Της Χριστίνας Σακαλή,
κατοίκου κέντρου Θεσσαλονίκης
Η κινητοποίηση των κατοίκων του κέντρου της Θεσσαλονίκης υπέρ της μόνιμης πεζοδρόμησης της οδού Αγ. Σοφίας που είχε εφαρμοσθεί πιλοτικά για ένα χρόνο, απέδωσε θετικά αποτελέσματα, αφού κάτω από την πίεση της κινητοποίησης και τη συλλογή αρκετών χιλιάδων υπογραφών, το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 4 Μαρτίου πήρε απόφαση για οριστική και αμετάκλητη πεζοδρόμηση της οδού.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει την εφαρμογή μόνιμου πεζόδρομου ήπιας κυκλοφορίας με μία λωρίδα από την οποία θα διέρχονται καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, καθώς και οχήματα φορτοεκφόρτωσης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Το κατά πόσο η πεζοδρόμηση θα εφαρμοσθεί σωστά και μόνο για οχήματα έκτακτης ανάγκης και δεν θα συνεχίσει η διέλευση κάθε είδους οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι κάτι που μένει να το δούμε στην πράξη.
Με την απόφαση αυτή, το δημοτικό συμβούλιο θέλησε επίσης να τονίσει την αρμοδιότητα του Δήμου έναντι της Περιφέρειας σε ότι αφορά αποφάσεις που σχετίζονται με τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετούς μήνες σχετικά με το ποιος από τους δύο φορείς είναι αρμόδιος για το ζήτημα της πεζοδρόμησης της Αγ. Σοφίας καθώς και η αντίθεση ανάμεσα στους δύο επάνω στο ζήτημα αυτό, οφείλεται προφανώς και σε πολιτικό παιχνίδι αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Δήμο και την Περιφέρεια.
Κατά κύριο λόγο όμως, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μόνιμη πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας αντανακλά την πίεση των κατοίκων και αποτελεί νίκη της έντονης κινητοποίησης που υπήρξε το τελευταίο διάστημα για το ζήτημα αυτό.
Παρ’ όλα αυτά, το θέμα της πεζοδρόμησης δεν έχει κλείσει, καθώς το πολιτικό παιχνίδι Δήμου και Περιφέρειας συνεχίζεται και ακόμα δεν είναι σίγουρο τι στάση θα κρατήσει η Περιφέρεια το επόμενο διάστημα επάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Επιπλέον πολύ σημαντικά ερωτήματα αποτελούν το κατά πόσο ο πεζόδρομος θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, καθώς και το πότε θα υλοποιηθούν τα σχέδια ανάπλασης ολόκληρου του άξονα της Αγ. Σοφίας, τα οποία ο Δήμος έχει υποσχεθεί εδώ και αρκετό καιρό.
Ένα θετικό βήμα έγινε λοιπόν, παραμένουμε όμως σε επαγρύπνηση για την άμεση και σωστή εφαρμογή της απόφασης, παλεύοντας ταυτόχρονα για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η πόλη για να γίνει πραγματικά βιώσιμη (προστασία ελεύθερων χώρων, δημόσια και φτηνά μέσα μαζικής μεταφοράς, εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρομιών, κτλ).