Θεσ/νίκη: Πολύ πετυχημένη η συζήτηση που οργάνωσε το «Ξ» για το «Brexit»

dsc07737_resized-jpg
Του Θανάση Μαρίνη

 

Την Δευτέρα 11 Ιουλίου το «Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης διοργάνωσε στο στέκι ΤΑΚΙΜ εκδήλωση με θέμα: «Brexit: Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία!»

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκαν δύο βίντεο σχετικά με το δημοψήφισμα. Κατέγραψαν την κοινωνική και γεωγραφική κατανομή των ψηφοφόρων και την υποβάθμιση της ζωής σε ολόκληρες περιοχές. Κατέδειξαν την κοινωνική οργή και τους εργατικούς αγώνες που έστρωσαν το έδαφος για την επικράτηση του Brexit. Τέλος, αναφέρθηκαν στις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν το Δημοψήφισμα και τις ευκαιρίες για την Αριστερά να παίξει πιο κεντρικό ρόλο.

τακιμ_brexit_C3MC46WD

(Μπορείτε να δείτε τα βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=0BOJE7rAfKQ και εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=tYo470lPEAk)

Την συζήτηση εκ μέρους του «Ξ» άνοιξε και συντόνισε η σ. Κατερίνα Κλείτσα.

Έθεσε τα βασικά ερωτήματα γύρω από τα οποία κινήθηκε η κουβέντα: «Πως ψήφισαν οι εργαζόμενοι; Μπορεί το Brexit να προκαλέσει την διάλυση της ΕΕ; Τι ρόλο παίζει η Αριστερά; Υπάρχει ρατσιστική στροφή της κοινωνίας;».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να βγουν τα απαιτούμενα συμπεράσματα και να συντονιστούν οι αγώνες σε όλη την Ευρώπη σε μια περίοδο αντιφατική και απαιτητική, με κινδύνους αλλά και τεράστιες δυνατότητες για το εργατικό κίνημα και τη Αριστερά.

Μετά ακολούθησαν οι βασικοί ομιλητές.

Ο Βασίλης Στόλης (μέλος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης) αναφέρθηκε στην απουσία της μαζικής Αριστεράς από τη μάχη του δημοψηφίσματος, γεγονός που έδωσε χώρο σε δυνάμεις της ακροδεξιάς, όπως το UKIP.

Τόνισε τα ταξικά χαρακτηριστικά της ψήφου και κατέληξε στην ανάγκη να αναπτυχθεί σε όλη την Ευρώπη η αντικαπιταλιστική Αριστερά με γειωμένες προτάσεις και συγκρουσιακή αντίληψη.

Επίσης, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που πρέπει να βγουν από την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Α.Λ. (μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αγγλίας-Ουαλίας, αδερφής Οργάνωσης του «Ξ») περιέγραψε τις επιθέσεις στο βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και τη ριζοσπαστικοποίηση στη βάση της Βρετανικής κοινωνίας.

Είπε ότι η υπερίσχυση του Brexit αποτέλεσε ξεκάθαρα μια «γροθιά» στο κατεστημένο της Μ. Βρετανίας και της Ε.Ε., η οποία πλέον έχει ταυτιστεί στη συνείδηση μεγάλου κομματιού των εργαζομένων με τη λιτότητα και την έλλειψη δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε στον κίνδυνο της Ακροδεξιάς, αλλά τόνισε ότι η βάση της ψήφου ήταν ταξική («Οι φτωχοί ψήφισαν Brexit) και σε αυτό πρέπει να επενδύσει η Αριστερά.

Τελευταίος μίλησε ο Neil Cafferky, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αγγλίας-Ουαλίας και της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Συνδικάτων (TUSC).

Ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Μ. Βρετανία. Το κατεστημένο έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο των κινήσεων. Για πρώτη φορά, τις τελευταίες δεκαετίες, η εργατική τάξη εμφανίζεται δυναμικά στο προσκήνιο και διεκδικεί να βάλει τη «σφραγίδα» της στις εξελίξεις».

Αντανάκλαση αυτού αποτελεί το γεγονός ότι τα κύρια αστικά κόμματα βρίσκονται σε πρωτοφανή κρίση και στα πρόθυρα διάσπασης.

Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε στις διεργασίες στο Εργατικό Κόμμα. Η μαζική βάση του Κόμματος, που ασπάζεται τις αριστερές προτάσεις του Τ. Κόρμπιν, βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την ηγετική κλίκα που ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα. Η μάχη αυτή, στην οποία παρεμβαίνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μπορεί να θέσει τις βάσεις για ένα νέο μαζικό αριστερό κόμμα στη Μ. Βρετανία. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος, αναφέρθηκε στην εκστρατεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο έθεσε ξεκάθαρα ότι το Brexit πρέπει να συνδυαστεί και με τη υιοθέτηση από την πλευρά του κινήματος ενός σοσιαλιστικού μεταβατικού προγράμματος σε ρήξη με την άρχουσα ελίτ.

Μετά τους ομιλητές ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις με την εκδήλωση να «τραβάει» μέχρι αργά. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι παραβρέθηκαν περίπου 45 άτομα δείχνει τη δίψα που υπάρχει για εξαγωγή συμπερασμάτων και αναζήτηση του δρόμου προς την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και εν τέλει του ίδιου του συστήματος.

Όπως πάντα, μετά το πέρας της συζήτησης, ο φιλόξενος χώρος «ΤΑΚΙΜ» γέμισε με ωραίες μουσικές, φαγητό, ποτό και κουβεντούλα μέχρι αργά το βράδυ!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής