Σήμερα, Κυριακή 7/10 – Θεσ/νίκη: Προβολή της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα» στο ΤΑΚΙΜ

Το ΤΑΚΙΜ (Κατούνη 25 – Άνω Λαδάδικα, 4ος όροφος), προβάλλει την Κυριακή 7 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. την ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη.

Η εφημερίδα Καθημερινή στις 30 Απριλίου 1944, μετά την επίθεση ανταρτών του ΕΛΑΣ, δημοσίευσε την εξής ανακοίνωση:

«Την 27ην Απριλίου 1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν Στρατηγόν και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί στρατιώται ετραυματίστησαν. Ως αντίποινα διατάχτηκε:

Ο τυφεκισμός 200 Κομμουνιστών την 1.5.1944. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς Σπάρτην έξωθεν των χωρίων. Υπό την εντύπωσιν κακουργήματος τούτου Έλληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς».

Αυτή η διαταγή που είναι πραγματική, ίσως μπορεί να συνοψίσει ολόκληρη την ταινία. Όμως τίποτα δεν μπορεί να συνοψίσει ή ακόμα και να περιγράψει τα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η ταινία.

Ακόμα και αν ο Βούλγαρης ξέχασε να αναφέρει μια, δυο σημαντικές λέξεις, κατάφερε και έφτιαξε μια ταινία που μένει αξέχαστη σε όποιον/α την παρακολουθήσει.

Η κεδήλωση στο fb εδώ

7,126ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής