Θεσ/νίκη: Πολύ μεγάλη επιτυχία της «Πόλης Ανάποδα» στις Δημοτικές Εκλογές

Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης

Το αποτέλεσμα της «Πόλης Ανάποδα» στις εκλογές για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν εξαιρετικό, γέμισε ενθουσιασμό τα μέλη και τους φίλους της και μπορεί να αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για τους αγώνες της επόμενης περιόδου. 

Συγκέντρωσε 5.276 ψήφους και ποσοστό 5,53%, δηλαδή τριπλάσιο ποσοστό και υπερδιπλάσιες ψήφους σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2019, στις οποίες συμμετείχε για 1η φορά (είχε πάρει 2.153 και 1,75%), παίρνοντας 1 έδρα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο! Το γεγονός ότι αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα ήρθε σε συνθήκες αύξησης της αποχής που κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα (60%), κάνει ακόμα μεγαλύτερη την επιτυχία.

Πως συνέβη αυτό;

Η «Πόλη Ανάποδα», αν και δημιουργήθηκε λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2019, δεν ήταν απλά μια προεκλογική συγκόλληση οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών. Από τότε έχει μεγαλώσει σημαντικά η απήχηση και τα μέλη της κίνησης, συμμετέχοντας σε αυτή πάνω από 10 οργανώσεις της ανατρεπτικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και εκατοντάδες αγωνιστές/τριες. 

Είχε εμπλοκή σε όλα τα κινηματικά γεγονότα στην πόλη, όπως το αντιφασιστικό κίνημα, ο αγώνας για να γίνει η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο, η Πλατεία Ελευθερίας να μην μετατραπεί και πάλι σε πάρκινγκ,  η μάχη για να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας κλπ. Αλλά η πιο σημαντική παρακαταθήκη είναι το ότι έχει αρχίσει να ριζώνει στις γειτονιές της πόλης, η σύνδεσή της με τους κατοίκους περιοχών που έδωσαν και δίνουν αγώνες, μερικοί εκ των οποίων έχουν ήδη καταλήξει σε νίκες, όπως το παράδειγμα του οικοπέδου στην περιοχή της Αλυσίδας στη Χαριλάου, που αντί για πολυώροφες οικοδομές θα γίνει νηπιαγωγείο και χώρος πρασίνου.

Αυτές οι κατακτήσεις συνοδεύονται και από ένα καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα, στοιχεία του οποίου χτίστηκαν κατά την περίοδο των τελευταίων χρόνων, μέσω της δράσης του σχήματος μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι σε αυτές τις συνθήκες γενικής υποχώρησης των μαζικών διεκδικητικών αγώνων και της Αριστεράς, η Πόλη Ανάποδα έχει αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και μια «ανάσα» για τον κόσμο των κινημάτων!

Πως μπορεί και πρέπει να συνεχίσει;

Ένα μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της η Πόλη Ανάποδα είναι το «πως» θα καταφέρει να εμπλέξει ακόμα πιο ενεργά στη ζωή και τις δράσεις της τα πάνω από 300 μέλη της, αλλά και ακόμα περισσότερο κόσμο που τη στηρίζει εδώ και πολύ καιρό και αυτό εκφράστηκε και στις εκλογές. Να γίνει δηλαδή ένα ευρύ κάλεσμα για συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στη δημοτική κίνηση.

Με βάση τα παραπάνω, η Πόλη Ανάποδα χρειάζεται να «επενδύσει» ακριβώς σε αυτά που την έκαναν να ξεχωρίσει και να αποτελέσει τελικά μια μικρή έκπληξη σε αυτές τις εκλογές. Δηλαδή στο ακόμα μεγαλύτερο ρίζωμα στην τοπική κοινωνία, όπως για παράδειγμα την εμπλοκή και στήριξη του αγώνα των κατοίκων στις περιοχές γύρω απ’ τον Περιφερειακό, που κινητοποιούνται ενάντια στη νέα Υπερυψωμένη Περιφερειακή (Flyover). Παράλληλα, να διατηρήσει το ριζοσπαστικό-μαχητικό προφίλ, που συνδυάζει τις κινηματικές δράσεις με ένα πρόγραμμα που έρχεται σε ρήξη με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Τα αποτελέσματα των υποψηφίων του «Ξ»

Το Ξεκίνημα συμμετείχε με μια μεγάλη ομάδα συντροφισσών και συντρόφων στα ψηφοδέλτια της Πόλης Ανάποδα. Μέχρι τη στιγμή που πηγαίνει αυτό το φύλλο της εφημερίδας στο τυπογραφείο, έχει δημοσιευθεί μόνο το 85% από τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας για τον Δήμο (απομένει ακόμα η ενσωμάτωση 70 περίπου εκλ. τμημάτων). Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο σ. Θανάσης Μαρίνης βρίσκεται στην 4η θέση (από τις 108), έχοντας πάρει 244 σταυρούς. Η συντρόφισσα Δήμητρα Κάρταλη, ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας κατοίκων Κρυονερίου βρίσκεται στην 24η θέση με 118 σταυρούς, η Χριστίνα Σακαλή στην 28η με 100 σταυρούς και ο Θοδωρής Κουστολίδης παίρνει 39 σταυρούς. Ακόμα, η σ. Ξένια Συμεωνίδου που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο από τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, κατατάχθηκε πρώτη στη σταυροδοσία  της συγκεκριμένης Δ.Ε. με 70 σταυρούς. Τέλος, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τα αποτελέσματα στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων στα οποία κατέβαιναν αρκετοί/ες σ., αν και η Πόλη Ανάποδα δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν τοπικό σύμβουλο, λόγω του αντιδημοκρατικού νόμου Βορίδη που δίνει υπερεξουσίες στην παράταξη του Δημάρχου (παίρνει αυτόματα τα 3/5 των εδρών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα