Θεσ/νίκη – πρώην Στάβλοι Παπάφη, Σάββατο 2/11: Περισσότερο πράσινο, όχι άλλο τσιμέντο

Δημοσιεύουμε κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τους Στάβλους Παπάφη

Περισσότερο πράσινο για ανθρώπους και ζώα 
Όχι άλλο τσιμέντο

Σάββατο 2 Νοεμβρίου
11:00 π.μ.

Συνάντηση μπροστά από το «παλιό Δωμάτιο Γειτονίας» για ενημέρωση, συζήτηση και συλλογή υπογραφών.


Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα).

Ανάπλαση Στάβλων Παπάφη: Θέλουμε λιγότερη δόμηση – περισσότερο πράσινο & ελεύθερους χώρους!

Στις 28 Ιουνίου 2024 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της αναδόχου εταιρείας για την αξιοποίηση των πρώην Στάβλων Παπάφη. Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση φέρει τον τίτλο «Δημιουργία χώρου εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας στο ΟΤ που περικλείεται από τις οδούς Αλοννήσου – Μυκόνου – Άνδρου – Σιδηροκάστρου (πρώην Στάβλοι Παπάφη)». 

Αντικείμενο της είναι η αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται εντός των ορίων της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνολικής επιφάνειας 4.775 τμ. Ο σχεδιασμός είναι να γίνει κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιριακού συγκροτήματος και έπειτα ανέγερση και κατασκευή ενός πολυχώρου, που θα περιλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, ξενώνα φιλοξενίας, κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, χώρο μνήμης/αρχείο προσφυγικής κληρονομιάς, δημοτική βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο, κτίριο γραφείων, ιατρείο, κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και υπόγειο χώρο στάθμευσης. 

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 16.492.128,91 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός προθεσμίας 60 μηνών από την ημέρα υπογραφής και ανάρτησης της σύμβασης.

Είναι ένα έργο που όντως έρχεται να καλύψει κάποιες σημαντικές κοινωνικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή, όμως, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να υλοποιηθεί εγείρει πολλά εύλογα ερωτήματα, διαμαρτυρίες και διαφωνίες από τους κατοίκους της περιοχής, τα οποία συμμεριζόμαστε. 

  • Η παιδική χαρά που βρίσκεται εντός του οικοπέδου καταργείται. Εδώ να σημειώσουμε ότι έχει κλείσει και η παιδική χαρά στην περιοχή της Υφανέτ (Άνω Τζουμαγιάς-Θ. Χαρίση), που βρίσκεται σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, με στόχο να σηκωθεί ακόμα μια πολυκατοικία. Οι κάτοικοι και εκεί έχουν ξεσηκωθεί και αγωνίζονται για την επαναλειτουργία της. Εξαιτίας όλων αυτών τα παιδιά και οι οικογένειες της περιοχής στερούνται πολύ σημαντικούς ελεύθερους και δωρεάν χώρους αναψυχής.
  • Καταργείται το δωμάτιο γειτονιάς, ένας θεσμός που αποτελούσε σημείο αναφοράς για την περιοχή. Εκατοντάδες κάτοικοι της γειτονιάς, αλλά και όλης της πόλης, πέρασαν από εκεί για να συζητήσουν, να λάβουν μέρος σε επιμορφωτικά σεμινάρια, να παρακολουθήσουν ταινίες, να συμμετέχουν σε πολιτιστικές δράσεις, αλλά και για να προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις τους προκειμένου να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους. Και όλο αυτό μέσα από την αρμονική συνύπαρξη ντόπιων και προσφύγων.
  • Μαζί με τα κτίρια θα κοπούν και πολλά δέντρα της περιοχής, υγιή και με πλούσιο φύλλωμα, που πέρα από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του αστικού πρασίνου, αποτελούν και χώρο φιλοξενίας πουλιών.
  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής, τα οποία ομάδες εθελοντών φροντίζουν οργανωμένα επί χρόνια.

Σύμφωνα με την σύμβαση, η δόμηση είναι τεράστια, δεν αφήνει σπιθαμή γης, ελεύθερου χώρου πρασίνου στη γειτονιά. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς στην εποχή της εργολαβίας, της κυριαρχίας του ιδιωτικού συμφέροντος απέναντι στο δημόσιο, της αποθέωσης του κέρδους ως ατμομηχανής της κοινωνίας, το πράσινο θεωρείται «αντι-αναπτυξιακό», ενώ οι τόνοι τσιμέντου φέρνουν την «ανάπτυξη» και μαζί με αυτή εκατομμύρια στις τσέπες των κατασκευαστικών και των εργολάβων.

Στην εποχή μας, των πολλαπλών κρίσεων, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής, δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι. Η κοινωνία της πόλης έχει ανάγκη από κοινωνικές δομές, έχει την ίδια στιγμή ανάγκη και από χώρους ελεύθερους, πάρκα πρασίνου, παιδικές χαρές και σημεία συνάντησης και συνύπαρξης.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει το σχέδιο ανάπλασης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Να περιοριστεί η δόμηση (αριθμός, όγκος και ύψος κτιρίων). Να μην ανεγερθούν κτίρια που δεν σχετίζονται με την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
  • Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που θα στελεχώσουν τις δομές, οι οποίες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να είναι πλήρους και σταθερής απασχόλησης.
  • Να σωθούν τα δέντρα της περιοχής.
  • Να υπάρξει σχέδιο για δημιουργία παιδικής χαράς στον χώρο.
  • Να επαναλειτουργήσει το δωμάτιο γειτονιάς με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής.
  • Να υπάρξει πρόβλεψη για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων της περιοχής σε συνεργασία με τις ομάδες εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
  • Το υπόγειο πάρκινγκ να μείνει στα χέρια του Δήμου και να παρέχεται δωρεάν στους κατοίκους.

Ένα τέτοιας έκτασης και κόστους έργο δεν μπορεί να έχει θολά σημεία και ασάφειες. Είναι υποχρέωση της διοίκησης Αγγελούδη άμεσα να συζητήσει ανοιχτά και δημόσια με τους κατοίκους στην περιοχή.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα