Γιάννος Νικολάου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων
Τα καταστροφικά σχέδια για τη διαχείριση και την καύση απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, πρόκειται να κατασκευαστούν δύο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στον νομό, μία στα ανατολικά (κοντά στη Θέρμη) και μια δυτικά (κοντά στον Λαγκαδά), οι οποίες βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού. Πρόκειται για δύο τεράστιες μονάδες, οι οποίες θα δέχονται όλα τα απορρίμματα της ΠΚΜ πλην Σερρών (δηλαδή από Θεσ/νίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη/Πιερία, Κιλκίς, Βέροια/Ημαθία κλπ) και σαν βασικό στόχο θα έχουν την παραγωγή του απορριμματογενούς καυσίμου SRF/RDF.
Στη συνέχεια το SRF/RDF θα οδηγείται προς καύση είτε σε κάποια από τις 4 Πανελλαδικές Μονάδες Καύσης που προβλέπονται από τον ΕΣΔΑ (πιθανόν της Πτολεμαΐδας), ταξιδεύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα για να καούν, είτε σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως το ΤΙΤΑΝ. Αυτό δεν το αναφέρουμε τυχαία, καθώς η διαστασιολόγηση της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα έγινε λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες ποσότητες ζήτησης σκουπιδιών προς καύση τις οποίες είχε στείλει η τσιμεντοβιομηχανία, ενώ παράλληλα στις αρχές του 2020 ζήτησε και έλαβε άδεια καύσης SRF και RDF, έτσι ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένη.
Αξίζει να τονιστεί ότι το ΤΙΤΑΝ βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον αστικό ιστό, κοντά στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, ενώ σε σχέση με την πόλη βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που όταν φυσάει ο Βαρδάρης η διεύθυνση του ανέμου φέρνει όλα τα καυσαέρια και στο υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα. Είναι προφανές ότι οι ήδη υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες θα υποστούν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τα τοξικά προϊόντα της καύσης, αλλά θα επηρεαστεί και η υπόλοιπη πόλη. Ακόμα, η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα ενώ έχει λάβει άδεια, σύμφωνα με την οποία θα κατασκευαστεί σε χώρο που βρίσκεται στην Γ’ Ζώνη Προστασίας των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης – δίπλα σε υπάρχον ΧΥΤΑ, ο σχετικός Φορέας Διαχείρισης αλλά και η Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας ΚΜ έχουν δώσει αρνητική γνωμοδότηση για την κατασκευή της, ωστόσο Κυβέρνηση και Περιφέρεια προχωρούν ακάθεκτες.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η «Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων» που συγκροτήθηκε στα τέλη του 2019 αλλά και άλλοι σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται στα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν αντιδράσει με διάφορους τρόπους. Έχουν πραγματοποιηθεί τοπικές και κεντρικές διαδηλώσεις, ενημερωτικές παρεμβάσεις, αυτοκινητοπορείες και δράσεις διαμαρτυρίας έξω από το ΤΙΤΑΝ και στον χώρο των ΜΕΑ. Η συμμετοχή στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στην καύση απορριμμάτων είναι ένα σημαντικό βήμα για να εξηγηθεί ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν είναι τοπικό, αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, της άρχουσας τάξης και των βιομηχάνων και γι’ αυτό χρειάζεται μαζικός και συντονισμένος αγώνας, με την εμπλοκή μαζικών φορέων, που να έχει σχέδιο και διάρκεια.