Θεσ/νίκη, Σάββατο 1 Οκτώβρη: Συνέλευση Πόλης Ανάποδα

Δημοσιεύουμε κάλεσμα του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα)

Συνέλευση διεύρυνσης και σχεδιασμού της Πόλης Ανάποδα
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 3μμ – 8μμ
Υπαίθριο αμφιθέατρο του δημαρχείου (αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης σε περίπτωση βροχής).

3-4μμ ΚΑΦΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ – ΜΠΟΥΦΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

4-8μμ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Ελάτε να φέρουμε μαζί την πόλη ανάποδα!

Τα τρία χρόνια παρουσίας της Πόλης Ανάποδα στη Θεσσαλονίκη πιστεύουμε ότι μας έχουν συστήσει με τον καλύτερο τρόπο στην πόλη, αλλά ίσως είναι χρήσιμο να σας πούμε και πάλι δυο λόγια για μας.

Η Πόλη Ανάποδα λοιπόν είναι ένα αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα που δραστηριοποιείται στον Δήμο Θεσσαλονίκης και δημιουργήθηκε στις αρχές του 2019. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του ίδιου έτους συγκέντρωσε 2100 ψήφους περίπου (ποσοστό 1,75%) και κατάφερε να εκλέξει έναν δημοτικό σύμβουλο στο νέο δημοτικό συμβούλιο του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας.

Καθώς για μας ήταν από την αρχή κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα ο ανοιχτός και δημοκρατικός χαρακτήρας της λειτουργίας μας, πυρήνας του σχήματος είναι όλο αυτό το διάστημα η συνέλευση των μελών του. Στη συνέλευση λογοδοτεί το συντονιστικό, υπεύθυνο για την υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης, καθώς και η δημοτική ομάδα, που επεξεργάζεται τα θέματα που αφορούν πιο στενά την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο.

Στόχος μας από την πρώτη στιγμή ήταν η Πόλη Ανάποδα να συμμετέχει στα κινήματα, στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της πόλης και ταυτόχρονα να παρεμβαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση και το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μεταφέρει και εκεί τα αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, των φτωχών, των κοινωνικών κινημάτων.

Τρία χρόνια μετά, με όλες τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, που τις μεγάλωσε μεταξύ άλλων και η πανδημία, η Πόλη Ανάποδα έχει καταγράψει και στα δύο επίπεδα μια σειρά από επιτυχημένες δράσεις που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δημιουργούν μια ελπιδοφόρο παρακαταθήκη για το μέλλον. Σημειώνουμε ενδεικτικά τους πιο σημαντικούς σταθμούς αυτής της πορείας:

Καμπάνια για το ζήτημα της στέγης στη Θεσσαλονίκη (βραχυχρόνια μίσθωση – έλλειψη διαμερισμάτων – υψηλά ενοίκια)· πολλές προτάσεις μας ήδη έχουν υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη διοίκηση του δήμου.

 Επιτυχημένη συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής της Αλυσίδας για τη ματαίωση της άρσης της απαλλοτρίωσης χώρου που είχε δεσμευτεί για νηπιαγωγείο. Ανάλογες συνεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και με πρωτοβουλίες κατοίκων στο Κρυονέρι και τα Τροχιοδρομικά.

Εναλλακτική πρόταση για μια δικαιότερη κοινωνικά και περιβαλλοντικά αναδιάρθρωση των δημοτικών τελών. Παρότι δεν ετέθη καν σε ψηφοφορία με διάφορα νομικίστικα τερτίπια, υποχρέωσε τη διοίκηση να αυξήσει τις κατηγορίες των σχετικών συντελεστών.

Καμπάνια για να γίνει η πλατεία Ελευθερίας πάρκο μνήμης και υψηλού πρασίνου, χωρίς να δημιουργηθεί αντιπεριβαλλοντικό και κοστοβόρο πάρκινγκ κάτω από αυτή.

Καμπάνια για την αποτροπή των σχεδίων ανάπλασης της ΔΕΘ και για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στη θέση της.

Παρεμβάσεις για την κατάσταση στον ΟΑΣΘ (#coronOASTH – #συνΟΑΣΘισμός) και γενικότερα για το κυκλοφοριακό και τις συγκοινωνίες στην πόλη.

Συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις για τη στήριξη του ΕΣΥ και των υγειονομικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαρκής δημόσιος έλεγχος της κυβερνητικής και δημοτικής ανεπάρκειας στο θέμα, ανάδειξη της σημασίας της επαναλειτουργίας του Λοιμωδών με ψήφισμα που πέρασε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο.

Τεκμηριωμένη καταγγελία κάθε αντιδημοκρατικής πρακτικής τόσο εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου.

Αν όμως κάτι συνειδητοποιήσαμε μέσα από τη μικρή πορεία μας, είναι το πόσα πολλά πρέπει και μπορούν να αλλάξουν σε αυτή την πόλη για να πάρουμε μια ανάσα. Αν καταφέραμε δύο ή τρία πράγματα ως τώρα, καταλάβαμε ταυτόχρονα πόσο ανεπαρκείς είμαστε για αυτά τα περισσότερα που θέλουμε και χρειαζόμαστε. Έχουμε επίγνωση για παράδειγμα ότι δεν υπερασπιστήκαμε αποτελεσματικά τον δημόσιο χώρο από τα ιδιωτικά συμφέροντα, τα τραπεζοκαθίσματα ή την κυριαρχία του ΙΧ. Ή δεν μπορέσαμε να σταθούμε πιο δυναμικά στο πλευρό των ενοικιαστών που ζητάνε μια αξιοπρεπή, προσβάσιμη στέγη. Δεν οργανώσαμε όπως θέλαμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των θυμάτων της κρίσης. Δεν υποχρεώσαμε τη διοίκηση να τηρήσει τις υποσχέσεις που κατά καιρούς αναγκάστηκε να δώσει, κάτω από πιέσεις δικές μας ή των κινημάτων. Το κυριότερο, δεν καταφέραμε να μετουσιώσουμε την θετική σχέση που έχουμε αποκτήσει με ένα μικρό, αλλά υπαρκτό, μέρος των πολιτών σε ενεργή συμμετοχή.

Γι’ αυτό και κάθε στιγμή συνεχίζουμε την προσπάθεια να συμπορευτούμε με περισσότερους ανθρώπους και συλλογικότητες, να γίνουμε περισσότερες και αποτελεσματικότεροι. Σε έναν χρόνο από τώρα, τον Οκτώβρη του 2023, θα βρεθούμε ξανά μπροστά στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ξέρουμε ότι οι εκλογές δεν μπορούν να φέρουν από μόνες τους την αλλαγή που χρειαζόμαστε. Παρ’ όλα αυτά, η ακόμη πιο ισχυρή παρουσία μιας μαχητικής, κινηματικής, ριζοσπαστικής, ενωτικής και δημοκρατικής δύναμης, όπως είναι Η Πόλη Ανάποδα, θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλλει στο να αναπτυχθούν αγώνες και αντιστάσεις στην πόλη και τις γειτονιές της . Είναι μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε για να διεκδικήσουμε και από εκεί το δικαίωμα σε βιώσιμη και αλληλέγγυα πόλη. Αν το καταφέρουμε, μπορούμε, πιστεύουμε, να κάνουμε κι εκεί την έκπληξη που θα αλλάξει το κλίμα.

Σας καλούμε λοιπόν από τώρα να ενταχθείτε, ισότιμα και ενεργά, στην Πόλη Ανάποδα, στην καθημερινή ζωή του σχήματος, τη συνέλευση και τις ομάδες εργασίες της. Μια πρώτη ευκαιρία θα είναι η επόμενη συνέλευση του σχήματος, αυτό το Σάββατο 1 Οκτωβρίου (3μμ-8μμ) στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης όπου θα σχεδιάσουμε και το φετινό μας πρόγραμμα δράσης.

Η εκδήλωση στο fb εδώ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα