Θεσ/νίκη: Το οικόπεδο στα «Τροχιοδρομικά» να γίνει χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων

Εδώ και χρόνια το οικόπεδο που βρίσκεται στην γειτονιά «Τροχιοδρομικά», στην περιοχή Χαριλάου του Δήμου Θεσσαλονίκης προοριζόταν να γίνει χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων σε άθληση και αναψυχή. Σύμφωνα με την επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου «για πληθυσμό της τάξης των 30.000 κατοίκων απαιτούνται 6 χώροι  αθλητισμού, ενώ οι υφιστάμενοι είναι μόνο 3 και το εμβαδόν τους υπολείπεται κατά πολύ των προδιαγραφών.» Αντί όμως η δημοτική αρχή να πράξει τα δέοντα, αδράνησε, εγκατέλειψε το οικόπεδο και χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση των κατοίκων προχώρησε το 2018 σε άρση της απαλλοτρίωσης, επιστρέφοντας το οικόπεδο σε ιδιώτες. 
Οι κάτοικοι της περιοχής όμως αντιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη. Πριν από λίγες ημέρες συγκροτήθηκε Πρωτοβουλία Κατοίκων  με σκοπό την δημοσιοποίηση του θέματος, την συλλογή υπογραφών, τις ενημερωτικές παρεμβάσεις στην γειτονιά προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς την Δημοτική Αρχή και να προχωρήσει σε εκ νέου απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Βλέπουμε ότι η πολύ σημαντική επιτυχία που είχε ο αγώνας των κατοίκων στην περιοχή της «Αλυσίδας» στην Χαριλάου δίνει έμπνευση και κινητοποιεί και μια άλλη γειτονιά. Αυτός είναι ο δρόμος, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες στην βάση της κοινωνίας μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε καθαρό αέρα, πράσινο, χώρους αθλητισμού και αναψυχής και εν τέλει βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Στηρίζουμε αυτόν τον δίκαιο αγώνα.
Παρακάτω δημοσιεύουμε το κείμενο της Πρωτοβουλίας Κατοίκων.

Πιθανόν να γνωρίζετε ότι ο παρατημένος χώρος περί των 1.900τμ. στο Ο.Τ. Γ2 στη συμβολή των οδών Αρετούσης και Αλεξ. Θεοδοσιάδη στην περιοχή Τροχιοδρομικών-Χαριλάου  ( μπροστά από τον Υδατόπυργο στην Αγία Κυριακή) σύμφωνα με την υπ΄αρ. 388/22.1.1998 απόφαση  Γ.Γ. Περιφέρειας χαρακτηρίσθηκε, για  κοινωφελή χρήση, ως « Χώρος Αθλητικών Εγκαταστάσεων». Επρόκειτο να ανεγερθεί χώρος άθλησης και να καλύψει τις σημαντικές ελλείψεις για χρήσεις αθλητισμού που υπάρχουν σε μία ευρύτερη έκταση που αντιστοιχεί στις τρεις πολεοδομικές ενότητες δυτικά της οδού Παπαναστασίου-Χαριλάου -Τροχιοδρομικών.  

Σύμφωνα όμως με την  υπ΄αριθμ. 942/16.07.2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ζητήθηκε ο αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου και δυστυχώς το οικόπεδο επιστράφηκε στην ιδιοκτήτρια εταιρία προς αξιοποίηση, διότι ο Δήμος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα  να την αποζημιώσει.   

Μια μερίδα των κατοίκων της περιοχής τον 7ο/2021 κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της παραπάνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης . Η διατήρηση του χαρακτηρισμού του οικοπέδου και η χρήση του ως χώρος άθλησης είναι πολεοδομικά και κοινωνικά αναγκαία. Η ίδια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 15.6.2018 βεβαιώνει την πολεοδομική αναγκαιότητα  διατήρησης του κοινωφελούς  χαρακτήρα για χρήση αθλητισμού του οικοπέδου. Με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αθλητισμού Δ. Θεσσαλονίκης (2017) , το σύνολο των υφιστάμενων χώρων αθλητισμού (28.500μ2)  στην ευρύτερη περιοχή των τριών Συνοικιών δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για πληθυσμό σχεδιασμού 33.000 κατοίκων  (Χ 3μ2/κάτοικο = 99.000μ2) ούτε για απογεγραμμένο πληθυσμό 30.394 κατοίκων βάσει απογραφής του 2011 (Χ 3μ2/κάτοικο = 91.000μ2). Κατά άλλο τρόπο υπολογισμού , για πληθυσμό της τάξης των 30.000 κατοίκων απαιτούνται 6 χώροι  αθλητισμού, ενώ οι υφιστάμενοι είναι μόνο 3 και το εμβαδόν τους υπολείπεται κατά πολύ των προδιαγραφών.  

Δεν μας καλύπτει η επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής και ζητάμε την αναίρεση της απόφασης. Συγκεκριμένα, 

  • Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού, να θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του και να αναιρέσει την προηγούμενη αρνητική για τους κατοίκους απόφαση του. Ακόμα ζητάμε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν καθαρή θέση πάνω στο ζήτημα. 
  • Ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης για χρήση του οικοπέδου ως χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων. Γνωρίζουμε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις αποχαρακτηρισμών οικοπέδων, όταν η δημοτική αρχή πιέστηκε από τους κατοίκους, τα λεφτά βρέθηκαν. Παρόμοια είναι η περίπτωση με το νηπιαγωγείο στην περιοχή της Χαριλάου (Σταύρου – Αλκμήνης).
  • Καλούμε σε ενεργή συμμετοχή όλους τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και σε συλλογή υπογραφών για στήριξη του αιτήματος μας αλλά και ως μέσο πίεσης προς την δημοτική αρχή. 
  • Διεκδικούμε να μην επιστραφεί σε ιδιώτες κανένας χώρος που προορίζεται για χώρο πρασίνου, άθλησης, σχολείου ή για οποιοδήποτε άλλη χρήση που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του δήμου Θεσσαλονίκης. 

Πρωτοβουλία κατοίκων για την περιοχή Τροχιοδρομικών – Χαριλάου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα