Θεσ/νίκη: Πλήθος κόσμου στη διαμαρτυρία στο Δημ. Συμβούλιο ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων

Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης

Σήμερα, Δευτέρα 7 Οκτώβρη ήταν προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη στάση του μετρό «Βενιζέλου». 

Ενώ από το 2017 οι εργασίες του μετρό προχωρούσαν με τη λύση της κατά χώραν (in situ) παραμονής και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, ξαφνικά ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στη ΔΕΘ την απόσπαση των αρχαιοτήτων, κάτι το οποίο θα επιφέρει πρόσθετες καθυστερήσεις (για τις οποίες θα αποζημιωθεί αδρά η κατασκευάστρια εταιρία) και θα πρέπει να υπάρξει νέα εργολαβία που θα αναλάβει την απόσπαση των αρχαιοτήτων (και άρα πρόσθετο κόστος).

Περισσότερα για την υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

***

Πάνω από 300 άτομα ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα που έκαναν η κίνηση «Κίνηση πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» και το ενωτικό ψηφοδέλτιο των δημοτικών παρατάξεων «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, υπερασπιζόμενοι την κατά χώραν (in situ) παραμονή και ανάδειξης των αρχαιοτήτων. 

Πρώτοι μίλησαν οι -διορισμένοι από την κυβέρνηση- Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε τεχνικές δυσκολίες της λύσης της παραμονής κατά χώραν, χωρίς όμως να πουν λέξη για τις δυσκολίες και τους κινδύνους για τη λύση της απόσπασης, για την οποία δεν υπάρχει μελέτη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν όλοι/ες οι φιλοκυβερνητικοί καλεσμένοι, όπως η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) Λάζαρος Κυρίζογλου, η Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου κ.α.

Ο δε πρόεδρος της ΤΕΔΚ δεν δίστασε να αποκαλέσει «αρχαιολάγνους» όσους διαμαρτύρονται! Είναι οι ίδιοι που σκίζουν τα ιμάτιά τους «για την πατρίδα» και τον «αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», αλλά μπροστά στα χρήματα των νέων εργολαβιών αλλάζουν στάση στο λεπτό. 

***

Ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ κ. Μπίλιας, ο οποίος φυσικά τάχθηκε υπέρ της απόσπασης, παρ’ όλα αυτά έκανε κριτική στην Αττικό Μετρό και την κυβέρνηση ότι προχωράει με λύσεις χωρίς τεχνικές μελέτες. 

Η λίστα των ομιλητών, όπως ορίστηκε από τον δήμαρχο και το προεδρείο, ήταν εντελώς αντιδημοκρατική, καθώς όλοι όσοι υποστήριζαν την κυβέρνηση μίλησαν στην αρχή ενώ οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), της κίνησης πολιτών και άλλοι που ήταν υπέρ της κατά χώραν παραμονής των αρχαιοτήτων ήταν στο τέλος, με αποτέλεσμα να ακούγεται επί σχεδόν 2 ώρες η ίδια μονότονη άποψη. 

https://www.facebook.com/ipolianapoda.SKG/posts/437722673765253?__xts__[0]=68.ARDRXqZs-bzXzZszsE8eVtYwh74r_BPU1tHPm42J-ZmYQBUwuJsjzpvj5U8MYyXehzcvA_9yLc5DxvBmGH9jOp7X7yYjTmRrM9n9iczbjRtI5VTPX9k-4k8wRonvqPlJaSg_Jpp2S0dz9lAbc7jcWtY4ay_CY8vU-b-XyNGUisXx-qzemIPiH3moLeTOBMt4_AcoX2qcj8xV4G864kEZ_qVrAQbMuB6Ds0204ECAAL1lx4skyzr7F2Kn4_9bhPKeEYRli2sJ65NZI2KZZUt0QKbv36upLzvBOwilYsZwXWrbB6_zf-CQFHpr6_9qPp8H6ihEfTiIXs1E1bZKSwwvdDA&__tn__=-R

***

Αυτή τη στιγμή η συζήτηση συνεχίζεται με τοποθετήσεις Βουλευτών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ δεκάδες πολίτες βρίσκονται ακόμα εντός κι εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, κατακρίνοντας τη στάση της κυβέρνησης και των συμμάχων της. 

https://www.facebook.com/xekinima.thes/videos/554115852053344/?t=2
7,079ΥποστηρικτέςΚάντε Like
579ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,099ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
383ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής