Στις 2 Ιουνίου 2010 διεξήχθησαν οι εκλογές για Δ.Σ. στο Σύλλογο Β. Ελλάδος του ΥΠΠΟΤ (Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού) και αντιπροσώπους στην ΠΟΕ-ΥΠΠΟΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού).
Τα ψηφοδέλτια ήταν τρία:
1) Ενιαίο Ψηφοδέλτιο (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ)
2) Όραμα και Δημιουργία (διάσπαση ΠΑΣΚΕ)
3) ΕΑΚ (Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση) – ψηφοδέλτιο που συσπειρώνει κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς.
Το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο είχε την πλειοψηφία στο ΔΣ την προηγούμενη τριετία.
Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Για το ΔΣ:
– Ενιαίο ψηφοδέλτιο– 5 έδρες
– Όραμα και Δημιουργία – 2 έδρες
– ΕΑΚ – 2 έδρες.
Για την ομοσπονδία, ΠΟΕ-ΥΠΠΟΤ:
– Ενιαίο ψηφοδέλτιο– 8 έδρες
– Όραμα και Δημιουργία– 6 έδρες
– ΕΑΚ – 6 έδρες.
Οι ευθύνες του απερχόμενου Δ.Σ.
Σε μια εποχή εργασιακής ανασφάλειας και συνεχούς περικοπής δικαιωμάτων των εργαζόμενων, οι επικεφαλής του απερχόμενου ΔΣ αποδείχτηκαν ανεπαρκείς για να εκπροσωπούν τους συναδέλφους. Ενημέρωση από το Σύλλογο για τις περικοπές από τα νέα μέτρα ουδέποτε υπήρξε (ούτε και για τίποτε άλλο) όπως ούτε σχέδιο δράσης για κινητοποιήσεις απέναντι στην ολική επίθεση που δεχόμαστε.
Χαρακτηριστικά: Με την εξαγγελία του δεύτερου πακέτου μέτρων, είχε έρθει στο ΕΚΒ (Εργατικό Κέντρο Βόλου) εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, για να μας ενημερώσει. Όταν του θέσαμε το ερώτημα πώς σκοπεύει η ΑΔΕΔΥ να απαντήσει από την πλευρά των εργαζόμενων στην επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά μας δικαιώματα, μας δόθηκε μια γενικόλογη απάντηση που φανέρωσε την έλλειψη σχεδίου.
Δεν υπήρχε καμία πρόταση από πλευράς τους για το πώς οι εργαζόμενοι θα βγούμε από αυτή την κατάσταση, καμία προσπάθεια για συντονισμό των εργαζομένων και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Ειρωνικοί συνδικαλιστές απέναντι στους εργαζόμενους
Η ίδια ερώτηση τέθηκε και στον πρόεδρο του Συλλόγου Β. Ελλάδος Παντελή Αποστολίδη, όταν είχε έρθει να μας μιλήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Δυστυχώς και πάλι δεν υπήρχε απάντηση στο θέμα της δράσης του Συλλόγου και κατ’ επέκταση της Ομοσπονδίας. Αντίθετα, όταν υπήρξε αντίδραση και έγιναν προτάσεις από τους εργαζόμενους, ο κύριος Αποστολίδης ήταν ειρωνικός απέναντί μας και μάλιστα, ενώ οι συνάδελφοι μιλούσαν, σηκώθηκε να φύγει. Αντί για απάντηση, μας πρότεινε να συντάξουμε ένα κείμενο με τα αιτήματά μας. Επειδή εμείς το εννοούσαμε, προχωρήσαμε σε συνέλευση, όπου συντάξαμε ένα κείμενο που περιγράφει τη δυσμενή κατάσταση και τα αιτήματά μας προς το Σύλλογο. Το κείμενο αυτό έχει υπογραφεί από την πλειοψηφία των συναδέλφων στο Αρχ. Μουσείο Βόλου.
Τα επόμενα βήματα.
Η ΕΑΚ συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές για ΔΣ στο Σύλλογο της Β. Ελλάδας. Ο βασικός στόχος που είχε θέσει πριν τις εκλογές ήταν να κερδίσει μία έδρα κι αν ήταν δυνατό και μία δεύτερη. Με αυτή την έννοια, τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν επιτυχημένα.
Η επιτυχία αυτή μας δίνει την αυτοπεποίθηση να συνεχίσουμε. Η νέα πλειοψηφία που θα ηγείται της σύνθεσης του ΔΣ θα είναι κατώτερη των περιστάσεων – η μέχρι τώρα πορεία της δεν αφήνει αμφιβολίες γι’ αυτό . Η επιτυχία της ΕΑΚ ενισχύει την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα μας να προωθήσουμε τα αιτήματά μας. Όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πέρα από τα εκλογικά αποτελέσματα, η συμμετοχή των ίδιων των συναδέλφων.
Οι γενικές συνελεύσεις αποτελούν αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση – και πρέπει να τις οργανώσουμε σε τακτική βάση. Υπάρχουν κοινά προβλήματα που αφορούν όλους μας, σε όποια σύμβαση, κλάδο, βαθμίδα ή χώρο του ΥΠΠΟΤ ανήκουμε. Μπορούμε επίσης να προχωρήσουμε στην εκλογή, μέσα από τη γενική μας συνέλευση, μιας συντονιστικής επιτροπής από τους πιο δραστήριους και μαχητικούς συνάδελφους, που να αναλαμβάνει την οργάνωση όλων όσων έχουν να γίνουν στο χώρο μας αλλά και προς τα έξω.
Έχουμε μπει σε μία νέα εποχή, όπου το μέλλον μας προδιαγράφεται δυσοίωνο – για να πούμε το ελάχιστο. Μείωση μισθών, περικοπές επιδομάτων, αλλαγές στο ασφαλιστικό που καταστρέφουν τις ζωές της τρίτης ηλικίας. Πληρώνουμε συνέχεια χρέη που δεν δημιουργήσαμε και το βιοτικό μας επίπεδο όλο και χειροτερεύει. Πώς θα υπηρετήσουμε τον πολιτισμό, όταν δεν θα έχουμε να φάμε; Ποιος κόσμος θα ενδιαφερθεί για τον πολιτισμό, όταν δεν θα έχει να φάει;
Οφείλουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας, όσο περνάει από το χέρι μας, να παλέψουμε για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Αυτό μόνο με συμμετοχή και τη συλλογική δράση θα το επιτύχουμε. Έχουμε δύναμη, φτάνει να τη συνειδητοποιήσουμε και να πιστέψουμε σ’ αυτή.