Θεσ/νίκη: Όχι στην εκδικητική δίωξη του Παναγιώτη Μακρή!

«Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης

 

Στη 1 Ιουνίου, ο αντιρρησίας συνείδησης Παναγιώτης Μακρής δικάζεται στο Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία ανυποταξίας.

Το ψήφισμα αλληλεγγύης στον Π. Μακρή που υπογράφεται από συλλόγους, σωματεία και οργανώσεις, ανάμεσά τους και το «Ξ» αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της δίκης του Π. Μακρή το εν λόγω “αδίκημα” τελέστηκε το 1990, σε περίοδο μάλιστα που δεν υπήρχε καν ως δυνατότητα ο θεσμός της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας. Παρότι έχουν παρέλθει 27 ολόκληρα χρόνια από τότε κι ενώ ο Π. Μακρής έχει παύσει εδώ και χρόνια να είναι υπόχρεος στράτευσης, καθώς πέρασε ηλικιακά τα 45 έτη, το αδίκημα πρακτικά δεν έχει παραγραφεί, αφού η στρατιωτική δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να σέρνει τον Π. Μακρή στο δικαστήριο. Η ανυποταξία, άλλωστε, αποτελεί για το ελληνικό κράτος μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία, αφού έχει το χαρακτήρα του διαρκούς αδικήματος, είναι το μοναδικό πλημμέλημα που επιφέρει αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ μπορεί να υπάρξουν επανειλημμένες διώξεις στον ίδιο άνθρωπο οδηγώντας τους αρνητές στράτευσης ξανά και ξανά στα στρατοδικεία. Όλα αυτά είναι σαφέστατα αντίθετα με όλα τα διεθνή δεδομένα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από το 2010 στις ποινικές διώξεις και στις υπόλοιπες διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονταν σε όσους αρνούνται τη στρατιωτική θητεία προστέθηκαν ως τελειωτικό χτύπημα τα διοικητικά πρόστιμα των 6.000 ευρώ που αφειδώς, και επαναλαμβανόμενα και πάλι, επιβάλλουν οι στρατολογικές αρχές και βεβαιώνουν οι εφορίες, εξοντώνοντας επί της ουσίας οικονομικά, επαγγελματικά και εν τέλει κοινωνικά τους αντιρρησίες».

Ακόμα με την υποτίθεται «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εκδικητική αντιμετώπιση των αντιρρησιών συνείδησης. Το ίδιο ισχύει και για τον Π. Μακρή που είναι γνώριμος μας από τη δράση του στο αντιρατσιστικό και το οικολογικό καθώς και από τη δράση του για τα δικαιώματα των αναπήρων.

Το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα που δίνει απέναντι σε ένα κράτος που σπαταλάει όλα του τα νομικά εφόδια απέναντι σε έναν άνθρωπο των κινημάτων.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής