Array

Θεσ/νίκη: Νέα παρέμβαση ενάντια στις απολύσεις έξω από τη Diamant

Την Πέμπτη 10/3 ομάδα πρώην εργαζομένων στη Diamant και αλληλέγγυοι από το «Ξεκίνημα» προχωρήσαμε σε διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα της Diamant στη Θεσσαλονίκη για τις τελευταίες απολύσεις και τις εργασιάκες συνθήκες που επικρατούν στο τηλεφωνικό κέντρο.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν για άλλη μια φορά γεμάτη συμπαράσταση. Η κοπέλα που μας έβγαλε τις φωτοτυπίες μας έκανε «δώρο» αρκετά αντίγραφα γιατί η μητέρα της είχε πάρει ένα από τα προϊόντα που είχε βγει σκάρτο και όταν πήγε να το επιστρέψει της συμπεριφέρθηκαν άσχημα.

Αρκετός κόσμος ήξερε την εταιρεία και είχε παράπονα από τα προϊόντα της. Όταν ενημερώνονταν για τις εργασιακές συνθήκες ενισχυόταν η αγανάκτηση τους για τα κέρδη που βγάζει αυτή η εταιρία στις πλάτες εργαζομένων και καταναλωτών.

Για άλλη μια φορά με το που ξεκίνησε η παρέμβαση μας εμφανίστηκαν οι δυο μπράβοι του καταστήματος για να «κόψουν κίνηση». Φυσικά η παρουσία τους δεν μας τρομοκράτησε.

Διαβάστε το κείμενο που μοιράστηκε:

Diamant: «Απολύσεις στον βωμό του ντολμά»

Μάλλον δεν υπάρχει κάποιος που να μην γνωρίζει την εταιρεία Diamant. Είναι η γνωστή εταιρεία telemarketing με τα τεράστια τηλεοπτικά σποτ με τα περίφημα «έξυπνα» προϊόντα.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ένα τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο απαρτίζεται κυρίως από γυναίκες. Από αυτές, κάποιες είναι γυναίκες 40-50 ετών, οι οποίες είναι 8ωρες αλλά η πλειοψηφία είναι φοιτήτριες ή νεαρές κοπέλες, οι οποίες έχουν υπογράψει σύμβαση 4ωρης και 6ωρης εργασίας.

Η αναφορά στο τηλεφωνικό κέντρο δεν είναι τυχαία. Η εμπειρία των εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο παραπέμπει σε συνθήκες γαλέρας. Ατελείωτα ωράρια που δεν πληρώνονται κανονικά και απαράδεκτες συμπεριφορές από τις προϊστάμενες.

Αν και στην σύμβαση υπογράφουν για 4ώρη και 6ήμερη εργασία, με τη δικαιολογία ότι «έπεσε αρκετή δουλειά» δουλεύουν 6 ώρες (τουλάχιστον) και 7 μέρες. Μάλιστα, πολλές φορές αναγκάζονται να δουλέψουν 12ωρο χωρίς προειδοποίηση και όποιος δεν δέχεται απολύεται.

Η συμπεριφορά των υπευθύνων είναι απαράδεκτη, όταν θέλουν να απολύσουν κάποια υπάλληλο τις κάνουν διαρκώς παρατηρήσεις για την «επίδοση» της. Με εκβιασμούς («Θα σε καρφώσω στα αφεντικά») και προσβολές («δεν είναι ο πελάτης ο γκόμενος σου») προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα βουβό και υπάκουο εργατικό δυναμικό.

Ταυτόχρονα: Ένα είδος τιμωρίας της εργαζόμενης είναι η εργασία στην αποθήκη της εταιρείας (ενώ η σύμβαση τους είναι για υπάλληλοι γραφείου). Για να φύγει κάποια κοπέλα στην ώρα της έπρεπε να δώσει πλήρη αναφορά στην «manager» και μετά έφευγε. Το διάλειμμα δεν περιλαμβάνεται στο 4ώρο, που σημαίνει + ένα τέταρτο παραμονή στον εργασιακό χώρο. Εννοείται πως όταν ζητάει κάποια τα αυτονόητα, μπαίνει αμέσως στο μάτι του κυκλώνα (σε σημείο να αναγκαστεί να παραιτηθεί).

Αυτή η τακτική της Diamant δεν είναι βέβαια κάτι καινούριο. Πριν 1 χρόνο όταν 3 εργαζόμενες του τηλεφωνικού κέντρου ζήτησαν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για τις υπερωρίες απολύθηκαν! Τότε είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου με παρεμβάσεις έξω από το τηλεφωνικό κέντρο της Diamant στη Βαλαωρίτου.

Με την ίδια τακτική, πριν μερικές μέρες υπήρξε νέα απόλυση εργαζόμενης επειδή αρνήθηκε να δουλεύει εξοντωτικά ωράρια (και μάλιστα χωρίς να πληρώνεται, μια και οι υπερωρίες «ανταλλάσσονταν» με ρεπό, κάτι που δεν είναι νόμιμο).

Πού θα πάει η βαλίτσα; Πόσες Κυριακές, πόσες υπερωρίες και πόση κακομεταχείριση μπορεί να αντέξει κάποιος/κάποια εργαζόμενη; Πόσες απολύσεις θα γίνουν στον βωμό του «ντολμά»;

Δυστυχώς βέβαια η Diamant δεν είναι η μόνη εταιρία που εφαρμόζει τέτοιες πρακτικές. Χρειάζεται να αγωνιστούμε όλοι για να σταματήσουν οι συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι επιχειρηματίες βγάζουν τρελά κέρδη στις πλάτες των εργαζομένων!

Ξεκίνημα-Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση
Έλα σε επαφή μαζί μας: www.xekinima.org, τηλ: 2310540432

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα