Να το κάνουμε βασικό αίτημα του εργατικού και λαϊκού κινήματος
Η Επιτροπή ελπίζει πως η έκθεση θα αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο, ώστε να εγκαταλειφθεί η καταστροφική λογική της λιτότητας και να προστατευτούν από τους κινδύνους, που σήμερα απειλούν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια του λαού και το μέλλον των επόμενων γενεών.
(Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους)
Δημοσιεύουμε άρθρο που μας έστειλε ο σύντροφος Θόδωρος Μαράκης
Η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους (ΕΑΔΧ) έκανε το χρέος της. Άνοιξε το «μαύρο κουτί» του χρέους και αποκάλυψε της αιτίες που δημιούργησαν το δυσβάστακτο αυτό χρέος που έχει γίνει θηλιά στο λαιμό μας και πνίγει στη φτώχεια και την εξαθλίωση τις λαϊκές μάζες. Με αφορμή το παράνομο χρέος το ντόπιο και το ευρωπαϊκό κεφάλαιο έχουνε εξαπολύσει μια λυσσαλέα επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο και τις κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Μεγάλη η καταστροφή η πτώση του ΑΕΠ όπως λένε οι οικονομολόγοι μόνο σε συνθήκες πολέμου μπορούσε να πραγματοποιηθεί! Είναι γνωστά τα στοιχεία για την πτώση των μισθών και των ημερομισθίων, την ανεργία, τους μετανάστες, τις αυτοκτονίες κλπ. Και όλα αυτά για να σωθούν οι τράπεζες και να ανέβει η κερδοφορία του κεφαλαίου! Πράγματι έχει αρχίσει να ανακάμπτει η κερδοφορία του κεφαλαίου όπως δείχνουν οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία ICAP 2013/2014. Συγκεκριμένα το 59% των εταιριών(8431) ήταν κερδοφόρες . Τα κέρδη το 2014 αυξήθηκαν στα 9,7δις από 8,1 το 2013! Οι 500 πιο κερδοφόρες παρουσίασαν αύξηση της καθαρής κερδοφορίας προ φόρων την διετία 2013/2014 από τα 3,4δις στα 4,3δις ευρώ!! (iskra 12/11/15 Α. Ταρπάγκος)
Σήμερα έχουμε στα χέρια μας την προκαταρκτική έκθεση της ΕΑΔΧ, ο στόχος ήταν να ολοκληρωθεί η έρευνα το Μάη του 2016, ωστόσο τεκμηριώνει ότι: ούτε μαζί τα φάγαμε, ούτε όλοι δημιουργήσαμε το χρέος!! Το πιο σημαντικό ότι: το χρέος είναι παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο (απεχθές) και μη βιώσιμο! Αυτό με βάση το διεθνές δίκαιο και το Ελληνικό Σύνταγμα μας καθιστά καθ’ όλα νόμιμους για να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του και να απαιτήσουμε στάση πληρωμών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού και ντόπιου κεφαλαίου αρνείται τη σύγκρουση με τους δανειστές και αντί να προχωρήσει στη διαγραφή του χρέους, διαγράφει και τελειώνει την ΕΑΔΧ και πετά στο καλάθι των αχρήστων το προκαταρκτική έκθεση της.
Η αριστερά και ιδιαίτερα η ΛΑΕ είναι απαραίτητο να μη επιτρέψει να ξεχαστεί το πόρισμα της επιτροπής και να ξεκινήσει εκστρατεία μ’ όλες της τις δυνάμεις για να εκλαϊκευτεί το πόρισμα και να γίνει το βασικό αίτημα διεκδίκησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΧΡΕΟΥΣ πάνω στο οποίο θα ξεδιπλώνεται το μεταβατικό πρόγραμμα. Η νομιμότητα που περιβάλει το αίτημα μας δίνει την δυνατότητα, με υπομονετική εξήγηση σχετικά εύκολα να το κάνουμε κτήμα των λαϊκών μαζών. Οι μάζες πάντα διεκδικούν πιο εύκολα τα αιτήματα, που πατάνε στη νομιμότητα. Η υιοθέτηση του αιτήματος από τα συνδικάτα θα δημιουργήσει τη δυνατότητα στο εργατικό κίνημα από την άμυνα να περάσει στην επίθεση.
Κατ’ αρχή η αριστερά και τα συνδικάτα χρειάζεται να καταγγείλουν την διάλυση της ΕΑΔΧ και να ζητήσουν την επανασύσταση της για να ολοκληρώσει το έργο της. Να της δοθούν όλα εκείνα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να ολοκληρώσει το λογιστικό έλεγχο. Γιατί όπως καταγγέλλει: «…δεν έχει παραλάβει όλα εκείνα τα νομικά και δημόσια έγγραφα τα οποία είναι απαραίτητα για να τεκμηριωθούν τα τελικά ευρήματα της και να αναλυθούν ενδελεχώς όλες οι όψεις του ελληνικού χρέους. Επισημαίνουμε επίσης ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της αρχικής απάντησης του Διοικητή της (του μνημονιακού Στουρνάρα σ.σ) προς την Επιτροπή Αλήθειας, αρνήθηκε να μας κοινοποιήσει έγγραφα τα οποία είναι απαραίτητα για τον λογιστικό έλεγχο.» (προκαταρκτική έκθεση σελ. 13)
Είναι δικαίωμα της αριστεράς και των συνδικάτων να απαιτήσουν την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής, όπως επισημαίνει το πόρισμα: «…για τρείς κυρίως λόγους.«
«Πρώτον ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους είναι βασικό δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και συνάμα κυριαρχικό δικαίωμα του έθνους. (…) και είναι ανήθικο να ζητά κανείς από τους πολίτες να πληρώσουν ένα χρέος χωρίς να γνωρίζουν πως και γιατί δημιουργήθηκε.«
«Δεύτερον, ο λογιστικός έλεγχος του χρέους είναι ταυτόχρονα θεσμική υποχρέωση του κράτους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.«
«Τρίτον, ο λογιστικός έλεγχος του χρέους συνιστά επίσης υποχρέωση η οποία προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο. Οι κατευθυντήριες αρχές για το Εξωτερικό Χρέος και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες ενέκρινε τον Ιούλιο του 2012 το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ….». (Ο.Π.)«
Θα χρειαστεί σ’ αυτή την καμπάνια να αξιοποιήσουμε συνοπτικά και κωδικοποιημένα τα τεκμηριωμένα στοιχεία και τα επιστημονικά συμπεράσματα της επιτροπής και αυτό δεν είναι δύσκολο.
Το χρέος δεν είναι ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, αγγίζει όλες τις χώρες του πλανήτη. Το παγκόσμιο χρέος ανέρχεται σε 199τρις δολάρια και αποτελεί το 286% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι από το 2007 που ξέσπασε η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση το χρέος αντί να μειωθεί αυξήθηκε κατά 57τρις δολάρια!! Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους το δημιούργησε η προσπάθεια των κυβερνήσεων να σώσουν τις τράπεζες από την χρεωκοπία. Το χρέος των τραπεζών το μετέτρεψαν σε δημόσιο μια και οι τράπεζες είναι η καρδιά του καπιταλισμού. Τα παρακάτω στοιχεία δίνουν την εικόνα του μεγέθους των ποσών που δαπανήθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες. Ο λογαριασμός είναι ιλιγγιώδης. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το κόστος διάσωσης των χρεοκοπημένων τραπεζών (όχι όλων, γιατί τουλάχιστον 500 τις άφησαν να καταρρεύσουν) έφτασε τα 700δις δολάρια. Ωστόσο, έρευνα του Ινστιτούτου Levy ισχυρίζεται ότι το τελικό κόστος της διάσωσης έφτασε στο ασύλληπτο ποσό των 29τρις δολαρίων!!
Η Ε.Ε. από το 2008 έχει διαθέσει στα σίγουρα για τη σωτηρία των τραπεζών 5,1τρις ευρώ σε ρευστό, κρατικές εγγυήσεις, ενίσχυση ρευστότητας και αγορές περιουσιακών στοιχείων (μετοχών και ομολόγων). Στη Βρετανία η κεντρική τράπεζα ξόδεψε για να σώσει τις χρεοκοπημένες τράπεζες 1τρις λίρες!! Για τους πρόσφυγες βρίσκουν με δυσκολία χρήμα!! Αλλά για να είμαστε σωστοί, τα λεφτά για την σωτηρία των τραπεζών τα κοινωνικοποίησαν, τα μετέτρεψαν σε δημόσιο χρέος και τα πληρώνουν οι λαοί. Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά εδώ στην Ελλάδα.
Αλλά οι τράπεζες συνεχίζουν να παίρνουν ρευστό, μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης τα οποία ξεκίνησαν από το 2010. Η αμερικάνικη κεντρική τράπεζα έχει διαθέσει 4.4τρις δολάρια, η ΕΚΤ σκοπεύει να διαθέσει 1,1τρις ευρώ και γενικά απ’ όλες τις χώρες πρόκειται να δοθεί το ποσό των 10τρις δολαρίων , που αντιστοιχεί στο 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ!! Ο λόγος για να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός και να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία, για να γίνουν επενδύσεις. Ωστόσο τα λεφτά αντί για επενδύσεις τζογάρονται στα χρηματιστήρια και έχουν δημιουργήσει νέες φούσκες που τις περιμένουν να σκάσουν με αγωνία. Γιατί να επενδύσουν, όταν λόγω της κρίσης και της πτώσης μισθών η ζήτηση έχει συρρικνωθεί με αποτέλεσμα τα εργοστάσια να δουλεύουν με το 60% η και λιγότερο της δυναμικότητας τους.
Η εκτεταμένη νόμιμη και παράνομη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών όπου καταφεύγουν μέσω το θυγατρικών τους στους φορολογικούς παραδείσους με αποτέλεσμα να κάθονται σ’ ένα βουνό από χρήματα. Η κρίση έχει διευρύνει τις ανισότητες σε πρωτοφανή ύψη, σύμφωνα με την Credit Suise: το 0,7% του πληθυσμού συγκεντρώνει το 46% του παγκόσμιου πλούτου. Στον αντίποδα το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 3% του παγκόσμιου πλούτου!! Η έκταση της φοροδιαφυγής έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο για την ισορροπία του παγκόσμιου καπιταλισμού, πράγμα που ανάγκασε τις G20 να συσκέπτονται για να πάρουν μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Χλωμό το βλέπω…!
Οι παράγοντες που δημιούργησαν το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής δεν διαφέρουν απ’ αυτούς που δημιούργησαν το παγκόσμιο χρέος. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής για το δημόσιο χρέος δεν ευθύνονται οι δημόσιες δαπάνες οι οποίες κινούνταν πάντα κάτω από το μέσω όρο των άλλων μελών της ευρωζώνης. Το ξεχωριστό στην περίπτωση μας ήτανε και είναι: Οι υπερβολικές πολεμικές δαπάνες (1995-2009) όπου σαν ποσοστό του ΑΕΠ 3% ήτανε διπλάσιο του μ.ο 1,4% της ευρωζώνης. Εκτιμάται ότι οι υπέρογκες πολεμικές δαπάνες ευθύνονται για τα 40δις του χρέους , που δημιουργήθηκε την περίοδο 1995-2009. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι μας δάνειζαν οι πιστωτές μας για να αγοράζουμε όπλα από τις εταιρίες τους! Και βέβαια έχουν έρθει εδώ και αρκετό καιρό στην επιφάνεια τα σκάνδαλα για τις μίζες, τις υπερτιμολογήσεις και τις ανεπάρκειες του πωλούμενου εξοπλισμού. Είναι γνωστή η περίπτωση Τσοχατζόπουλου που φέρεται να απέκρυψε, σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων, περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων μόνο από την περίπτωση της αγοράς των οπλικών συστημάτων TOR M1. Και βέβαια η γνωστή ιστορία με τα υποβρύχια που έγερναν!!
Βασικός παράγοντας που αιτιολογεί τα δύο τρίτα της αύξησης του χρέους για την περίοδο 1980-2007 ήταν το υψηλό επιτόκιο με το οποίο μας δάνειζαν. Η συνέχεια είναι ότι: Το ΔΝΤ απ’ όταν ήρθε μέχρι πρόσφατα μας δάνειζε με επιτόκιο 3,6% τη στιγμή που το επίσημο είναι ο,ο5% δηλαδή 72 φορές μεγαλύτερο!!
Το άδικο φορολογικό σύστημα, μιλάμε για τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και η σκανδαλώδης φοροασυλία των εφοπλιστών, οι αναποτελεσματικοί και σ’ ένα μεγάλο βαθμό διεφθαρμένοι εισπρακτικοί μηχανισμοί σε συνδυασμό με τις χρονοβόρες και προβληματικές διαδικασίες για την είσπραξη των βεβαιωμένων και οφειλομένων φόρων, δημιουργούσαν ελλείμματα τα οποία καλύπτονταν με δανεισμό, όπου έφτασε τα 88δις ευρώ στην περίοδο 1995-2009. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις μεγάλες επιχειρήσεις από το 40% στο 25% έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.
Η παράνομη φυγή κεφαλαίων είναι ένας ακόμη πιο αποτελεσματικός τρόπος φοροαπαλλαγής. Υπάρχουν στοιχεία που υπολογίζουν τη φυγή κεφαλαίων κατά την περίοδο 2003-2009 στα 200δις ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι το δημόσιο στερήθηκε έσοδα 30δις αν τα φορολογούσε με ένα μέτριο φορολογικό συντελεστή 15%. Και η συνέχεια είναι ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν φύγει 116δις ευρώ. Μιλάμε για τη λίστα Λαγκάρντ, τα ακίνητα στο Λονδίνο, τη λίστα του Λουξεμβούργου κλπ. Σ’ αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε την αποβιομηχανοποίηση που είχαμε στη χώρα μετά την είσοδο μας στην ΕΕ και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη. Και βέβαια την μετανάστευση των επιχειρήσεων προς τις βόρειες βαλκανικές χώρες από τους «πατριώτες» καπιταλιστές, για να εκμεταλλευτούν τα χαμηλότερα μεροκάματα και τη χαμηλή φορολογία. Το πόρισμα της επιτροπής αποκαλύπτει ότι: Αν η Ελλάδα είχε δίκαιο φορολογικό σύστημα και νομοθεσία που απέτρεπε την παράνομη φυγή κεφαλαίων το δημόσιο χρέος (με συνυπολογισμένους τους τόκους) θα ήταν 40δις ευρώ χαμηλότερο το 2009!! Αλλά αυτό είναι έργο μιας μελλοντικής επαναστατικής αριστερής κυβέρνησης.
Μετά το 2001 το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα γνωρίζει μια μακρά σχετικά περίοδο ανάκαμψης που κράτησε ως το 2008 και βασίστηκε κύρια στην πρωτοφανή επέκταση της πίστης. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Όπως αποκαλύπτει ο Ερίκ Τουσέν: «Με τη μεγάλη ρευστότητα που τέθηκε στη διάθεση τους από τις κεντρικές τράπεζες το διάστημα 2007-2009 οι τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης (κυρίως οι γερμανικές και γαλλικές….) δάνειζαν μαζικά την Ελλάδα. Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ είχε επηρεάσει την εμπιστοσύνη των δυτικοευρωπαίων τραπεζιτών, οι οποίοι πίστεψαν πως οι ισχυρές χώρες θα τους συνέδραμαν σε περίπτωση που θα αντιμετώπιζαν προβλήματα….. Οι τραπεζίτες θεωρούσαν πως μπορούσαν να πάρουν πολύ υψηλά ρίσκα στην Ελλάδα .» Και πράγματι δάνειζαν χωρίς σοβαρές διασφαλίσεις, αλλά δικαιώθηκαν! Οι ελληνικές κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν την είσοδο στην ευρωζώνη και το καλό τραπεζικό κλίμα για να δανειστούν ασύστολα. Τα δάνεια όπως έχουμε προαναφέρει χρησιμοποιήθηκαν για σκανδαλώδεις αγορές οπλικών συστημάτων και ηλεκτρονικού υλικού. Τέτοιες περιπτώσεις είναι εκείνες των γερμανικών υποβρυχίων, των γερμανικών τεθωρακισμένων Leopards και των προμηθειών της Siemens. Τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση πολιτικών πελατειακών σχέσεων και μεγάλων έργων. Είναι η εποχή του 2004 των ολυμπιακών αγώνων. Τα έργα αυτά υλοποιούνται από εταιρίες που ανήκουν στις χώρες των δανειστών, με την Γερμανία να είναι στη κορυφή της λίστας!! Το σκάνδαλο των φαραωνικών τύπου έργων με τις μίζες και τις κοστολογικές υπερβάσεις της Ολυμπιάδας επιβάρυνε το δημόσιο χρέος χωρίς να υπάρξει κανένα όφελος για το λαό. Έχουνε περάσει 11 χρόνια και όμως και αυτό παραμένει ανεξερεύνητο.
Όταν ξέσπασε η κρίση το 2009 στην Ελλάδα οι τράπεζες της Ευρώπης βρέθηκαν εκτεθειμένες σε ένα χρέος 140δις. Και η τρόικα φρόντισε να σώσει τις τράπεζες και όχι την Ελλάδα (διάβαζε Ελληνικό Λαό) και όπως είναι γνωστό το 90% των δανείων που πήραμε πήγε για να σώσει τις ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες, παράνομα και καταχρηστικά.
Μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ τα χαμηλά επιτόκια βοήθησαν την επέκταση της πίστης σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ύψη. Οι τράπεζες δάνειζαν χωρίς πάντοτε σοβαρές εγγυήσεις δάνεια για κάθε χρήση, για τις διακοπές, για τα Χριστούγεννα, για το Πάσχα, καταναλωτικά, στεγαστικά, κλπ. Στην ουσία η ανάπτυξη μέχρι και το 2008 βασίστηκε στην αύξηση της κατανάλωσης. Οι λαϊκές μάζες συμπλήρωναν τους χτυπημένους μισθούς και μεροκάματα από την λιτότητα την επιβεβλημένη για να μπούμε στην ΟΝΕ, με τα δάνεια. Τότε η ανεργία ήταν σε χαμηλά επίπεδα υπήρχε ο 13ος και 14ος μισθός και μπορούσαν να πληρωθούν τα δάνεια κουτσά-στραβά. Και μετά ήρθε η κρίση, τα δάνεια κοκκίνισαν, οι τράπεζες οι συστημικές βρέθηκαν εκτεθειμένες γιατί το χάσμα ανάμεσα σ’ αυτά που είχαν δανείσει, στις καταθεσεις και σ’ αυτά που είχαν στα χρηματοκιβώτια τους ήτανε εξαιρετικά μεγάλο και όσο περνούσε ο καιρό το χάσμα μεγάλωνε, για παράδειγμα σήμερα τα δάνεια είναι στο ύψος των 207δις ευρώ και οι καταθέσεις στα 122δις ευρώ, διαφορά 85δις ευρώ!!
Συναγερμός το 2009 από την κυβέρνηση του Παπανδρέου, οι τράπεζες πρέπει να σωθούν. Ποιος θα τις σώσει; Ο λαός!! Το χρέος των τραπεζών μετατρέπεται σε χρέος του δημοσίου τη μετατροπή τι λένε: ανακεφαλοποίηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γ. Κιμπουρόπουλου Rednotebook 31/10/15: «Από το 2008 οι ελληνικές τράπεζες έχουν «φιλοδωρηθεί» με περίπου 201δις ευρώ. Τα 130δις ήταν κρατικές εγγυήσεις, τα 48,5δις άμεση κρατική χρηματοδότηση, τα 11δις συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου και τα 11΄5δις το κυριολεκτικό φιλοδώρημα του αναβαλλόμενου φόρου. Η Τρίτη ανακεφαλαιοποίηση (η Συριζέικη σ. σ) θα φτάσει το λογαριασμό στα 215δις. Με βάση τη χρηματιστηριακή αξία των 4 συστημικών τραπεζών, (που ανέρχεται στη καλύτερη περίπτωση στα 5δις σ.σ) το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην απόκτηση τους- από το κράτος, και τελικά τους φορολογουμένους- όχι μία, αλλά 43 φορές!» Και για να το πούμε και πιο απλά η σωτηρία των τραπεζών έχει συμβάλει με 65δις σε ρευστό στο δημόσιο χρέος των 324δις.
Όπερ έδει δείξαι: Ούτε μαζί τα φάγαμε, ούτε ευθύνεται ο λαός για το τεράστιο χρέος. Πρέπει να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε με αγώνες: τη Στάση πληρωμών και τη διαγραφή του χρέους. Γιατί είναι παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο (απεχθές) και μη βιώσιμο.
Είναι παράνομο, επειδή η όλη συμφωνία είναι βρώμικη. Επειδή στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε μία από τις μεγαλύτερες μεταβιβάσεις χρέους στην ιστορία: ελληνικά ομόλογα μεταφέρθηκαν από τις εκτεθειμένες ιδιωτικές τράπεζες και έγιναν δημόσιο χρέος. Επειδή το ΔΝΤ παραβίασε το καταστατικό του και χορήγησε δάνειο σε χώρα με μη βιώσιμο χρέος. Επιπλέον οι όροι του παραβιάζουν το διεθνές εθιμικό δίκαιο, το ελληνικό σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει κυρώσει η χώρα μας. Επειδή η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητες της και με τη συμμετοχή της στη τρόικα επέβαλε πολιτικές λιτότητας και απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Επειδή το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕΤΧΣ) παρέχει δάνεια χωρίς μετρητά, τα οποία πρέπει να θεωρηθούν παράνομα, επειδή παραβιάζουν τη λειτουργία της ΕΕ και πολλά οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και πολιτικές ελευθερίες.
Είναι αθέμιτο και επονείδιστο, επειδή οι όροι του ΔΝΤ επιβάλουν πολιτικές που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι γνώριζε ότι τα μέτρα που επέβαλλαν οι πολιτικές του ήταν αντιδημοκρατικές και θα οδηγούσαν σε σοβαρές παραβιάσεις των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων. Επειδή η ΕΚΤ με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των τραπεζών, επιτρέποντας στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στη κατοχή τους. Επειδή το ΕΤΧΣ με τη συμφωνία πλαίσιο του 2010 και την κύρια σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του 2012, περιέλαβε πολλούς καταχρηστικούς όρους και επίσης με τη δράση του παραβιάζει τις δημοκρατικές αρχές, γεγονός που καθιστά τα συγκεκριμένα χρέη αθέμιτα και επονείδιστα. Επειδή τόσο το διεθνές όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, παραβιάστηκαν συνειδητά από τους «θεσμούς», προκειμένου να παρακάμψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επειδή τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος του λαού, αλλά απλώς επέτρεψαν στους ιδιώτες πιστωτές- το 92% των δόσεων η τα 232δις από τα 252δις ευρώ- για να σώσουν τους εαυτούς τους.
Μη βιώσιμο, αυτό είναι εύκολο, επειδή δεν μπορούμε να το ξεχρεώσουμε!! Αυτό είναι κάτι που βγαίνει από την 5χρονη εμπειρία μας. Επειδή παρά τις μεγάλες θυσίες του λαού, το χρέος αντί να μικραίνει μεγαλώνει και σε απόλυτους αριθμούς από 299δις ευρώ το 2009 στα 324δις το 2015 και σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ από το 115% στο 180%.
Με απλούς αριθμούς και απλά λόγια το χρέος είναι παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο (τσούζει το αφιλότιμο σ.σ) και μη βιώσιμο γιατί η προσπάθεια αποπληρωμής του έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή μεγαλύτερη απ’ αυτή που δημιούργησε η κρίση του 1929 στις ΗΠΑ και σε βάθος και σε χρονική διάρκεια. Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν: ανεργία (27%) πάνω από 1,5 εκατομ. άνεργοι, πτώση μισθών και συντάξεων (40%), φτωχοποίηση πάνω από 3 εκατομ. ανθρώπων, μαζική μετανάστευση νέων πάνω από 100.000, μαζικές αυτοκτονίες γύρω στις 10.000, οικονομική κρίση που διαρκεί 5 χρόνια και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα 2-3 χρόνια, πτώση του ΑΕΠ μέχρι σήμερα συσσωρευτικά 25% διάλυση του κοινωνικού κράτους, παιδεία, υγεία. Αλλά αυτή την περίοδο ο αριθμός των πλουσίων αυξήθηκε από 505 ΤΟ 2013 στους 565 το2014!!
Διεκδικούμε στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, εκτός των προαναφερομένων, επειδή το έχουμε πληρώσει, από το 1992 μέχρι το 2014 έχουμε καταβάλει για τοκοχρεολύσια 593,5δις ευρώ, σχεδόν στο διπλάσιο των 324δις του χρέους του 2015!! Επειδή μας χρωστάνε σύμφωνα με αξιόπιστες διεθνείς εκτιμήσεις 1τρις ευρώ, Γερμανία, για αποζημιώσεις, επανορθώσεις, αναγκαστικό κατοχικό δάνειο κλπ. από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο!! Η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη το παραβλέπουν, εμείς ποτέ το διεκδικούμε με κάθε μέσο. Να αφιερώσουμε στην Μέρκελ και το Σόιμπλε το τραγουδάκι: Μου χρωστάς, δεν σου χρωστάω, έχε γεια σε παρατάω, που σημαίνει το τελευταίο έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ…!!
Με βάση τα προαναφερόμενα κλείνω το άρθρο τονίζοντας για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε: Στάση πληρωμών και διαγραφή του χρεους. Είναι ώριμο και νόμιμο αίτημα. Η αριστερά ΛΑΕ- ΚΚΕ- ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορούν να συμφωνήσουν στη βάση αυτού του αιτήματος, και να καλέσουν σε ενιαίο μέτωπο τα συνδικάτα. Το μέτωπο να ξεκινήσει πανελλαδική καμπάνια για πείσει τις λαϊκές μάζες την αναγκαιότητα να διεκδικήσουμε με αγώνες το παραπάνω αίτημα. Γι αυτό το σκοπό χρειάζεται να αξιοποιήσουμε το πόρισμα της ΕΑΔΧ αφού πρώτα οι αριστεροί οικονομολόγοι το κωδικοποιήσουν και το εκλαικεύσουν- πολύ καλύτερα απ’ ότι προσπάθησα να κάνω μ’ αυτό το άρθρο- σ’ ένα τετρασέλιδο. Να οργανώσουμε γενικές συνελεύσεις στα σωματεία, συγκεντρώσεις στις γειτονιές, συλλαλητήρια, πανελλαδικές ημέρες δράσης και όταν είναι ώριμες οι συνθήκες απεργίες συντονισμένες και με σχέδιο. Κάθε διεκδίκηση για τα επί μέρους η γενικού ενδιαφέροντος αιτήματα να έχει σαν βάση το αίτημα ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.