Θεσ/νίκη: Μια πρώτη νίκη των κατοίκων για τους ελεύθερους χώρους στο Καραμπουρνάκι

Γιάννης Βογιατζής,

Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη προστασία της παραλιακής ζώνης

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των κατοίκων της Καλαμαριάς(1) έγινε κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης στις 1 Οκτώβρη. Σ’ αυτήν οι κάτοικοι της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης γενικότερα πέτυχαν μια μικρή νίκη, που όμως μπορεί να αποδειχτεί σημαντική.

Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες και τα προγνωστικά κέρδισαν μια τρίμηνη αναστολή των οικοδομικών εργασιών που είχαν ξεκινήσει στη παραλιακή ζώνη στο Καραμπουρνάκι.

Στο χρόνο αυτό (που μπορεί να πάρει παράταση και να γίνει 6μηνο) θα επιδιωχθεί η ψήφιση του πολεοδομικού σχεδίου που χαρακτηρίζει την περιοχή δίοδο ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα.

Να σημειωθεί εδώ ότι η περιοχή αυτή είναι η μόνη που απέμεινε ελεύθερη και εξασφαλίζει πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη.

Η αναστολή επετεύχθη χάρη σε μια αξιοθαύμαστη ενότητα στη δράση των κατοίκων της Καλαμαριάς πάνω σε ένα κοινό στόχο που είχε να κάνει με το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα τους. 

Η συνέχεια του αγώνα εστιάζεται στην πίεση προς τον Δήμο Καλαμαριάς έτσι ώστε να ελέγξει τη νομιμότητα των σχετικών τίτλων ιδιοκτησίας. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και ανάλογα με τα αποτελέσματά της, θα γίνει προσπάθεια για ανταλλαγή τους με οικόπεδα ίσης αξίας σε άλλη περιοχή.

Τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από όλη αυτή τη περίοδο είναι: 

1)      Η μαζικότητα και η ενότητα στην κινητοποίηση των κατοίκων έχουν αποτέλεσμα.

2)      Ο δήμαρχος Καλαμαριάς και το Δημοτικό Συμβούλιο κίνησε το θέμα (αφού είχε τουλάχιστον ανεχτεί την έκδοση οικοδομικής άδειας για να ξεκινήσουν οι εργασίες) μόνο όταν οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν και δήλωσαν την αποφασιστικότητα τους να μην επιτρέψουν να γίνει το έργο.

3)      Στη συνεδρίαση του Ρυθμιστικού μαζί με τους κατοίκους ήταν και κάποιοι βουλευτές που δήλωσαν ότι θα φέρουν το θέμα στη βουλή στη βάση της υπάρχουσας πολεοδομικής και γενικότερης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αυτό είναι θεμιτό και απαραίτητο, αλλά δεν αναιρεί την ανάγκη για ετοιμότητα των κατοίκων για νέες κινητοποιήσεις.

Επιπλέον, έχει τεράστια σημασία η σύνδεση αυτού του αγώνα με άλλες αντίστοιχες κινητοποιήσεις κατοίκων στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα, ώστε να φτιαχτεί ένα ισχυρό μέτωπο ενάντια στις πολιτικές που παραδίδουν τους ελεύθερους χώρους στα νύχια των εργολάβων.

_________________________

1 Δείτε: https://xekinima.org/arthra/view/article/thniki-synexizontai-oi-kinitopoiiseis-enantia-sto-xti/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,011ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα