Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα έχουν σαρώσει τις ακτές των ΗΠΑ, τα νησιά της Καραϊβικής αλλά και τις ακτές του Μεξικού 18 τυφώνες ή τροπικές καταιγίδες. Αυτά τα φυσικά φαινόμενα σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσαν μικρές υλικές ζημιές (τυφώνας Φράνκλιν) ενώ σε κάποιες άλλες προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και ερήμωσαν πολιτείες (τυφώνας Κατρίνα). Τι αυξάνει όμως την ένταση αυτών των φυσικών φαινομένων:
Ο πρόεδρος του WorldWatch Institute(διεθνές ερευνητικό ινστιτούτο για το περιβάλλον) προειδοποιεί ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε με τόσο καθοριστικό τρόπο την ισορροπία των οικοσυστημάτων και να αυξάνουμε την κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) γιατί ο 21ος αιώνας θα χαρακτηριστεί από καταστροφές της εμβέλειας του Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη». Αν και για κανέναν μεμονωμένο τυφώνα δεν μπορούμε να θεωρήσουμε υπεύθυνη την υπερθέρμανση του πλανήτη το θέμα αλλάζει αν παρατηρήσουμε το φαινόμενο στο σύνολο του. Για παράδειγμα η θέρμανση των νερών του κόλπου του Μεξικού παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τυφώνων που τον διασχίζουν.
Τώρα όσον αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των κλιματικών φαινομένων έχει ξαναειπωθεί αμέτρητες φορές ότι όσο αυξάνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου δηλαδή οι εκπομπές αερίων από τα μεταφορικά μέσα και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας μέσω των ορυκτών καυσίμων, θα θερμαίνεται το κλίμα και θα αυξάνονται οι τυφώνες οι καταιγίδες και οι ξηρασίες. Άρα ποιοι θα την πληρώσουν? Την αρχή την έκαναν οι φτωχοί πολίτες και οι αφροαμερικάνοι της Νέας Ορλεάνης και όπως έχουν τα πράγματα έπεται και συνέχεια.
Καπιταλισμός και κέρδος συμβαδίζουν και ο συνδυασμός των δύο καταστρέφει την φυσική ισορροπία και η φύση εκδικείται. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών(αιολική, ηλιακή) αλλά και κατά του καπιταλιστικού συστήματος γιατί στο βωμό του κέρδους θυσιάζει ανθρώπινες ζωές καταστρέφοντας την κλιματική ισορροπία.
Κρίτωνας Γούζιος