Σήμερα, Σάββατο, 14/3 – Θεσ/κη: Δράση αλληλεγγύης στους διωκόμενους των Σκουριών

Ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσ/κης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Παράνομες πολυεθνικές στο απυρόβλητο, αγωνιζόμενες κοινωνίες στο εδώλιο

Σάββατο 14/03 Δράση αλληλεγγύης στους διωκόμενους των Σκουριών
11:30 Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη

Την 1η Μαρτίου 2015, κοινοποιήθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής για την υπόθεση των Σκουριών. Με το βούλευμα, εικοσιένα συναγωνιστές παραπέμπονται στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία κ.α.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι τέλεσαν εγκληματικές πράξεις ενάντια σε μια νόμιμη εταιρεία.

Πώς εξάγει το Συμβούλιο το συμπέρασμα ότι η εταιρεία είναι νόμιμη; Αν αυτή η άποψη βασίζεται στις απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ σε προσφυγές κατοίκων, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε (γεγονός γνωστό σε όλους όσοι έχουν βασικές δικονομικές γνώσεις) ότι το ΣτΕ εξέτασε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και αποφάνθηκε ότι είναι σύννομη. Δεν εξέτασε ούτε την επιστημονική ουσία των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ούτε, κυρίως, αποφάνθηκε για το αν η εταιρεία τηρεί ή όχι αυτούς τους όρους. Το συμπέρασμα ότι μια (σύννομα) αδειοδοτημένη δραστηριότητα δεν παρανομεί, είναι αυθαίρετο και αβάσιμο.

Εμείς ξέραμε και ξέρουμε ότι η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έχει πολύ κακή σχέση με τη νομιμότητα, όπως και με τον έλεγχο. Βιώνουμε καθημερινά την καταστροφή, τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες της εταιρείας. Ολόκληρο εργοστάσιο εμπλουτισμού έχει χτιστεί χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Επικίνδυνα τοξικά απόβλητα μεταφέρονται μέσα από κατοικημένες περιοχές, χωρίς να πληρούνται κανόνες ασφαλείας. Δρόμοι επιστρώνονται με στείρα εξόρυξης, επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα και αρσενικό. Τοξικά υγρά απόβλητα σε ρέματα. Χωμάτινα φράγματα 150 μέτρων -με επικίνδυνα απόβλητα, σε σεισμογενή περιοχή, χωρίς να πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας – η προσφυγή, ενάντια στην κατασκευή των οποίων, εκκρεμεί στο ΣτΕ.

Το βούλευμα επιχειρεί επίσης να συνδέσει την, οποιασδήποτε μορφής, διαμαρτυρία των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με λειτουργία και δράση εγκληματικής οργάνωσης. Εγκληματική οργάνωση δεν είναι οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τον τόπο και τη ζωή τους. Εγκληματικό είναι το ξεπούλημα του τόπου μας στους χρυσοθήρες. Θεωρούμε αυτό τον αγώνα χρέος μας και δε θα σταματήσουμε μέχρι την τελική δικαίωση.

Οι διωκόμενοι συμπολίτες και συναγωνιστές μας θα δικαστούν με ολόκληρη την κοινωνία στο πλευρό τους. Σ΄αυτές τις δίκες, στο εδώλιο θα κάθεται ολόκληρη η κοινωνία. Και οι κοινωνίες δε δικάζονται. Γιατί οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι. Είναι δίκαιοι!

Απαιτούμε την παύση των διώξεων και την άμεση απαλλαγή των συναγωνιστών μας

Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
https://www.facebook.com/groups/ep.ag.th.nogold 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα