Σχόλιο απ’ το Ξεκίνημα
Στις 22/02 ο Γ. Δραγασάκης έδωσε (τη γνωστή πια) συνέντευξη τύπου από την Καλαμάτα και ανάμεσα στα υπόλοιπα αναφέρθηκε στο ζήτημα του κατώτατου μισθού. Είπε συγκεκριμένα:
«…εμείς δεσμευόμαστε να ανεβάσουμε τον κατώτατο μισθό εκεί που ήταν πριν τον μειώσουνε. Αυτό και σήμερα μας δεσμεύει. Όσο όμως θα παρατείνεται αυτή η κρίση, όσο η οικονομία θα συρρικνώνεται τόσο ακόμη και αυτός ο στόχος θα γίνεται δύσκολο να υλοποιηθεί…»(*)
Ακολούθησε άγρια κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα, με την πρώτη να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι αναιρεί τη θέση του για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού εκεί που ήταν πριν τη μείωση, και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι διαστρεβλώθηκε η τοποθέτηση του Δραγασάκη. Ποια είναι η αλήθεια;
Η ουσία της τοποθέτησης του Δραγασάκη είναι η ακόλουθη: όσο η οικονομία συρρικνώνεται ο στόχος της αποκατάστασης του κατώτατου μισθού θα γίνεται δύσκολο να υλοποιηθεί.
Με άλλα λόγια: μην περιμένετε να αποκατασταθεί γρήγορα. Γιατί όπως όλοι ξέρουν, η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται για καιρό ακόμη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό λένε και τα πρόσφατα στοιχεία της ίδιας της ΕΕ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας σαν σύνολο, αυτό προβλέπουν ιδιαίτερα οι μνημονιακές πολιτικές που επιβάλλονται σε όλο το Νότο.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, η ουσία των λόγων του Δραγασάκη, και ο στόχος των λεγόμενών του, είναι να προαναγγείλει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποκαταστήσει (γρήγορα) τον κατώτατο μισθό, γιατί θα έχει κληρονομήσει «καμένη γη».
Γιατί τόση «έκπληξη» από πολλά στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και οι οργισμένες καταγγελίες ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις κλπ κλπ; Πρώτη φορά έχουν ακούσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν παρόμοιες δηλώσεις; Δεν είναι γνωστό ότι ο Γιάννης Δραγασάκης και το ρεύμα που εκπροσωπεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να ακούσουν για ανατροπές και άλλα «επαναστατικά», γιατί κατά τη γνώμη τους όλα αυτά είναι «τυχοδιωκτισμοί»; Δεν βλέπουν με κανένα τρόπο σύγκρουση με το σύστημα, κι από αυτό προκύπτουν και οι πρόσφατες δηλώσεις Τσίπρα, ότι εκτός από τους κακούς υπάρχουν και καλοί ξένοι επενδυτές που θα έρθουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Από τη στιγμή που αποδέχεσαι το καπιταλιστικό σύστημα και τους κανόνες λειτουργίας του, τότε, ναι, ο βασικός μισθός δεν μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει πρώτα οικονομική ανάπτυξη… κάπως… κάποτε… ίσως…
Συμπερασματικά: Ο Δραγασάκης και πολλά ακόμη ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπουν καθημερινά τις ριζοσπαστικές θέσεις που έδωσαν στο ΣΥΡΙΖΑ τη μεγάλη δυναμική της προηγούμενης περιόδου. Αυτό δίνει επιχειρήματα στους αντιπάλους του και απογοητεύει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που βλέπουν το ΣΥΡΙΖΑ να τα «μαζεύει».
Η ανατροπή των ριζοσπαστικών θέσεων γίνεται επειδή η ηγετική ομάδα αρνείται να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και την εξουσία του κεφαλαίου. Αντίθετα νομίζει ότι μπορεί να τα έχει καλά και με το κεφάλαιο και με τους εργαζόμενους. Η προσαρμογή αυτή προμηνύει την μεγαλύτερη καταστροφή, γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και εφαρμόσει αυτά που λεει ο Δραγασάκης (και άλλοι πολλοί) τότε δεν θα είναι τίποτα άλλο από μια κυβέρνηση που ενώ στο όνομα θα είναι αριστερή στην πράξη θα είναι αντιλαϊκή. Μήπως ξεχάσαμε κιόλας το παράδειγμα του ΑΚΕΛ, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επέμενε να παρουσιάζει σαν πρότυπο ακόμα και όταν έκοβε μισθούς και συντάξεις για να σώσει την «Τράπεζα Κύπρου» και τη «Λαϊκή Μαρφίν»;
Όπως καταλαβαίνουμε η οργή του κόσμου από μια παρόμοια πολιτική από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τεράστια. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι αριστερές δυνάμεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να οργανωθούν και να συντονιστούν με δυνάμεις που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο στην υπόλοιπη Αριστερά, για να αντιμετωπίσουν τη δεξιά μετατόπιση της ηγετικής ομάδας και να προετοιμαστούν για τις σκληρές συγκρούσεις που έρχονται.