Θεσ/νίκης – Πέμπτη 4/7: Ενημερωτική Δράση της Πόλης Ανάποδα

Την Πέμπτη 4 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στην Τσιμισκή & Παύλου Μελά το αριστερό δημοτικό σχήμα στον δήμο Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το «Ξ») διοργανώνει ενημερωτική δράση με θέμα: πόλη, κλιματική, κρίση & οι αγώνες στις γειτονιές.
Διαβάστε παρακάτω τo κάλεσμα της «Πόλης Ανάποδα»

Κλιματική κρίση, καύσωνες, πλημμύρες: Πώς θα την παλέψουμε στη Θεσσαλονίκη;

Πριν από περίπου έναν χρόνο επιχειρήσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα τι θα συνέβαινε αν ο «Ντάνιελ» έστριβε βορειότερα και έπληττε τη Θεσσαλονίκη· αν μέσα σε λίγες ώρες δεχόμασταν την ποσότητα νερού που αντιστοιχεί σε έναν χρόνο, όπως έγινε στη Θεσσαλία. Φέτος έχουμε να αντιμετωπίσουμε καύσωνες πολύ νωρίτερα από ότι συνήθως, κάνοντας την καθημερινότητα μας αβίωτη.

  • Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Πάντα είχαμε καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες, αλλά η συχνότητα, η ένταση και οι επιπτώσεις αυτών των φαινομένων θα γίνονται όλο και χειρότερες.
  • Οι ελληνικές πόλεις είναι υποταγμένες εδώ και δεκαετίες στο μοντέλο της εργολαβίας, του τσιμέντου, του ΙΧ και της εμπορευματοποίησης/ιδιωτικοποίησης κάθε σπιθαμής ελεύθερου χώρου αλλά και των δημόσιων αγαθών, όπως η μετακίνηση. Είναι απολύτως ευάλωτες και απροετοίμαστες για κάτι τέτοιο. Και πάλι, δεν το ξεχνάμε, τα «υπόγεια» είναι αυτά που θα την πληρώσουν πρώτα: οι φτωχοί και οι φτωχές, οι αποκλεισμένοι, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, που θα χάσουν τη δουλειά τους κι οι αγρότες που θα δουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται.

Σε ποια κατεύθυνση κινούνται Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή;

Αν και τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα και ο χρόνος διαρκώς στενεύει, οι αποφάσεις των αρμοδίων είναι στην καλύτερη ανεπαρκείς, κάνουν λίγα πράγματα, χωρίς συνολικό σχέδιο, ενώ στα μεγάλα, κρίσιμα ζητήματα κινούνται στον αντίποδα των κοινωνικών αναγκών. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς εξυπηρετούν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

  • Ο Flyover, ένα έργο ύψους 1,5 δισ, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται χωρίς μελέτες και χωρίς διαβούλευση, έρχεται να καταστρέψει 187 στρέμματα Σέιχ Σου. Επιπλέον, δεν θα λύσει σε καμία περίπτωση το κυκλοφοριακό της πόλης, καθώς αναπαράγει τη βασική αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την κυριαρχία των ΙΧ.
  • Η ΔΕΘ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της πόλης για ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο που θα δώσει μια τεράστια ανάσα απέναντι στους καύσωνες και θα ισχυροποιήσει την προστασία μας απέναντι στον κίνδυνο πλημμύρας. Παρόλα αυτά, το σχέδιο τους είναι να σηκωθούν φαραωνικά κτίρια, ξενοδοχείο και τεράστιο υπόγειο πάρκινγκ, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω εμπορευματική/ επιχειρηματική/ κερδοσκοπική λειτουργία της.
  • Σχεδιάζεται η δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εντός του Θερμαϊκού, σε απόσταση 3 χλμ από την πόλη, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα με μεθάνιο, χωρίς να υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης των συνεπειών πιθανού ατυχήματος. Επιπλέον, να τονίσουμε ξανά ότι το φυσικό αέριο δεν είναι ούτε «φυσικό» ούτε «μεταβατικό», αλλά ορυκτό καύσιμο που παράγει αέρια του θερμοκηπίου, και γι’ αυτό απαντάμε με σαφήνεια: ούτε εδώ, ούτε πουθενά.  
  • Έχουν μεν προγραμματιστεί έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης, παρόλα αυτά όμως απέχουν από μια συνολική, ριζοσπαστική προσέγγιση. Διεκδικούμε απόλυτη προστασία των ρεμάτων, καμία οικοδομική δραστηριότητα κοντά τους, συνδυασμό των έργων διευθέτησης της Περιφερειακής Τάφρου και με έργα ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου, γεγονός που θα συμβάλλει στην συνολικότερη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
  • Μια σειρά από αδόμητα οικόπεδα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ελεύθερους και πράσινους χώρους, όπως στη συμβολή Εθνικής Αμύνης-Τσιμισκή, στην περιοχή της Υφανέτ, στα Τροχιοδρομικά, στον Γαλαξία, στην περιοχή στα πρώην Μάρμαρα Μόσχου, κ.α. κινδυνεύουν να παραδοθούν στα χέρια εργολάβων για οικοπεδοποίηση. Παράλληλα, οι αγώνες σε Κρυονέρι και Αλυσίδα συνεχίζονται μέχρι την οριστική δικαίωση.

Οι αγώνες για ποιότητα ζωής, για μια πόλη βιώσιμη

Στην Πόλη Ανάποδα συγκροτούμε σταδιακά ένα ριζικά νέο όραμα για την πόλη μας στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Στον πυρήνα αυτού του οράματος είναι η ουσιαστική αύξηση των ελεύθερων χώρων, με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός αστικού ιστού και τη μετατροπή του χώρου της σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και την αποκάλυψη του ρέματος που τη διαπερνά, την παραχώρηση των αδόμητων οικοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, τη σταδιακή απελευθέρωση επιφανειών, ακόμα και στα πάρκινγκ, από τις τεχνητές επιφάνειες. Και φυσικά, η άμεση μείωση της συμβολής μας στην κλιματική κρίση, με τον περιορισμό της αυτοκίνησης, την ακύρωση του Flyover και τη μεταφορά των πόρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο μόνος τρόπος να συμβάλλουμε σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι να οργανωθούμε σε κάθε γειτονιά. Οι κάτοικοι στην Αλυσίδα και το Κρυονέρι που πέτυχαν σημαντικές νίκες, οι γειτονιές της Υφανέτ, των Τροχιοδρομικών, του Γαλαξία, της Δόξας, στην περιοχή γύρω από τα πρώην Μάρμαρα Μόσχου και αλλού, δείχνουν τον δρόμο. Ως Πόλη Ανάποδα θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ενίσχυση αυτών των αγώνων, στη σύνδεση μεταξύ τους και συνολικότερα στις μάχες που είναι κρίσιμο να δοθούν από την κοινωνία της πόλης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα