Θεσ/νίκη: Τελεσίδικη καταδίκη για τον φασίστα οδηγό του ΟΑΣΘ!

Κατερίνα Κλείτσα

Την Παρασκευή 16/10 το Δικαστήριο καταδίκασε τον οδηγό λεωφορείου του ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσ/νίκης) για την ρατσιστική του επίθεση σε δύο μετανάστες επιβάτες σε 8 μήνες φυλάκιση και 1000 ευρώ πρόστιμο. Η δίκη, που διενεργήθηκε μετά από έφεση που είχε ασκήσει ο κατηγορούμενος, στην πραγματικότητα επικύρωσε την πρώτη καταδικαστική απόφαση του Φεβρουαρίου 2014.

Τον Απρίλιο του 2013 στη στάση Ρήγα Φεραίου της γραμμής 26, κάποια άτομα επιχείρησαν να επιβιβαστούν από την πίσω πόρτα του λεωφορείου. Ανάμεσά τους και δύο άτομα αφρικανικής καταγωγής.

Τότε, ο οδηγός κατέβηκε από το λεωφορείο και διέταξε τους δύο Αφρικανούς και μόνο αυτούς να κατέβουν, επειδή δεν είχαν κόψει εισιτήριο. Στα λεωφορεία της Θεσ/νίκης όμως το εισιτήριο και κόβοεται και ακυρώνεται μέσα στο λεωφορείο. Οι δύο Αφρικανοί του εξήγησαν πως απλά δεν είχαν προλάβει να κόψουν εισιτήριο, αλλά αποφάσισαν να αποβιβαστούν για να μην δώσουν συνέχεια στο περιστατικό.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής και μετά από διαμαρτυρίες των επιβατών για τη ρατσιστική του συμπεριφορά, ο οδηγός σταμάτησε ξανά το λεωφορείο, σηκώθηκε και απάντησε στους επιβάτες πως είναι χρυσαυγίτης, ενώ τους έδειξε και τον αγκυλωτό σταυρό που φορούσε.

Φυσικά, όπως μας έχουν συνηθίσει οι Χρυσαυγίτες, όταν ο οδηγός βρέθηκε στο δικαστήριο και τις δύο φορές, αρνήθηκε και τις πράξεις του και την ιδιότητα του Χρυσαυγίτη. Η «γενναιότητα» και η «συνεπής» στάση των φασιστών, είναι για μία ακόμα φορά αξιοσημείωτη… Η «ιδεολογία» τους, ο τσαμπουκάς και η μαγκιά τους, εξαφανίζονται με εκπληκτική ταχύτητα, κάθε φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους. Ο δικηγόρος του δε, είπε ότι «είναι αγαπητός στους συναδέλφους παρά τις πολιτικές του απόψεις…».

Η θρασυδειλία τους φαίνεται καθαρά από την στάση του οδηγού: Στην πρώτη δίκη, κατέθεσε ότι οι δύο Αφρικανοί μετανάστες «τον προπηλάκισαν» και «αναγκάστηκε» να τους κατεβάσει από το λεωφορείο. Στην δεύτερη δίκη, αφού είχε ανακαλύψει πως αυτό το επιχείρημα «δεν πιάνει», άλλαξε την κατάθεσή του και δήλωσε πως το μόνο που έκανε ήταν να ενημερώσει τους επιβάτες ότι πρέπει να επιβιβάζονται στο λεωφορείο από τη μπροστινή πόρτα.  

Στην κατάθεση του δε, περίπου είπε ότι οι Αφρικάνοι έβγαλαν τα πορτοφόλια τους να πληρώσουν αλλά επειδή δεν μιλούσαν ελληνικά δεν καταλάβαινε τι έλεγαν, και όταν τους ρώτησε αν θα βγάλουν εισιτήριο του απάντησαν στα ελληνικά όχι, και τότε τους είπε ότι θα καλέσει την αστυνομία, και τότε αυτοί έφυγαν τρέχοντας. «Από την πόλη έρχομαι…» δηλαδή…

Η καταδίκη του φασίστα οδηγού δε μπορεί παρά να αποτελεί μία μικρή δικαίωση στον καθημερινό αγώνα μας ενάντια στον φασισμό και την Χρυσή Αυγή. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν πρέπει να τελειώσει εδώ. Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, περνάει από πολλούς διαφορετικούς δρόμους. Ένας από αυτούς περιλαμβάνει την καταγγελία φασιστικών περιστατικών και τον αγώνα για την καταδίκη τους και σε θεσμικό επίπεδο.

Μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση, ο ΟΑΣΘ κλήθηκε να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει εναντίον του οδηγού του Οργανισμού. Η απάντηση που έδωσε ο ΟΑΣΘ είναι πως η υπόθεση έχει πάει στο Εφετείο και μέχρι την τελεσίδικη απόφαση δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

Σήμερα, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, μένει να δούμε τι θα κάνει ο ΟΑΣΘ.

Η μόνη στάση που είναι αποδεκτή, είναι να απολύσει τον οδηγό που αποδεδειγμένα έχει ρατσιστική συμπεριφορά, που εκμεταλλεύτηκε την θέση του, επιτέθηκε σε δύο μετανάστες και δήλωσε ευθαρσώς πως όντας Χρυσαυγίτης έχει κάθε δικαίωμα να κατεβάζει κόσμο από το λεωφορείο.

Αναμένουμε. Ασφαλώς θα παρακολουθούμε και θα ενημερώνουμε.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα