Του Αλέξανδρου Πραντούνα
Νέα μέτρα για την αναμόρφωση της δημόσιας παιδείας ανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, Τσαρλς Κλαρκ. Σύμφωνα με αυτά, όλα τα γυμνάσια – λύκεια θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη γενική εκπαίδευση και να αναπτύξουν εξειδίκευση σε έναν τομέα (πχ μαθηματικά ή ακόμα και αθλητισμός ή τέχνη). Τα σχολεία ενθαρρύνονται επίσης να υιοθετήσουν το καθεστώς του «superschool»( υπερ-σχολείου) το οποίο θα αναλάβει τον έλεγχο της γης και των κτιρίων του από το δήμο και θα είναι σε θέση να καθορίζει τους μισθούς των εκπαιδευτικών.
Επίσης, οι γυμνασιάρχες και λυκειάρχες που θέλουν χρήματα π.χ. για ένα νέο γήπεδο, ενθαρρύνονται να τα ζητήσουν από εύπορους χορηγούς του ιδιωτικού τομέα.
Όταν ανέβηκαν στην εξουσία οι Εργατικοί εξακολούθησαν την πολιτική των προκατόχων τους, Συντηρητικών, για μαζικό κλείσιμο των "προβληματικών" σχολείων. Η μεταρρύθμιση αποφάσισε τη συνέχιση της πολιτικής αυτής και την επέκταση του μέτρου της «ακαδημίας πόλης». «Ακαδημία πόλης» είναι το όνομα που δόθηκε στα σχολεία που ανοίγουν στη θέση των "προβληματικών". Έτσι, εταιρείες ή πολυεκατομμυριούχοι χρηματοδοτούν την εκπαίδευση στις υποβαθμισμένες περιοχές, καθορίζοντας παράλληλα το πρόγραμμα και το γενικό πλαίσιο των μαθημάτων.