Τι πραγματικά συμβαίνει στην Χίο και την Σάμο γύρω από το προσφυγικό;

dsc07686_resized-jpg
Του Τάκη Γιαννόπουλου

 

 

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Χίο και την Σάμο αναδεικνύουν με εκρηκτικό τρόπο την κοινωνική πόλωση που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα στην σημερινή του φάση.

Στις 21 Νοέμβρη μαζεύτηκαν στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ της Σάμου περίπου 1.000 άνθρωποι σε μια συγκέντρωση που καλούσαν η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Εκκλησία, ο Εμπορικός Σύλλογος και άλλοι τοπικοί και πολιτικοί φορείς όπως η τοπική οργάνωση της ΝΔ και η ξενοφοβική κίνηση Samos SOS.

xios-prosfuges-metanastes

Είχαν κλείσει σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα και είχαν διατεθεί λεωφορεία για την μεταφορά κατοίκων από κάθε γωνιά του νησιού. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής από τους ίδιους αυτούς φορείς ούτε για το μνημόνιο, ούτε για την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ, ούτε για τις κυβερνητικές πολιτικές και τις συνέπειές τους στους κατοίκους των νησιών. Έγινε για το προσφυγικό. Και τι διεκδικούσαν οι συγκεντρωμένοι; Να φύγουν όλοι οι πρόσφυγες από το νησί.

Ανάλογη συγκέντρωση με μαζική συμμετοχή και παρόμοιο αίτημα είχε γίνει και στην Χίο πριν από λίγο καιρό.

Ποια είναι όμως η ουσία του προβλήματος;

Στην Σάμο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στις 23/11βρίσκονται 2.685 πρόσφυγες σε δομές χωρητικότητας 850 ατόμων.

Στην Χίο τα αντίστοιχα στοιχεία αναφέρουν ότι βρίσκονται 4.274 πρόσφυγες σε δομές χωρητικότητας 1.100 ατόμων.

Οι πρώτοι που αντιμετωπίζουν τραγικό πρόβλημα με αυτή την κατάσταση είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Αναγκάζονται να ζουν σε χώρους που δεν τους χωράνε, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς χρήματα και χωρίς απάντηση στα αιτήματα ασύλου που έχουν καταθέσει. Και ο χειμώνας ιδιαίτερα στα νησιά προφανώς επιδεινώνει όλη αυτή την κατάσταση.

Απλή λογική

Κάθε λογικός άνθρωπος (δεν χρειάζεται να είναι κανείς διεθνιστής και επαναστάτης) με μόνη προϋπόθεση να μην έχει μολυνθεί από την νόσο του ανίατου ρατσισμού, θα σκεφτόταν ή πρέπει να σκεφτεί το εξής απλό: ο πόλεμος στην Συρία και το Ιράκ μαίνεται. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και αλλού παραμένει εφιαλτική. Οι πραγματικά υπεύθυνοι για όλα αυτά, οι ιμπεριαλιστές και οι κυβερνήσεις μαριονέτες τους δεν θέλουν (ή δεν μπορούν, εδώ που έχουν φέρει τα πράγματα) να λύσουν το πρόβλημα. Συμφωνίες τύπου ΕΕ-Τουρκίας το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αλλάζουν προσωρινά τις ροές των προσφύγων που πλέον πνίγονται μαζικά στα ανοικτά της Σικελίας και όχι στο Αιγαίο.

Επομένως πρέπει καταρχήν να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες που ζουν στα νησιά ζουν σαν άνθρωποι και όχι σαν ζώα. Και αυτό μπορεί να γίνει αν οργανωθεί και σχεδιαστεί σωστά.

Με την γλώσσα των αριθμών

Η Σάμος σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 32.977 άτομα και το 2014 δέχτηκε 122.586 τουρίστες.

Η Χίος έχει πληθυσμό 51.390 άτομα και το 2014 δέχτηκε 64.000 τουρίστες μόνο από την Τουρκία.

Επομένως και τα δύο νησιά μπορούν να φιλοξενήσουν μερικές χιλιάδες πρόσφυγες αν αυτοί κατανεμηθούν σωστά και μπορέσουν να ζήσουν σε πολλές μικρές δομές φιλοξενίας μέσα στις πόλεις και όχι απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με πλήρη υγειονομική κάλυψη, περίθαλψη, εμβολιασμούς κοκ.

«Δεν υπάρχουν λεφτά»; Μα ας αξιοποιηθούν, κατ’ αρχήν, τα κονδύλια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Αυτά επιτρέπουν την ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για την εγκατάσταση των προσφύγων.

Πρέπει να διεκδικήσουμε

Από εκεί και πέρα πρέπει να διεκδικήσουμε (μαζί με τους πρόσφυγες)

  • Την ελεύθερη πρόσβαση των παιδιών τους στα δημόσια σχολεία
  • Την ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες για την ανάπτυξη ομαλών ανθρώπινων σχέσεων με τους κατοίκους
  • την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ασύλου ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν την ζωή τους
  • ένα πανελλαδικό πρόγραμμα αναλογικής κατανομής των περίπου 62.253 προσφύγων που ζουν συνολικά στην χώρα μας (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 23/11). Αυτό το νούμερο επίσης δεν είναι μεγάλο για μια χώρα 10 εκατομμυρίων που έχει «αντέξει» σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες 1,5 εκατομμύριο μικρασιάτες πρόσφυγες μετά το 1922 και πάνω από 1 εκατομμύριο μετανάστες στην δεκαετία του 90.

Νερό στο μύλο της ακροδεξιάς

Απόψεις που λένε απλά «να φύγουν από την αυλή μου και να πάνε στην αυλή του γείτονα» όπου οι δήμοι πετάνε το μπαλάκι στην κυβέρνηση και αυτή τους το γυρίζει πίσω, όχι μόνο είναι ανεδαφικές αλλά ρίχνουν νερό στο μύλο των υποτίθεται αγανακτισμένων. Αυτοί στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από πατενταρισμένοι, παρότι καμουφλαρισμένοι, ακροδεξιοί και Χρυσαυγίτες που έχουν στήσει ένα οργανωμένο δίκτυο παραπληροφόρησης, διασποράς ψευδών ειδήσεων και αβάσιμων φημών προκειμένου να αποκτήσουν ψήφους και επιρροή τόσο στα νησιά όσο και σε όλα τα μέρη που ζουν πρόσφυγες.

Στημένη προπαγάνδα και ψεύτικες ειδήσεις

Το τελευταίο περιστατικό που έγινε στην Σούδα της Χίου πριν από μία βδομάδα, όπου η πρώτη είδηση ήταν ότι πρόσφυγες επιτέθηκαν με βεγγαλικά σε κατοίκους και παρακείμενα καταστήματα, είναι απολύτως ενδεικτική.

Αυτό που στην πραγματικότητα έγινε ήταν ότι οργανωμένη ομάδα 30 Χρυσαυγιτών επιτέθηκε ρίχνοντας πέτρες και βράχια από ψιλά σε σκηνές που έμεναν άνθρωποι ανάμεσά τους και μικρά παιδιά με πρόθεση όχι απλά να τους τραυματίσουν αλλά και να τους σκοτώσουν. Οι πρόσφυγες μετά απλά προσπάθησαν να αμυνθούν.

Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές ή εντάσεις ανάμεσα στους πρόσφυγες. Ασφαλώς και υπάρχουν και είναι απόρροια των συνθηκών διαβίωσης. Οι πραγματικοί και οργανωμένοι εγκληματίες δεν ρισκάρουν να θαλασσοπνιγούν στο Αιγαίο αλλά έχουν πολύ πιο άνετους και αποτελεσματικούς τρόπους διαφυγής.

Το ίδιο απαράδεκτες οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ-κόμμα και του ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνηση

Λέει στην πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου:

«Χωρίς να αναφερθούμε συγκεκριμένα και ονομαστικά έχουμε πια καταλήξει ότι ακροδεξιοί μαζί με Χρυσαυγίτες και δήθεν αλληλέγγυους, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετικό σκεπτικό, καταλήγουν σε αγαστή συνεργασία, τορπιλίζουν την κατάσταση με μόνο στόχο να μην εξευρεθεί καμία λύση και να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν ή και να χειροτερεύσουν. Πολλές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά μία. Να αδειάσει η Σούδα και να δημιουργηθεί νέος καταυλισμός. Υπάρχει η περίπτωση του ΧΑΔΑ, όπου υπάρχουν οι εγγυήσεις και τα χρήματα.»

Ανακοίνωση μνημείο αριστεροσύνης: Χρυσαυγίτες μαζί με αλληλέγγυους φταίνε το ίδιο, έχουν αγαστή συνεργασία και δεν αφήνουν να βρεθεί λύση. Και η πρότασή τους; Να αδειάσει η Σούδα και να πάνε στον χώρο του πρώην ΧΑΔΑ.

Αυτό πρότεινε και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Χίο. Τι εστί ΧΑΔΑ; Σημαίνει Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στην τοποθεσία Ροβιές.

Πρόκειται για την πρώην χωματερή του νησιού αρκετά έξω από την πόλη της Χίου. Ωραία πρόταση. Και πραγματικά «βελτιωτική». Να στείλουν ανθρώπους εκεί που ήταν τα σκουπίδια και μακριά από τη πόλη ώστε να μην φαίνονται και να μην ασχολείται κανένας μαζί τους.

Μουζάλας

Σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι με βάση τη συμφωνία στα νησιά θα πρέπει να παραμείνουν αυτοί που εισέρχονται και ότι «εάν φύγουν οι πρόσφυγες, θα πέσει η συμφωνία και από την επόμενη μέρα οι μεταναστευτικές ροές από τη γειτονική Τουρκία θα φτάνουν και τις 4.000 καθημερινά».

Ωραίος κι αυτός! Βάζει το ψευτοδίλημμα στον κόσμο λες και δεν είναι αυτός ο υπουργός. Αφού έστησαν πανελλαδικά όπου βρήκαν και στο πόδι 44 απαράδεκτα hot spot και «δομές» που τις έχουν καταγγείλει όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που τις είδαν και ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσουν, τώρα η κυβέρνηση εκβιάζει τους νησιώτες ότι αν δεν δεχτούν αυτή την κατάσταση θα βουλιάξουν στους πρόσφυγες. Παρεμπιπτόντως η ίδια επιχειρηματολογία πασπαλισμένη με μπόλικη ισλαμοφοβία αναπτύσσεται και από την Χρυσή Αυγή

Κασιδιάρης και Λαγός

Πρόσφατα, τα υπόδικα κοινοβουλευτικά «διαμάντια» του «νόμιμου πολιτικού κόμματος», Λαγός και Κασιδιάρης, επισκέφθηκαν τη Χίο όπου και μίλησαν.

«Ποιο δικαίωμα έχουν οι λαθρομετανάστες; Το μοναδικό τους δικαίωμα είναι να τους βγάλουμε ένα εισιτήριο και να τους γυρίσουμε πίσω» δήλωσε ο Γ. Λαγός,

ενώ ο Η. Κασιδιάρης κάλεσε να υπάρξουν ειδικοί χώροι κράτησης, στους οποίους οι άνθρωποι αυτοί

«θα δουλεύουν και θα παράγουν έργο υπέρ του δημοσίου»,

θέση που παραπέμπει ευθέως στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και η οποία βρίσκεται και στο επίσημο πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής.

Πώς απαντάμε;

Η Αριστερά, το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, κάθε προοδευτικός πολίτης, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, έχουμε ιστορικά καθήκοντα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους φορείς της μισαλλοδοξίας και του Ναζισμού να ριζώσουν και να πολλαπλασιαστούν στα νησιά, στο Ωραιόκαστρο, την Φιλιππιάδα, το Σέσκλο της Μαγνησίας, την Κρήτη, τις γειτονιές της Αθήνας και αλλού.

Οι οργανώσεις της Αριστεράς μαζί με συλλογικότητες όπως ο πρόσφατα δημιουργηθείς «Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου», οι κινήσεις «Λάθρα» στην Χίο και «Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες» Σάμου, κάνουν έναν πραγματικά ηρωικό αγώνα στα νησιά.

Οι πρόσφατες πολύ μαζικές, δυναμικές και ενωτικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις- απάντηση στα ρατσιστικά κρούσματα και επιθέσεις, στο Ρέθυμνο και στην Λέσβο ήταν μια πολύ καλή αρχή. Αλλά δεν αρκούν.

Χρειάζεται να στήσουμε ή να ανασυγκροτήσουμε όπου υπάρχουν πραγματικά ενωτικά και με διάρκεια αντιφασιστικά συντονιστικά, με δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας, μακριά από καπελώματα και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, ανοικτά σε πολιτικές και κινηματικές συλλογικότητες, εργατικά-αγροτικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, αυτοδιοικητικά σχήματα κοκ μαζί βέβαια με ανένταχτους (μη οργανωμένους σε πολιτικούς φορείς) αγωνιστές.

Πέρα από τις απόλυτα αναγκαίες τακτικές πορείες και εκδηλώσεις καθώς και την οργάνωση περιφρούρησης και αλληλεγγύης στα προσφυγικά κέντρα για την απόκρουση φασιστικών επιθέσεων, πρέπει να επιμείνουμε στην υπομονετική πολιτική εξήγηση προς τα λαϊκά στρώματα ώστε να τους εξοπλίσουμε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα απέναντι στα ψέματα και τους μύθους των Ναζί και της Ακροδεξιάς.

  • Μπορούμε να ξεκινάμε όχι από την γενική καταγγελία του ιμπεριαλισμού αλλά από τα απλά καθημερινά προβλήματα και τον τρόπο που απαντάμε σ’ αυτά (όπως πχ επιχειρούμε στο πρώτο μέρος του άρθρου).
  • Να προωθούμε με κάθε τρόπο προτάσεις και δείγματα κοινής δράσης Ελλήνων και προσφύγων που να δείχνουν με απτό τρόπο το πώς μπορεί να γίνει καλύτερη η ζωή όλων.
  • Να απευθυνθούμε σε αντίστοιχες προοδευτικές οργανώσεις και κινήματα της Τουρκίας που στενάζουν κάτω από την μπότα του Ερντογάν, για να τους προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας και ταυτόχρονα να βάλουμε σαν στόχο την κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού, των οικονομικών-κοινωνικών προβλημάτων μας και διασφάλιση της ειρήνης σε όλη την περιοχή.
  • Να απευθυνθούμε στα αριστερά, εργατικά, αντιρατσιστικά κλπ κινήματα σε όλη την Ευρώπη με στόχο να καταγγείλουμε και να ανατρέψουμε τις πολιτικές της «Ευρώπης φρούριο» που αποκλείει τους πρόσφυγες «ξεφορτώνοντάς» τους στην Ελλάδα, την Τουρκία κλπ. Την ίδια στιγμή να παλέψουμε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, που κατά τα άλλα παριστάνει την ειρηνόφιλη, τη δημοκρατική και την ανθρωπιστική…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα