Array

Θεσσαλονίκη: Μια ουσιαστική συζήτηση για τις δυνατότητες μιας κυβέρνησης της Αριστεράς

Του Νίκου Αναστασιάδη

Συνολικά 95 άτομα παρακολούθησαν την συζήτηση που διοργάνωσε η οργάνωση του «Ξ» στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 9 Ιούνη, όσον αφορά το τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να συζητήσουμε πάνω στην ουσία των ζητημάτων, δηλαδή το τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει πρακτικά μια αριστερή κυβέρνηση αν εκλεγεί στην εξουσία.

Οι ομιλίες

Την εκδήλωση ξεκίνησε ο σ. Σεραφείμ Σεφεριάδης, ο οποίος ανέλυσε την κρισιμότητα της εποχής που περνάμε, την σημασία των κατακλυσμικών  αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, και την σημασία να μην υποτιμάμε ποτέ την ενεργητικότητα και την πολιτική αντίληψη των εργαζομένων. Μίλησε για την σημασία της ενωτικής προσέγγισης στην αριστερά, και την ανάγκη στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Ακολούθησε ο σ. Χάρης Σαββίδης, που δεν κατάφερε να παραβρεθεί, αλλά έστειλε βιντεοσκοπημένη ομιλία. Ανέλυσε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία μετά από τις απανωτές εφαρμογές των καταστροφικών προγραμμάτων της Τρόικα. Και αναφέρθηκε στο τι κατάσταση έχει να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση η οποία θα αρνηθεί να πληρώσει το χρέος. Περιέγραψε αναλυτικά τα άμεσα μέτρα που θα πρέπει να πάρει μια κυβέρνηση της αριστεράς για να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η διακίνηση των τροφίμων, η αγορά πετρελαίου και φαρμάκων, κτλ.

Στη συνέχεια μίλησε ο σ. Ανδρέας Παγιάτσος, ο οποίος έβαλε το θέμα της αναγκαστικής σύγκρουσης που θα έχει μια αριστερή κυβέρνηση με τους δανειστές και τα εγχώρια συμφέροντα, αν θέλει να τηρήσει της δεσμεύσεις της και να μην αφομοιωθεί. Ανέλυσε ότι για να μπορέσει μια τέτοια κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε αυτή τη σύγκρουση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει μέτρα όπως η διαγραφή του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η επανεθνικοποίηση των ιδιωτικοποιημένων ΔΕΚΟ και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και η δέσμευση των μεγάλων κεφαλαίων. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα του νομίσματος, όπου έθεσε την πρόταση για την πιθανή κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος με το ευρώ κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου όπου η οικονομία πρέπει να στηθεί στα πόδια της και να λειτουργήσει προς το συμφέρον των εργαζομένων. Τέτοιες πολιτικές, ανέφερε, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία. Τόνισε την τεράστια σημασία του διεθνισμού και της κοινής πάλης με τους εργαζόμενους της υπόλοιπης Ευρώπης, ιδιαίτερα του Νότου και τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει το ελληνικό εργατικό κίνημα σ’ αυτό.

Οι παρεμβάσεις

Στη συνέχεια έγιναν οι παρεμβάσεις από τους καλεσμένους ομιλητές.

Ξεκίνησε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλίστρια, που περιέγραψε τους στόχους και τους τρόπους δράσης που θα έπρεπε να έχει μια αριστερή κυβέρνηση, αν δεν θέλει να αφομοιωθεί από το σύστημα.

Ο Δημήτρης Σταμάκος, μέλος της Αριστερής Ανασύνθεσης (συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), εξέθεσε την άποψή του για το θέμα της ενότητας της αριστεράς, και μίλησε για την σημασία που έχει το θέμα του ευρώ στην σημερινή πολιτική συγκυρία.

Ο Αποστόλης Χαραλαμπίδης, μέλος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής (και της πολιτικής ομάδας Παρέμβαση), έβαλε σημεία που είχαν να κάνουν με τον τρόπο που οργανώνεται η αριστερά και ο κόσμος στη βάση της κοινωνίας, αλλά και για το πως η αριστερά μιλάει με τον λαό.

Τέλος, παρέμβαση έκανε ο Στέφαν Κίμερλε, ακτιβιστής της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή από τη Γερμανία, που μίλησε για τον διεθνή αντίκτυπο των εξελίξεων στην Ελλάδα, το πως η εμπειρία του ελληνικού κινήματος τροφοδοτεί τα κινήματα σε άλλες χώρες, και το πως μια ενδεχόμενη ανατροπή στην Ελλάδα θα δημιουργήσει αναταράξεις σε όλο τον κόσμο.

Η συζήτηση

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση όπου υπήρξαν παρεμβάσεις που αφορούσαν τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων, του μοντέλου ανάπτυξης και της σημασίας του εργατικού ελέγχου και διαχείρισης, των άμεσων μέτρων που θα καλεστεί να πάρει μια κυβέρνηση της αριστεράς, την διεθνή πτυχή της κρίσης, της ανάγκης για οργάνωση σε επίπεδο βάσης, της δράσης και παρουσίας της Χρυσής Αυγής. Επίσης υπήρξε τοποθέτηση στελέχους του ΝΑΡ για το θέμα του ευρώ και της ΕΕ. 

Φάνηκε για μια ακόμη φορά πόσο μεγάλη σπουδαιότητα έχει, άνθρωποι όλων των ηλικιών, με διαφορετικές απόψεις, να βρίσκονται και να συζητάνε σε καλό κλίμα, συντροφικής ανταλλαγής απόψεων, για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα. Όποιες εξελίξεις και να υπάρξουν το επόμενο διάστημα έχει τεράστια σημασία η ενεργοποίηση και πολιτικοποίηση του καθένα από εμάς, επιδιώκοντας σταθερά τη συνεργασία της Αριστεράς.

Έχει επιπλέον σημασία να συναντιούνται διαφορετικές τάσεις της αριστεράς και να διεξάγουν ένα σε βάθος δημόσιο πολιτικό διάλογο ώστε ο κόσμος να μπορεί να μετράει την άποψη του καθενός και να βγάζει συμπεράσματα.

Στο τέλος της συζήτησης ακούστηκαν πολύ θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες και υπήρχε η προτροπή για διοργάνωση και άλλων τέτοιων εκδηλώσεων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα