Τι λέει η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ για το κείμενο της πλειοψηφίας της Κ.Ε.

Κυριάκος Χάλαρης
ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ιωνίας

Το εισηγητικό κείμενο της πλειοψηφίας της ΚΕ, που κατέβηκε για συζήτηση στις τοπικές οργανώσεις και θα μπει σε ψηφοφορία στο Συνέδριο, είναι ένα κείμενο θολό και ασαφές – ένα κείμενο που προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες και για αυτό το λόγο ένα κείμενο ουσιαστικά αδύναμο.

Προσπαθώντας να χωρέσει όλες τις απόψεις καταλήγει να μην μπορεί τελικά να ικανοποιήσει καμία και κυρίως να μην μπορεί να απαντήσει στα βασικά ζητήματα της περιόδου – στα ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να πάρει θέση αν και όταν γίνει η επόμενη κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου είναι λογικό τα πιο ριζοσπαστικά κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από την ηγεσία μέσα από κείμενα συμβολής, κείμενα αντιπαραθετικά, τροποποιήσεις, εναλλακτικές διατυπώσεις κοκ.

Τα πιο σημαντικά κείμενα που κατατίθενται στο συνέδριο, απηχώντας τις απόψεις και διαθέσεις μεγάλων τμημάτων της κομματικής βάσης, είναι τα κείμενα της Αριστερής Πλατφόρμας και της ΑΝΑΣΑ.

Αριστερή Πλατφόρμα και ΑΝΑΣΑ

Ανεξάρτητα από τη διαφορετική τακτική που έχει η κάθε μια από αυτές τις τάσεις εντός των διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές σε μια σειρά ζητήματα, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι το γεγονός ότι οι προτάσεις τους προσπαθούν να απαντήσουν και σε μεγάλο βαθμό το κάνουν, στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία: το χρέος και την αντιμετώπισή του από μια κυβέρνηση της αριστεράς, το τραπεζικό σύστημα και το ρόλο που μπορεί να παίξει για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων, τις μεγάλες – στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, τις πρώην ΔΕΚΟ και πως μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας, το ζήτημα του Ευρώ και το κατά πόσο θα αποτελέσει το όριο των πολιτικών που θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αριστερή Πλατφόρμα μέσα από τις τροποποιήσεις που καταθέτει και η ΑΝΑΣΑ μέσα από το κείμενο συμβολής απαντούν με συγκεκριμένο τρόπο σε όλα αυτά, κάτι που το εισηγητικό κείμενο δεν κάνει. Και το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο είναι ότι και οι δύο αυτές τάσεις προγραμματικά, πάνω στα κεντρικά ζητήματα έχουν παραπλήσιες θέσεις.

Για το ζήτημα του Χρέους:

Αριστερή Πλατφόρμα:

«Άμεση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και μνημονιακές δεσμεύσεις, διαγραφή του ελληνικού κρατικού χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το υπέρογκο και δυσβάσταχτο κρατικό χρέος είναι βαθιά άδικο και ταξικό, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του είναι παράνομο και επαχθές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει αυτό το χρέος σαν χρέος του ελληνικού λαού, πέραν του ότι έχει καταστεί εκ των πραγμάτων και μη βιώσιμο, διότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και πολύ περισσότερο να αποπληρωθεί, χωρίς να εξοντωθούν η εργατική τάξη και ο λαός μας».

ΑΝΑΣΑ

«Αναστολή πληρωμών στους τόκους του δήμοσιου χρέους, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του (με την εξαίρεση του χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία). Συγκρότηση διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος της Ελλάδας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου».

Για τις τράπεζες

Αριστερή Πλατφόρμα

«Κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διέξοδο από την κρίση αλλά και την εκπλήρωση όλων των ως άνω μέτρων, είναι η άμεση εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών και ο γενικότερος αναπροσανατολισμός τους ώστε να διαδραματίσουν αποκλειστικά ένα νέο αναπτυξιακό, επενδυτικό, παραγωγικό και κοινωνικό ρόλο».

ΑΝΑΣΑ

«Εθνικοποίηση των τραπεζών, χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων, υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο»

Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πρώην ΔΕΚΟ

Αριστερή Πλατφόρμα

«Τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις – εθνικοποίηση υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο των πρώην ΔΕΚΟ και στρατηγικών τομέων της οικονομίας»

ΑΝΑΣΑ

«Εθνικοποίηση των μεγάλων, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και των πρώην ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιήθηκαν. Ανάκτηση του δημόσιου πλούτου»

Για το ευρώ και την ΕΕ

Αριστερή Πλατφόρμα

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς, έχοντας ως στόχο να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής, πρέπει να προετοιμαστεί από κάθε άποψη για όλες τις συνέπειες και τα ενδεχόμενα της αναπόφευκτης σύγκρουσης με την Ευρωζώνη του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, περιλαμβανομένης, αν χρειαστεί, και της εξόδου από την Ευρωζώνη.

»Η πιθανή έξοδος από την Ευρωζώνη δεν συνιστά ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, δεν παραπέμπει σε ένα άλλο πρόγραμμα και σε άλλες συμμαχίες, αλλά ίσα-ίσα δηλώνει την αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και σχέδιο ρήξης και ανατροπής σε σοσιαλιστική κατεύθυνση αταλάντευτα, αποφασιστικά, μέχρι το τέλος, γνωρίζοντας ότι συνεπάγεται τη μετωπική ρήξη με την Ευρωζώνη και ότι μια τέτοια ρήξη απαιτεί πλήρη προετοιμασία και εναλλακτικό σχέδιο».

ΑΝΑΣΑ

«Να είμαστε σαφείς. Πρέπει να δηλώσουμε ότι δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε τελεσίγραφα και απειλές. Το πολιτικό μας πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτο (…) Η εφαρμογή του προγράμματός μας ενδέχεται να οδηγήσει τις κυρίαρχες δυνάμεις, με προεξάρχοντες τους πολιτικούς εκπροσώπους του γερμανικού και γαλλικού καπιταλισμού και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλπ – να μας κηρύξουν, σε συνεργασία με το αστικό σύστημα εξουσίας στο εσωτερικό της χώρας, οικονομικό και πολιτικό πόλεμο. Θα είναι οι κύριοι εχθοί μας τη στιγμή που οι εργαζόμενοι όλης της Ευρώπης θα είναι οι άμεσοι σύμμαχοί μας (…) Το νόμισμα ασφαλώς και παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Ωστόσο, η σημερινή κρίση είναι δομική κρίση του καπιταλισμού και όχι νομισματική κρίση, κρίση του ευρώ. Η θέση μας «καμιά θυσία για το ευρώ, καμιά αυταπάτη για τη δραχμή» έχει αυτό ακριβώς το νόημα»

Διαφορές στην τακτική των δύο τάσεων

Με αυτές τις θέσεις, αλλά με τις συνολικότερες τοποθετήσεις τους πάνω σε μια σειρά άλλα ζητήματα (μετανάστες, αντιφασιστική πάλη, ρόλος των ΜΜΕ, εσωκομματική δημοκρατία) η Αριστερή Πλατφόρμα και η ΑΝΑΣΑ αυτή τη στιγμή είναι τα δύο μαζικά ρεύματα αριστερής αντιπολίτευσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αριστερή Πλατφόρμα σωστά έχει επιλέξει κατά τη γνώμη μας την τακτική της διαφοροποίησης από την ηγεσία μέσα από ξεχωριστά ψηφίσματα και ξεχωριστή λίστα υποψηφίων. Η τακτική των επιμέρους τροποποιήσεων στα ζητήματα που έχουν στρατηγική σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να στρέψει τη συζήτηση στα ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα που διακυβεύονται σε αυτό το συνέδριο.

Για τους πιο πάνω λόγους η  υπερψήφιση των τροποποιήσεων της Αριστερής Πλατφόρμας είναι απαραίτητη. Η ενίσχυση αυτών των απόψεων στις γραμμές της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ θα  συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και θα τον προετοιμάσει προγραμματικά για την προοπτική της μελλοντικής διακυβέρνησης.

Η ΑΝΑΣΑ εμφανίζεται διστακτική σε μια σαφή και κατηγορηματική διαφοροποίηση και την ανάληψη ενός «επιθετικού» αντιπολιτευτικού ρόλου απέναντι στην ηγεσία. Γι’ αυτό το λόγο, κύρια, εμφανίζεται μια αδυναμία σύμπλευσης των δυο βασικών αντιπολιτευτικών τάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στο ίδιο το συνέδριο.

Από την άλλη σωστά η ΑΝΑΣΑ προσανατολίζεται στη συγκρότησή της σαν τάση το επόμενο διάστημα με πιο οργανωμένο τρόπο και με πιο σαφή διαφοροποίηση από τις επιλογές της ηγεσίας.

Ανάγκη συνεργασίας

Αντικειμενικά μιλώντας και οι δύο αυτές τάσεις μπορούν το επόμενο διάστημα να «συναντηθούν» ή να συνεργαστούν, παλεύοντας για κοινά ζητήματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της συνεννόησης και της συνεργασίας ανάμεσα στην Αριστερή Πλατφόρμα και την ΑΝΑΣΑ θα προκύπτει αντικειμενικά την επόμενη περίοδο καθώς η ηγεσία του κόμματος θα οδεύει με περισσότερη σαφήνεια προς τα δεξιά, «στριμώχνοντας»  όλο και περισσότερο τις αριστερές απόψεις και τον αριστερό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιά για την επόμενη μέρα, που βλέπει την ηγεσία του κόμματος να κάνει βήματα προς τα πίσω όχι μόνο μέσα από τα κείμενα αλλά και μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις προβεβλημένων στελεχών, θα θέλει να υπερασπίσει τα αριστερά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του κόμματος και γι’ αυτό θα θέλει να δει τις αριστερές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος να δίνουν από κοινού τις απαραίτητες μάχες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα