Ρεπορτάζ από το «Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης
Το Σάββατο 28 Μάη πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση στον νέο μας χώρο, ΤΑΚΙΜ, και μπορούμε να πούμε ότι έγινε ένα καλό ποδαρικό με το… αριστερό! Μέρα Μαγιού μού μίσεψες ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης και με αφορμή τα 80 χρόνια από την εξέγερση των εργατών της Θεσσαλονίκης έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Στον χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τις πορείες, την καταστολή και την κηδεία των νεκρών, πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Ριζοσπάστη και της Μακεδονίας κι άλλα. Επίσης, έγινε προβολή αποσπασμάτων από ντοκιμαντέρ και μαρτυρίες, τα οποία λειτούργησαν συμπληρωματικά των ομιλιών και έκαναν ακόμα πιο ζωντανή την αφήγηση και την ανάλυση των γεγονότων.
Στον χώρο ακόμα υπήρχε βιβλιοπωλείο με έργα του συγγραφέα κι ομιλητή της εκδήλωσης Γιάννη Γκλαρνέτατζη, βιβλία για το ελληνικό εργατικό κίνημα του μεσοπολέμου, εκδόσεις του Ξεκινήματος κι άλλα.
Τέλος, αμέσως μετά την εκδήλωση το μπαρ/κουζίνα παρέμεινε ανοικτό για όσους ήθελαν να καθίσουν, κουβεντιάζοντας κι ακούγοντας τραγούδια της περιόδου, με αναφορές στην εξέγερση του Μαΐου.
Η συζήτηση
Ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης άνοιξε τη συζήτηση με μια χαρτογράφηση του συνδικαλιστικού κινήματος, με τις διασπασμένες ομοσπονδίες και σωματεία. Αναφέρθηκε στα γεγονότα της εξέγερσης, ξεκινώντας από το ενωτικό συνέδριο των καπνεργατικών ομοσπονδιών. αναφέρθηκε επίσης στη δράση της φασιστικής παρακρατικής ΕΕΕ (Εθνική Ένωσις Ελλάς), η οποία ήταν οργανωμένη ανά αστυνομικό τμήμα· στην εβραϊκή παρουσία στην απεργία και την εξέγερση κι άλλα. Ο Γιάννης έθιξε επίσης τα ζητήματα που χρήζουν βαθύτερης ανάλυσης, όπως τον ακριβή αριθμό των νεκρών, που φαίνεται να ξεπερνάει τις αναφορές για 9 – 12 νεκρούς.
Ο Φοίβος Μακρίδης, εκ μέρους του Ξεκινήματος Θεσσαλονίκης, έκανε μια περιγραφή του ταραγμένου πολιτικού σκηνικού πριν ξεσπάσει η απεργία των καπνεργατών. Στη συνέχεια σχολίασε τα στοιχεία δυαδικής εξουσίας που εμφανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη με την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή να ελέγχει προσωρινά την κατάσταση κι αναφέρθηκε στα στοιχεία διάσπασης στο στρατό, με τους στρατιώτες και μερίδα αξιωματικών να περνούν με το μέρος των εργατών.
Ο Παναγιώτης Βογιατζής έκανε λόγο για τις διεθνείς εξελίξεις με την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία, τις κυβερνήσεις Λαϊκών Μετώπων σε Ισπανία και Γαλλία και τις Δίκες της Μόσχας στη Σοβιετική Ένωση. Ενώ η Χριστίνα Σακαλή, η οποία συντόνιζε τη συζήτηση, έκανε τοποθέτηση σε σχέση με τη θέση της γυναίκας στη βιομηχανία των καπνών και το ρόλο τους στην απεργία, μιας κι αποτελούσαν το 70% του συνόλου των καπνεργατών.
Τοποθετήσεις έγιναν επίσης από τον Γιάννο Νικολάου, ο οποίος επιμελήθηκε των μουσικών επιλογών, αναφερόμενος στον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου και στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι που προερχόταν από τα ίδια κοινωνικά στρώματα που συμμετείχαν στην εξέγερση του Μάη, και τον Νίκο Αναστασιάδη, που αναφέρθηκε στο πώς αντιμετώπιζαν οι Έλληνες βιομήχανοι ως φθηνό εργατικό δυναμικό τους πρόσφυγες εργάτες και στο ρόλο του ΚΚΕ, που με τα Λαϊκά Μέτωπα αναζητούσε μια συμμαχία με το αστικό κόμμα του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Η συνολική διάρκεια της συζήτησης ήταν δύο ώρες και τριάντα λεπτά, και τη παρακολούθησαν πάνω από 55 άτομα, γεμίζοντας την αίθουσα του ΤΑΚΙΜ.
Για τη συνέχεια…
Τέλος, υπάρχει η σκέψη να τυπωθούν οι ομιλίες και οι βασικές τοποθετήσεις σε μια ειδική έκδοση, ώστε να υπάρχει ένα έντυπο εισαγωγικό υλικό για τον Μάη ’36, αλλά και να μεταφερθεί η συζήτηση σ’ όσους κι όσες δεν μπόρεσαν να παρεβρεθούν.
Η επόμενη εκδήλωση που οργανώνει το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης στον χώρο ΤΑΚΙΜ θέτει το ζήτημα του εάν μπορεί να υπάρξει πολιτική επανάσταση στις ΗΠΑ με ομιλητές την Νταρλέτα Σκραγκς (μέλος της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής, τμήμα της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή – CWI, το αντίστοιχο Ξεκίνημα των ΗΠΑ) και τον Γιάννο Νικολάου (μέλος του Ξεκινήματος Θεσσαλονίκης).
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 6 Ιούνη στις 19:30 στο ΤΑΚΙΜ (Λαδάδικα Θεσσαλονίκης, Κατούνη 25, 4ος όροφος).