όχι, θα μας βρει μπροστά της!

Ξεκίνημα
Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση

Δείτε βίντεο από την παρέμβαση:

###YOUTUBEVIDEO###

Επισκευτείτε τη σελίδα στο facebook:

https://www.facebook.com/lastixo.diamant?fref=ts 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα