Τι θα βγάλει η κάλπη για τις Σκουριές;

Νίκος Αναστασιάδης
(μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θεσ/νίκης ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού)

Έντονη κινητικότητα έχουμε εκατέρωθεν τις τελευταίες μέρες στο μέτωπο των Σκουριών. Οι εκλογές θα αποτελέσουν ένα σημείο καμπής για τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, και όλες οι πλευρές ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο που θα προκύψει με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα.

Eldorado: τώρα τρέχουμε!

Τετελεσμένα γεγονότα φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει η Eldorado στην περιοχή, πιέζοντας να εγκριθεί η άδεια δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού από την Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη[1]. Φοβάται προφανώς ότι τώρα που φεύγει η εκλεκτή της κυβέρνηση δεν θα μπορεί να νομιμοποιεί κάθε αυθαιρεσία της με φωτογραφικούς νόμους, οπότε τρέχει να πάρει όση «νομιμοποίηση» γίνεται όσο ακόμα είναι καιρός.

Δυστυχώς οι συνδικαλιστές των σωματείων των εργαζομένων στην εταιρία έγιναν για άλλη μια φορά το μακρύ χέρι της Eldorado, εισβάλλοντας στο γραφείο της Πολεοδομίας και απαιτώντας να πάρουν την έγκριση για την εταιρία «τους»!!

«Ο καθένας ότι θέλει κάνει»

Ένα άλλο περιστατικό που έλαβε χώρα στην πορεία στις Σκουριές στις 28/12 είναι επίσης αποκαλυπτικό του κλίματος νευρικότητας και πανικού που επικρατεί.

Λίγες μέρες πριν το τέλος του έτους, οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού οργάνωσαν πορεία στις Σκουριές, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι παραμένουν στις επάλξεις του αγώνα. Στην πορεία αυτή είχαμε περιστατικά όπου ΜΑΤατζήδες επιτέθηκαν στο πλήθος με μίσος, τραυματίζοντας και τη Δημοτική Σύμβουλο της περιοχής Λένα Παναγιωτοπούλου, ακόμα και χωρίς τις εντολές των ανωτέρων τους.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που καταγράφηκε και σε κάμερα, όταν ο δικηγόρος των αγωνιστών Γιώργος Κυρίτσης πήγε στην πύλη του εργοταξίου για να μιλήσει με τον επικεφαλής της διμοιρίας, όπου ΜΑΤατζής τον εμποδίζει να μπει, για να τον τραβήξει ο επικεφαλής μακριά με τη φράση «γαμώ το κέρατο μου, ο καθένας ότι θέλει κάνει»…[2]

Είναι η κάλπη γκαστρωμένη;

Για πολλούς ανθρώπους, και όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, το ζήτημα των Σκουριών θα είναι κομβικό στην επιλογή της ψήφου. Καθένας που κυνηγήθηκε από τα ΜΑΤ στον Κάκκαβο, που έφαγε τα δακρυγόνα, που συμμετείχε στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους φυλακισμένους αγωνιστές, που παρακολουθούσε την σκανδαλώδη κάλυψη μιας ιδιωτικής εταιρίας από τον κρατικό μηχανισμό, δεν μπορεί παρά να θέλει να μαυρίσει αυτή την κυβέρνηση!

Για να πέσει η κυβέρνηση χρειάζεται να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στηρίξει τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού γενικά, αλλά και ειδικά με τη βουλευτίνα της περιοχής Κ. Ιγγλέζη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα σε διάφορες περιπτώσεις:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύεται πως η κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα στηριχθεί από το λαό, θα ακυρώσει τις συμβάσεις για εξορύξεις χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα.»
 (Ψήφισμα 1ου Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ)[3]

«…ακύρωση των επενδύσεων εξόρυξης χρυσού ως κοινωνικά άχρηστου και περιβαλλοντικά επιζήμιου»
 (Ψήφισμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με τις εξορύξεις χρυσού)[4]

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή πήρε ξεκάθαρη θέση… Πρώτη προτεραιότητα μετά την ακύρωση των συμβάσεων για την εξόρυξη χρυσού, θα είναι ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική και η αποκατάστασή της από τα βαριά πλήγματα που έχει ήδη υποστεί.»

(Ανακοίνωση Τμήματος Οικολογίας- Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού: Η λεηλασία στη Χαλκιδική δεν «νομιμοποιείται». Η εξόρυξη χρυσού θα σταματήσει) [5]

Οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν προφανώς προσδοκία ότι η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα από τις πρώτες κιόλας μέρες και:

  • θα ακυρώσει την σκανδαλώδη σύμβαση της Eldorado με το Ελληνικό Δημόσιο και θα επιβάλλει άμεση παύση των εργασιών,
  • θα αποσύρει τα ΜΑΤ που με λεφτά του ελληνικού λαού προστατεύουν τις καταστροφικές παρανομίες μιας ιδιωτικής εταιρίας,
  • θα νομοθετήσει ώστε να αποχαρακτηριστεί όλη η περιοχή από μεταλλευτική,
  • θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αποκατάστασης των καταστροφών που έχουν γίνει και
  • θα εκπονήσει άμεσα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας στα πλαίσια ενός διαφορετικού μοντέλου λειτουργίας της οικονομίας της περιοχής για την κάλυψη των εργαζομένων της εταιρίας.

Eίναι αρκετή η «εφαρμογή των νόμων»;

Προβληματισμό προκάλεσε όμως η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη μέσω twitter που έγινε στις 14/1. Εκεί ο Τσίπρας δήλωσε:

«θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός με την αντίληψη ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους νόμους»[6]

Η δήλωση αυτή απέχει από τις παραπάνω δηλώσεις για ακύρωση της σύμβασης και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά: ποιοι νόμοι θα τηρηθούν; Οι φωτογραφικοί νόμοι που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση;

Αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ακυρώσει την επένδυση κάνοντας χρήση των παρανομιών της Eldorado γιατί δεν το λέει ξεκάθαρα; Πρέπει να ξέρουμε ότι οι νόμοι εμπεριέχουν το στοιχείο της ερμηνείας: ο καθένας τους μεταφράζει με τον τρόπο που θέλει.

Γι’ αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται κυρίως πολιτική απόφαση. Αν δηλωθεί ξεκάθαρα αυτή, θα βρεθούν τα νομικά εργαλεία για να προχωρήσει. Αν βάλουμε μπροστά το νομικό σκέλος, θα χαθούμε σε μια ατέρμονη διαδικασία νομικών αντιπαραθέσεων ενώ το βουνό θα καταστρέφεται…[7]

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε κάτω από τις πιέσεις του συστήματος μια διαρκή μετατόπιση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο μετριοπαθείς θέσεις. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν ίσχυε στην περίπτωση της εξόρυξης χρυσού. Ελπίζουμε η δήλωση του Τσίπρα να μην σημαίνει συνολική μετατόπιση του κόμματος πάνω στο θέμα των Σκουριών.

Επιπλέον αρνητικοί συνειρμοί δημιουργούνται γιατί περίπου την ίδια στάση είχε και ο νέος δήμαρχος της περιοχής Γ. Μίχος πριν εκλεγεί. Σε όλους τους τόνους έλεγε ότι αυτός είναι κατά των μεταλλείων, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι πέραν του να τηρήσει την νομιμότητα. Τα αποτελέσματα αυτής της στάσης τα είδαμε, είναι αποκαρδιωτικά ακόμα και για τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του.[8]

Το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη!

Όπως και να έχει, όμως, κι αυτό στη σημερινή συγκυρία μετράει πάνω απ’ όλα, η εκλογή μιας κυβέρνησης της Αριστεράς αλλάζει τους συσχετισμούς στην κοινωνία και επιτρέπει στο κίνημα να βγει στην αντεπίθεση.

Να αξιοποιήσει δηλαδή τον φόβο της εταιρίας που χάνει τα ερείσματα της στον κρατικό μηχανισμό, να αξιοποιήσει τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον αφοπλισμό των ΜΑΤ και να επιβάλλει de facto το σταμάτημα των έργων.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης χρειάζεται να καλέσουμε μια όσο το δυνατόν πιο μαζική και δυναμική πορεία στις Σκουριές, με την οποία να διεκδικήσουμε το άμεσο ξήλωμα της εταιρίας που δολοφονεί το περιβάλλον και τις ζωές μας!

 

________________________
[1] http://alterthess.gr/content/skoyries-proeklogikes-apeiles-apo-tin-ellinikos-hrysos-gia-na-synehistei-i-katastrofi?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
[2] από το 3:53 στο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=6Rpfv51xjr0
[3] https://soshalkidiki.wordpress.com/2013/07/17/%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-1%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1/
[4] https://katerinaigglezi.wordpress.com/2012/12/04/%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88/
[5] http://www.syriza.gr/article/id/58574/Anakoinwsh-Tmhmatos-Oikologias–Periballontos-CHwrikoy-Schediasmoy:-H-lehlasia-sth-CHalkidikh-den-nomimopoieitai.–H-eksoryksh-chrysoy-tha–stamathsei.html#.VLt3DSya5vA
[6] https://www.youtube.com/watch?v=NyOiVPDGqVw
[7] Επιπλέον υπάρχει και το θέμα των “υπερεθνικών νόμων” και ειδικά της διακρατικής συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ που αν περάσει θα σημαίνει ότι μπορεί να προσφύγει μια ιδιωτική εταιρία ενάντια σε ένα κράτος και να ζητήσει “νόμιμα” υπέρογκα πρόστιμα http://antigoldgr.org/blog/2014/10/08/ttip-vid/
[8] https://xekinima.org/arthra/view/article/skoyries-omixli-apo-dakrygona-kai-dimotika-symboylia/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα