Θεσσαλονίκη: Δημιουργία «Πρωτοβουλίας για την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων»

Δήμητρα Σπανουδάκη, Θεσσαλονίκη

Τα γεγονότα στην Κερατέα τον προηγούμενο χειμώνα, έφεραν στο προσκήνιο το πρόβλημα που υπάρχει με την διαχείριση των απορριμμάτων. Η νέα “μόδα” που μας προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (μετά τους Χ.Υ.Τ.Α) είναι τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων. Σε μια σειρά από περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα πρόκειται να φτιαχτούν τέτοια εργοστάσια, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία σχεδιάζονται τρία, στην Ημαθία, στην Μαυροράχη (ΒΔ Θεσ/νίκη) και στα Βασιλικά (ΝΑ Θεσ/νίκη).

Το πρόβλημα με τα εργοστάσια καύσης είναι ότι εκτός από την ενέργεια που παράγουν, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα εξαιρετικά επικίνδυνους ρύπους: φουράνια, διοξίνες, αιωρούμενα σωματίδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα και άλλα τα οποία προκαλούν  πολλές μορφές καρκίνου καθώς και μια σειρά από ασθένειες του καρδειαγγειακού, του αναπνευστικού, του νευρικού συστήματος κ.α.  

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θα διαχειρίζονται τα εργοστάσια αυτά θα έχουν μια σειρά από κέρδη που θα προέρχονται από την πώληση της ενέργειας που θα παράγεται στην ΔΕΗ ή απευθείας στους ιδιώτες και από τα δημοτικά τέλη που αναμένεται να πάρουν τα ύψη καθώς η «υψηλή τεχνολογία» των εργοστασίων αυτών κοστίζει.

Ήδη σε μια σειρά από περιοχές που έχουν χωροθετηθεί τέτοιες εγκαταστάσεις οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται.

Είναι σημαντικό να μείνουν αυτά τα εργοστάσια στα χαρτιά και να μην προχωρήσουν παραπέρα. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να υπάρχει σε αυτούς τους αγώνες μια εναλλακτική πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων από πλευράς των τοπικών κοινωνιών. Μια πρόταση που θα περιλαμβάνει την διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή τους και στην συνέχεια την επεξεργασία τους σε μικρές μονάδες επεξεργασίας που θα ανήκουν στους Δήμους (ή σε ομάδα Δήμων) και όλη η διαδικασία θα ελέγχεται από τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. (Αναλυτικά για την αντιπρόταση δες https://xekinima.org/arthra/view/article/oxi-stoys-xytaoxi-stin-kaysi-asfalis-diaxeirisi-ton-a/)

Στην Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε η «Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων» μια πρωτοβουλία που βασικές κατευθύνσεις της είναι ο αγώνας κατά των εργοστασίων καύσης, η γνωστοποίηση του προβλήματος στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης και η προώθηση της εναλλακτικής πρότασης για τα απορρίμματα. Σε αυτήν συμμετέχουν κινήσεις πολιτών, οργανώσεις και άτομα που δραστηριοποιούνται πάνω σε αυτό το πρόβλημα από όλη την περιοχή της Μακεδονίας.

Το Ξεκίνημα συμμετέχει σε αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς το πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται ένας συντονισμός φορέων, κινήσεων πολιτών και πολιτικών οργανώσεων κάτω από τις βασικές κατευθύνσεις που περιγράφηκαν ώστε να υπάρχει μια κοινή απάντηση στο πρόβλημα και καμία περιοχή να μην μείνει μόνη της.

Η επόμενη συνάντηση της Πρωτοβουλίας είναι την Τετάρτη 28/09 στο Ε.Κ.Θ στις 19:00.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,181ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα