Θεσσαλονίκη – Οργάνωση και κινητοποιήσεις απλήρωτων απογραφέων

Πάρης Μακρίδης – απογραφέας

Η κοροϊδία πάει σύννεφο!

Εδώ και 5 μήνες όσοι εργαστήκαμε για την Εθνική Απογραφή είτε σαν απογραφείς είτε σαν τομεάρχες παραμένουμε απλήρωτοι.

Αρχικά μας είχαν υποσχεθεί ότι θα πάρουμε τα χρήματά μας μέσα σε 3 μήνες όμως μέχρι και σήμερα υπάρχει ένα απίστευτο μπάχαλο για το πότε θα γίνει αυτό.

Σε συνάντηση που έγινε στις 11 Οκτώβρη ανάμεσα σε εργαζόμενους της Απογραφής και στη Διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρθηκε ότι τα λεφτά υπάρχουν και ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε… λάθος συμπλήρωση κάποιων στοιχείων από τους απογραφείς! Όμως τον Ιούνη ο πρόεδρος της Αρχής δήλωνε ότι τα χρήματα δεν βρίσκονται στα ταμεία της ΕΛΣΤΑΤ ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υποστήριζε ότι τα λεφτά έχουν δοθεί και ότι είναι θέμα της ΕΛΣΤΑΤ το τι τα έκανε! Η κοροϊδία και το θράσος τους δεν έχει όρια!

Ποια είναι η κατάσταση με τους εργαζόμενους της Απογραφής

Στη μέση βρισκόμαστε οι εργαζόμενοι της Απογραφής οι περισσότεροι από τους οποίους είμαστε άνεργοι ή μερικώς και προσωρινά εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι δουλέψαμε ανασφάλιστοι και χωρίς να υπογράψουμε καμιά σύμβαση! Το ίδιο το κράτος δηλαδή, εκμεταλλευόμενο την ανάγκη μας για εργασία, προώθησε τη «μαύρη» εργασία για να κάνει τη δουλειά του όσο πιο φθηνά γίνεται!

Κατά τη διάρκεια της απογραφής μάλιστα μάθαμε ότι από τα λεφτά που πρόκειται να πάρουμε θα παρακρατηθεί ένα 20% το οποίο θα μας αποδοθεί όταν κάνουμε φορολογική δήλωση και μόνο αν το εισόδημά μας δεν ξεπερνά το αφορολόγητο όριο, το οποίο πλέον έχει πέσει στα 5.000 ευρώ. Η κοροϊδία συνεχίζεται αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι το κονδύλι για την Εθνική Απογραφή είναι κατά 80% χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και έχει ήδη προεισπραχθεί!

Τα πρώτα βήματα οργάνωσης

Σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι της Απογραφής αποφασίσαμε να οργανωθούμε. Αρχικά στην Αθήνα και από την Τετάρτη και στη Θεσσαλονίκη.

Την Τετάρτη 12 Οκτώβρη έγινε η πρώτη Συνέλευση Απλήρωτων Απογραφέων/Τομεαρχών στην πόλη. Η συμμετοχή ήταν αρκετά μαζική καθώς σχεδόν 100 άτομα πέρασαν από αυτή! Η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και περιστράφηκε κυρίως γύρω από το ζήτημα των δράσεων που θα κάνουμε και τα αιτήματα που θα έχουμε.

Τελικά αποφασίστηκε να γίνει τη Δευτέρα το πρωί στις 10.00 μια παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΛΣΤΑΤ και νέα συνέλευση την Τρίτη 18/10 στις 7.00 στο ΕΚ με σκοπό να καθορίσουμε τα επόμενά μας βήματα. Αυτό που ζητάμε είναι η καταβολή των δεδουλευμένων μας με βάση τις αρχικές αμοιβές και το Κ1 και η κατάργηση της κράτησης που προβλέπεται.

Προτάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα

Η ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι σημαντική. Ήδη μπήκαν οι πρώτες δράσεις και φαίνεται ότι υπάρχει μια αγωνιστική διάθεση στους συμμετέχοντες. Όμως δεν πρέπει να παρασυρθούμε από το «μερικό» χαρακτήρα του αιτήματός μας. Για να μπορέσει ο αγώνας μας να έχει αποτέλεσμα το πρώτο βασικό μας καθήκον είναι να μαζικοποιήσουμε τις διαδικασίες μας, να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στις συνελεύσεις και τις δράσεις μας. Η δυσκολία είναι ότι οι απογραφείς δεν είναι μαζεμένοι σε κάποιον χώρο για να μπορέσουμε να τους βρούμε όλους και ενδεχομένως κάποιοι να δουλεύουν πλέον. Γι’ αυτό χρήσιμο θα ήταν η δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας μας σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, η χρήση του facebook και μερικά μοιράσματα στο κέντρο της πόλης ή αφισάκια στις στάσεις με το κείμενο που βγήκε (δες συνέχεια).

Από ‘κει και πέρα βασικό είναι να ενταχθούμε στο γενικότερο απεργιακό κίνημα που αναπτύσσεται. Αυτό που έχουν δείξει οι αγώνες των τελευταίων χρόνων είναι ότι κανένας κλάδος μόνος του δεν μπορεί να νικήσει. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να αποτελέσουμε και εμείς, με όσες δυνάμεις έχουμε, ένα κομμάτι του ευρύτερου λαϊκού κινήματος. Πρέπει δηλαδή να συμμετέχουμε στη Γενική Απεργία στις 19/10 μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Με τον τρόπο αυτό η πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση θα είναι συνολική και στο πλαίσιο αυτό τα αιτήματά μας μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική και πιθανότητα υλοποίησης.

Στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης του αγώνα μας πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μαχητικές μορφές δράσεις. Η κατάληψη της ΕΛΣΤΑΤ, αρχικά για μια μέρα και με προοπτική την  κατάληψη διαρκείας, πρέπει να είναι το επόμενο «στοίχημα» της πρωτοβουλίας μας. Οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων μπορούν να ασκήσουν μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση, πράγμα που δείχνουν και οι καταλήψεις στους ΟΤΑ, στα Υπουργεία, στο Μηχανογραφικό της ΔΕΗ και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Το κείμενο που αποφασίστηκε από τη Συνέλευση της Τετάρτης:

Να μας καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα της εθνικής απογραφής 2011

Με τους άνεργους στην Ελλάδα να ξεπερνούν το 1.500.000 και να βαδίζουμε ολοταχώς προς τα 2.000.000, συμμετείχαμε στην εθνική απογραφή 2011, δεκάδες χιλιάδες άνεργοι σε καθεστώς ανασφάλιστης  εργασίας. Βέβαια με την παράδοση των εντύπων από τους απογραφείς και τους τομεάρχες ούτε λόγος για το πότε θα πληρωθούμε.

Την ίδια στιγμή ως άνεργοι βιώνουμε και εμείς με τα απανωτά μνημόνια μια καταιγίδα μέτρων, έμμεσων και άμεσων φόρων, την κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας (σε περίπτωση που κάποιος από εμάς έχει ξεφύγει προσωρινά από την κόλαση της ανεργίας), τη διάλυση-ιδιωτικοποίηση των συστημάτων υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης και ταυτόχρονα την εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού μέσω των ιδιωτικοποιήσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ 2011

-ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ, ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ, ΒΑΣΗ ΤΟΥ Κ1

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 17/10 ΣΤΙΣ 10:00 ΠΜ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ (ΔΕΛΦΩΝ 218)
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΑΠΟΓΡΑΦΕΩΝ – ΤΟΜΕΑΡΧΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/10 στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32 με Ολύμπου)

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ

ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ 2011

email: [email protected]

facebook: www.facebook.com/#!/apografeistomearxes

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα