Τι σημαίνει για τους ΛΟΑΤ+ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

  

 

Η νέα κυβέρνηση με κυρίαρχη την Αριστερά στην Ελλάδα είναι γεγονός. Όλοι μας παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη σύγκρουση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτή τη κυβέρνηση και τη γραφειοκρατία της ΕΕ η οποία συνεχίζει, πλέον χωρίς πολλές περιστροφές, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του νεοφιλελεύθερου κατεστημένου. Οι οικονομικές εξελίξεις μπαίνουν σε πρώτο πλάνο… Ωστόσο, οι μάχες που οφείλει να δώσει η σημερινή κυβέρνηση δεν σταματούν στον οικονομικό τομέα και τα εργασιακά δικαιώματα. Επεκτείνονται σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δικαιωμάτων ομάδων που είτε ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ είτε τον στήριξαν προεκλογικά για τις θέσεις του…

Στήριξη των ΛΟΑΤ+ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αισιοδοξία απέπνευσε την 25η Γενάρη όχι μόνο η καθαρή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η ομιλία του Τσίπρα στα Προπύλαια αλλά και ότι για πρώτη φορά είδαμε την «rainbow flag» (σημαία «ουράνιο τόξο») σύμβολο των αγώνων του ΛΟΑΤ+ κινήματος παγκοσμίως, να κυματίζει περήφανα δίπλα στις υπόλοιπες σημαίες κινημάτων. Κινήματα που στηρίχθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την συντριπτική πλειοψηφία της Aριστεράς.

Αξίζει λοιπόν να σταθούμε στις αποφάσεις συνεδρίων του ΣΥΡΙΖΑ και τις ενέργειες του, όλο το προηγούμενο διάστημα, ως αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στις διεκδικήσεις του ΛΟΑΤ+ κινήματος. Χαρακτηριστικά αναφέρονται, η απόφαση του 1ου συνεδρίου τον Ιούλη του 2013 (σημείο 13.21) για τη θέσπιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου,  ενώ το Νοέμβρη του 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε νομοσχέδιο στο οποίο ζητούσε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς φυσικά η τότε κυρίαρχη Δεξιά να ασχοληθεί με το ζήτημα…

Παράλληλα, στον λεγόμενο «αντιρατσιστικό νόμο», με τη συστηματική πίεση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε το αυτονόητο, να συμπεριληφθεί δηλαδή η ποινικοποίηση λεκτικής προσβολής και για τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου, παρά την παραδοσιακά σθεναρή αντίσταση της ΝΔ. Ενώ, τέλος, αξίζει να σημειωθεί το πλήθος των επερωτήσεων στη βουλή για ΛΟΑΤ+ θέματα, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπέρασαν τις 300 την ίδια στιγμή που για το ίδιο θέμα οι βουλευτές τις ΝΔ κατέθεσαν μόνο 3!

Οι διεκδικήσεις των ΛΟΑΤ+

Οι ΛΟΑΤ+ οργανώσεις από τη άλλη, παρ’ όλη την ποικιλομορφία τους καταφέρνουν σε κρίσιμα ζητήματα να συμπράττουν και να διεκδικούν από κοινού πάγια και διαρκή αιτήματα. Οι διεκδικήσεις φυσικά δεν σταματούν στο σύμφωνο συμβίωσης, ούτε στην απλή ποινικοποίηση της λεκτικής βίας. Η καταπίεση στις ζωές των ΛΟΑΤ+ ατόμων στο υπάρχον πολιτικό σύστημα σημαίνει πολλά περισσότερα και ζητούν άμεσες λύσεις! Η οικονομική κρίση και η απαξίωση των εργαζομένων έφερε την εργατική τάξη στα όρια της επιβίωσης, πόσο μάλλον κοινωνικές ομάδες όπως οι ΛΟΑΤ+, που αναγκάζονται να λύσουν πολλά περισσότερα θέματα από τα οικονομικά… Οι διεκδικήσεις αφορούν την καταπολέμηση της ομοφοβίας/τρανσφοβίας, η οποία απλώνεται σε όλα τα επίπεδα.

Ξεκινώντας από το χώρο του σχολείου, όπου μαθητές και δάσκαλοι/καθηγητές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι είτε με τον σχολικό εκφοβισμό είτε με τον αποκλεισμό τους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού/ταυτότητας φύλου. Για παράδειγμα, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων του σχολικού εκφοβισμού είναι ΛΟΑΤ+ άτομα, η προηγούμενη συντηρητική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σφύριζε επιδεικτικά αδιάφορα. Αρνούνταν να λάβει πρακτικές αποφάσεις όπως η καθιέρωση μαθήματος σεξουαλικής αγωγής, με αναφορά στα ΛΟΑΤ+ άτομα και την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε σχετικά θέματα.

Ο αποκλεισμός όμως συνεχίζεται και στον εργασιακό χώρο, ιδιαίτερα για τα τρανς άτομα. Οι δυνατότητες που τους δίνονται είναι σχεδόν ανύπαρκτες κι έτσι για πολλούς η πορνεία αποτελεί μονόδρομο και το μόνο μέσο βιοπορισμού. Βιώνουν καθημερινά το χλευασμό και τη βία, ψυχολογικά, αλλά και σωματικά, σε μία κοινωνία που τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να σπέρνουν το ναζισμό. Γνωστές είναι οι επιθέσεις που δέχονται σε όλη τη χώρα και  οι οποίες μόνο μέσω της δημοσιότητας καταφέρνουν να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς η αδιαφορία, ή ακόμη και οι τραμπουκισμοί από πλευράς των Σωμάτων Ασφαλείας είναι καθημερινά φαινόμενα.

Παράλληλα, στις διεκδικήσεις ορισμένων ΛΟΑΤ+ οργανώσεων συμπεριλαμβάνονται και οι ΛΟΑΤ+ πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, για τους οποίους δεν υπήρξε ποτέ μέριμνα ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Την ίδια στιγμή που καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τρομακτικών εγκλημάτων σε βάρος τους λόγω φονταμενταλισμού ή αναχρονιστικών νομοθετημάτων σε πολλές χώρες, με πρόσφατο παράδειγμα τη Ρωσία.

Χρέος της Αριστεράς

Είναι ξεκάθαρο πως το ΛΟΑΤ+ κίνημα είχε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σταθερό σύμμαχο και μία δυνατή φωνή τόσο μέσα στη Βουλή ως αντιπολίτευση, όσο και στους δρόμους του αγώνα. Το ίδιο, όμως, θα πρέπει να περιμένει και τώρα χωρίς καμία έκπτωση, χωρίς καμία αναβολή! Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί παρά να αναπαράγει τις ανισότητες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Χρέος της Αριστεράς είναι να εγκαθιδρύσει το Σοσιαλισμό, που βασίζεται στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

 

Η εργατική τάξη πρέπει να παλέψει για τη διεκδίκηση των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων αποβάλλοντας μια για πάντα ιδεολογήματα που στηρίζονται στο ρατσισμό, το φαλλοκρατισμό και το σεξισμό και συμβάλλουν στο διαχωρισμό μέσα στους κόλπους της. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε! Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας των ΛΟΑΤ+ από τον κοινωνικό αποκλεισμό:

  • Θέσπιση πολιτικού γάμου και συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν απ’ αυτό, όπως η υιοθεσία παιδιών.

  • Διευκόλυνση αλλαγής προσωπικών εγγράφων σε διεμφυλικά άτομα, χωρίς καμία ιατρική προϋπόθεση.

  • Καταπολέμηση της ομοφοβίας/τρανσφοβίας στην εκπαίδευση με πρακτικά μέτρα και ενημέρωση- ευαισθητοποίηση μαθητών και δασκάλων/καθηγητών.

  • Ιδιαίτερη μέριμνα για ΛΟΑΤ+ πρόσφυγες αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα