Θεσσαλονίκη: Ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν πρέπει να ξαναγίνει δρόμος!

Της Χριστίνας Σακαλή – κατοίκου κέντρου Θεσσαλονίκης

Η πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας (Μακένζυ-Κινγκ με Τσιμισκή) ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά πριν ένα χρόνο. Η απόφαση δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να παρθεί δεδομένου ότι η εφαρμογή της ήταν προσωρινή κι έτσι ο Δήμος και η Περιφέρεια ουδέποτε μπήκαν στη διαδικασία να την υποστηρίξουν με τα απαραίτητα συμπληρωματικά μέτρα που θα μετρίαζαν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής και των περαστικών που διέρχονται από τον πεζόδρομο. Το αποτέλεσμα λοιπόν της πιλοτικής εφαρμογής ήταν ένας πεζόδρομος ημιτελής και προχειροφτιαγμένος, με φτηνές κατασκευές, απ’ όπου διέρχονται φορτηγά και μηχανάκια, με αποτέλεσμα οι περαστικοί να μη νιώθουν ασφαλείς, ούτε να χαίρονται να τον χρησιμοποιήσουν.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και με τα όσα αρνητικά τον συνόδευσαν, το μικρό αυτό κομμάτι πεζοδρόμου αποτέλεσε μικρή σταγόνα ανάσας μέσα στο χάος, την κίνηση και τον θόρυβο του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Μια ελπίδα ότι μπορούν να προχωρήσουν μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε μια από τις πιο επιβαρυμένες (κυρίως σε αιωρούμενα μικροσωματίδια) περιοχές, μιας από τις πιο ρυπασμένες πόλεις της Ευρώπης.

Πρόσφατα η Περιφέρεια, βασιζόμενη στην πίεση κάποιων επαγγελματιών που δυσανασχέτησαν με τη λειτουργία του πεζόδρομου, προσπαθεί να τον ξανακάνει δρόμο! Δηλαδή, πάνε να πάρουνε πίσω ακόμα και αυτό το “μισό” βήμα που έχει γίνει.

Εμείς, κάτοικοι της περιοχής και συλλογικότητες πρέπει να τον προστατεύσουμε. Αν δεν υπερασπιστούμε τον μικρό αυτό πεζόδρομο, και ξαναγίνει δρόμος, τότε θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες και οι περαιτέρω διεκδικήσεις βελτίωσης της ζωής μας στην πόλη.

Έτσι λοιπόν η κινητοποίηση για τον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας μπορεί να ανοίξει τη δυνατότητα για την εντατικοποίηση του διαλόγου και των κινητοποιήσεων για μια σειρά από σημαντικά θέματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης: την προστασία των ελεύθερων δημόσιων χώρων, τη διεκδίκηση των πρώην στρατοπέδων από τους πολίτες, την επίσπευση της ολοκλήρωσης των έργων του Μετρό με την ταυτόχρονη διασφάλιση ενός εκτεταμένου και φθηνού δικτύου ΜΜΜ, τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ασφαλούς δικτύου ποδηλατοδρόμων, κτλ. Ακόμα όμως και πιο μεγαλεπίβολων στόχων όπως η πεζοδρόμηση ολόκληρου του ιστορικού κέντρου, σε συνδυασμό με τη δημιουργία φθηνών δημοτικών πάρκινγκ περιφερειακά του κεντρικού άξονα της πόλης.

Σαν τοπική οργάνωση κέντρου Θεσσαλονίκης του “Ξεκινήματος” στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και:

ΚΑΛΟΥΜΕ τους κατοίκους της περιοχής Αγ. Σοφίας και του ευρύτερου ιστορικού κέντρου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις υπεράσπισης του πεζοδρόμου, με πρωτοβουλία πολιτών και συλλογικοτήτων της πόλης.

ΖΗΤΑΜΕ να ανοίξει πραγματικός διάλογος συλλογικοτήτων και κατοίκων του κέντρου σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή του πεζοδρόμου, να υλοποιηθούν τα σχέδια ανάπλασης που έχει υποσχεθεί ο Δήμος και να υποστηριχθεί με συμπληρωματικά μέτρα διευκόλυνσης του κυκλοφοριακού και μείωσης της χρήσης του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την προστασία όλων των ελεύθερων δημόσιων χώρων και των χώρων πρασίνου, τους οποίους θεωρούμε αναπόσπαστο στοιχείο των διεκδικήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για δημόσια και φτηνά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που να εκτείνονται σε όλο τον πολεοδομικό ιστό, με τακτικά δρομολόγια ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος των μετακινήσεων και η χρήση του ΙΧ.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του πεζοδρόμου της Αγ. Σοφίας συλλέγονται υπογραφές επιτόπου στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας μέχρι και το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, καθώς και μέσω του avaaz.gr: http://www.avaaz.org/en/petition/Keep_Agias_Sophias_as_a_pedestrian_street/?pv=4

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 12.00 μ.μ. διοργανώνεται Γιορτή Δρόμου στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας, με σκοπό την ανάδειξη του πεζοδρόμου ως ελεύθερου δημόσιου χώρου για τον κόσμο της Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν και στηρίζουν πολίτες και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα