Τι έγινε στο πανελλαδικό «συντονιστικό» των μαθητών;

Το «συντονιστικό» ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση με περίπου 200 άτομα. Υπήρχαν μαθητές κυρίως από Αθήνα αλλά και από πολλές επαρχιακές πόλεις (από Κρήτη μέχρι Αλεξανδρούπολη). Δεν είχε μόνο μαθητές – μέλη της ΚΝΕ αλλά και αρκετό χύμα κόσμο, καθώς και μέλη του Μαθητικού Ξεκινήματος και των ΔΑΜΑΣ.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία μαθητές από σχολεία της Αθήνας μοίρασαν κείμενο το οποίο είχε συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία του συντονιστικού και συγκεκριμένες προτάσεις δράσης και υπογραφόταν από μαθητές – μέλη επιτροπών κατάληψης 10 σχολείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και της Λαμίας.

Την εισήγηση έκανε μια μαθήτρια από το προεδρείο, το οποίο φυσικά δεν το είχε εκλέξει κανένας, η οποία διάβασε ένα κείμενο του συντονιστικού και κατόπιν ρώτησε αν κάποιος θέλει να πάρει το λόγο.

Τότε σηκώθηκε μαθητής από το 3ο ΤΕΕ Αμαρουσίου, ο οποίος ήταν εκλεγμένος εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του σχολείου του. Διάβασε το κείμενο που προηγουμένως είχε μοιραστεί και ζήτησε να ψηφιστεί από το συντονιστικό.

Αρκετοί μαθητές βγήκαν στη συνέχεια και το υποστήριξαν, άλλοι (κυρίως μέλη της ΚΝΕ, όπως δήλωναν οι ίδιοι) διαφώνησαν κλπ. Σε προσωπικές συζητήσεις πολλά μέλη της ΚΝΕ υποστήριζαν ότι το κείμενο δεν είναι σωστό γιατί ‘δεν χρειάζονται ψηφοφορίες’, ‘δεν χρειάζεται εκλεγμένο συντονιστικό’ κλπ. Πάντως κανείς δεν τοποθετήθηκε ανοικτά και δημόσια ενάντια στα σημεία που έβαζε το κείμενο.

Η προτελευταία τοποθέτηση ήταν μαθήτριας από το 56ο Λύκειο η οποία υποστήριξε το κείμενο και επίσης ζήτησε να κατατεθεί σε ψηφοφορία.

Ο τελευταίος ομιλητής ήταν μαθητής, μέλος της ΚΝΕ που μίλησε γενικά, και μετά…μια κοπέλα από το προεδρείο είπε ότι… αυτό ήταν, το συντονιστικό τελείωσε, θα τα πούμε στις καταλήψεις. Ούτε ψηφοφορίες ούτε τίποτα.

Εντωμεταξύ, η διαδικασία είχε τραβήξει τόσο πολύ που στο «συντονιστικό» είχαν μείνει μόνο 10 με 15 άτομα.

Την απόφαση του ‘συντονιστικού’ την είδαμε σήμερα στο Ριζοσπάστη και στο σάιτ του ‘συντονιστικού’.

Χρειαζόμαστε ένα πραγματικά δημοκρατικό συντονιστικό

Ένα πραγματικό συντονιστικό πρέπει να αποτελείται από εκλεγμένους μαθητές από κάθε σχολείο που να αντιπροσωπεύουν το σχολείο τους σε κάθε συνάντηση του συντονιστικού. Μαθητές που να μεταφέρουν τις προτάσεις των συνελεύσεων τους, ώστε να υπάρχει ανοικτή συζήτηση και στο τέλος οι αποφάσεις να παίρνονται με ψηφοφορία.

Μόνο έτσι οι μαθητές θα αισθάνονται δικό τους το συντονιστικό, μόνο έτσι θα μπορούν να το μαζικοποιήσουν και να το εμπιστευθούν.

Αυτό που έγινε την Πέμπτη 18/10/2006 δεν μπορεί να έχει καμιά ουσιαστική νομιμοποίηση από τους μαθητές. Για αυτό εξάλλου στο τέλος από τα 200 άτομα δεν έμειναν ούτε 15!

Ένα τέτοιο ‘συντονιστικό’ αδυνατεί να δώσει την προοπτική που θέλουμε στον αγώνα των μαθητών απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης, γιατί δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στους μαθητές ότι μπορούν να τα καταφέρουν, δείχνει υποτίμηση των ίδιων των μαθητών. Αυτό εξάλλου έδειξε και η εξέλιξη της συνέλευσης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών να φεύγει πριν καν τελειώσει η διαδικασία επειδή βαρέθηκε, ή δεν έβρισκε κανένα νόημα σε αυτό.

Ένα «συντονιστικό» που εκφυλίζεται μ’ αυτό τον τρόπο, χωρίς να γίνεται ψηφοφορία στις προτάσεις που μπαίνουν και με το Ριζοσπάστη να ανακοινώνει τις αποφάσεις του την επόμενη ημέρα δεν είναι ένα πραγματικό συντονιστικό.

Χρειαζόμαστε συντονιστικά, κατά περιοχές, πόλεις και πανελλαδικά, που να αποτελούνται από μαθητές κι όχι από φοιτητές, και που να εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων ή τουλάχιστον από 15μελή. Διαφορετικά, όποιος έχει «κουκιά» μπορεί να τα καπελώνει ή να τα οδηγεί σε εκφυλισμό και αδυναμία να πάρουν αποφάσεις.

_______________________

Ακολουθεί το κείμενο ψήφισμα που υπογράφηκε από μέλη επιτροπών κατάληψης 10 σχολείων

Για ένα δημοκρατικό συντονιστικό μαθητών

Για να έχουμε ένα πραγματικά δημοκρατικό συντονιστικό που να εκπροσωπεί όλους τους μαθητές καταθέτουμε για ψήφιση τις εξής προτάσεις:

1. Το συντονιστικό να απαρτίζεται από εκλεγμένους αντιπροσώπους κάθε σχολείου ή μέλη επιτροπών κατάληψης. Το κάθε σχολείο δηλαδή να εκλέγει αυτούς που θα το εκπροσωπήσουν στο συντονιστικό. Αν είναι μέλος του 15μελούς ή 5μελούς οι μαθητές του σχολείου να έχουν γνώση ότι τους αντιπροσωπεύει το συγκεκριμένο άτομο ή άτομα. Μετά το συντονιστικό να γίνονται συζητήσεις στα σχολεία για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο συντονιστικό για να έχουν όλοι οι μαθητές λόγο στο ποια είναι τα αιτήματα και ποιες οι επόμενες κινητοποιήσεις.

2. Στις συσκέψεις του Συντονιστικού των μαθητών να παρευρίσκονται μόνο μαθητές και αυτοί να παίρνουν τις αποφάσεις. Εκπρόσωποι των φοιτητών και των εκπαιδευτικών να τοποθετούνται ένας ή δύο κάθε φορά στην αρχή της συνεδρίασης. Στην αρχή κάθε σύσκεψης να εκλέγεται προεδρείο που να συντονίζει τη συζήτηση. Στο τέλος κάθε συντονιστικού να γίνεται ψηφοφορία.

3. Εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των μαθητών να συμμετέχουν σε διασυντονιστικό, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του Συντονιστικού των φοιτητών και εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών. Με αυτόν τον τρόπο θα συντονιστούν καλύτερα οι διάφοροι κλάδοι της παιδείας και θα δημιουργηθεί ένα πραγματικό πανεκπαιδευτικό μέτωπο αγώνα.

Θέλουμε οι πορείες των μαθητών να γίνονται μαζί με αυτές των καθηγητών, των δασκάλων και των φοιτητών. Στην Αθήνα στις 11 Οκτώβρη το ΣΑΣΑ ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, πήγε στο Σύνταγμα όπου ήταν η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών και έφυγε από την συγκέντρωση την ώρα που ξεκίναγε η πορεία για να πάει στην Κάνιγγος να κάνει συντονιστικό. Αυτό ήταν διπλά λάθος. Πρώτα γιατί δεν συμμετείχε στην πορεία με όλους τους άλλους φορείς και έπειτα γιατί πήγε να κάνει ένα συντονιστικό για το οποίο οι μαθητές δεν ήταν ενήμεροι. Η προσυγκέντρωση να γίνεται στο ίδιο χώρο και οι πορείες να είναι κοινές. Το πανεκπαιδευτικό μέτωπο μπορεί να γίνει πράξη μόνο με κοινές πορείες και συγκεντρώσεις δασκάλων, καθηγητών, φοιτητών και μαθητών. Μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε και όχι αν ο καθένας παλεύει χωριστά.

Για την επόμενη περίοδο προτείνουμε:

1. Συμμετοχή στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που καλούν δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές. Προσυγκέντρωση στο ίδιο χώρο. Κοινή πορεία.

2. Καταλήψεις διαρκείας σε όλα τα σχολεία και μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών μέχρι την τελική νίκη. Τακτικές γενικές συνελεύσεις και εκλογή επιτροπών κατάληψης ανά σχολείο και δήμο

3. Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 25 Οκτώβρη μαζί με δάσκαλους και καθηγητές στο Σύνταγμα

4. Την επόμενη Τρίτη 24 Οκτώβρη κλείσιμο δρόμων τοπικά ή τοπικές μαθητικές πορείες. Παρέμβαση στις μαθητικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

5. Στην πορεία στις 3 Νοέμβρη να καλέσουμε να συμμετέχουν όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης (δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές).

Ζητάμε οι παραπάνω προτάσεις να κατατεθούν προς ψήφιση.

Υπογράφουν μαθητές, μέλη επιτροπών κατάληψης από τα παρακάτω σχολεία

2ο ΤΕΕ Αχαρνών, 7ο Βόλου, 1ο Ν Ιωνίας, 5ο Βόλου, 6ο Ν Ιωνίας, 2ο Θερμαϊκού, 3ο Ηρακλείου, 2ο Θεσσαλονίκης, 3ο ΤΕΕ Αμαρουσίου, 4ο Λαμίας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα