Θεσ/νίκη, Δευτέρα 4/4: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της πορείας του Πολυτεχνείου 2020

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης διαδηλωτών – διαδηλωτριών της Πορείας του Πολυτεχνείου

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες της πορείας του Πολυτεχνείου 2020!
Να αποσυρθούν όλες οι διώξεις!

Την 4η Απρίλη, ορίστηκε η εκδίκαση των 6 συλληφθέντων της πορείας του Πολυτεχνείου 2020. Η πορεία του Πολυτεχνείου του 2020, διεξήχθη σε συνθήκες πρωτοφανών απαγορεύσεων και καταστολής σε  όλη τη χώρα. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής καταστολής, που με πρόσχημα την πανδημία και τη δήθεν υγειονομική προφύλαξη, προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει στο «γύψο» τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις.

Στην τότε επέτειο του Πολυτεχνείου, εφαρμόστηκαν ταυτόχρονα ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και τα διατάγματα της κυβέρνησης που απαγόρευσε σε όλη την επικράτεια τις εκδηλώσεις τιμής και αγώνα για το Πολυτεχνείο. Η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε κατεχόμενη πόλη, με τις δυνάμεις καταστολής να αποκλείουν το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και κάθε κεντρικό σημείο. Η μεθόδευση αυτή ακυρώθηκε στην πράξη από τη γενναία στάση εκατοντάδων διαδηλωτών και διαδηλωτριών, που αψηφώντας τις απαγορεύσεις, έκαναν το καθήκον απέναντι στην ιστορική επέτειο της 17ης Νοέμβρη και όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει. Διεκδίκησαν στην πράξη το δικαίωμα να διαδηλώσουνε για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Η απάντηση της αστυνομίας, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, ήτανε λυσσαλέα. Διαλύοντας κάθε πρόσχημα περί «υγειονομικής προστασίας», περικύκλωσαν την πορεία, επέβαλλαν συνθήκες συνωστισμού, και πραγματοποίησαν συλλήψεις διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί διαδηλωτών. Σε μια προσπάθεια γενικευμένης ποινικοποίησης της λαϊκής πάλης, έγραψαν πάνω από 60 πρόστιμα των 300€ σε διαδηλωτές, αλλά και 1 πρόστιμο των 3.000€ για «οργανωτή» διαδήλωσης, και προχώρησαν σε 6 συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες για «διέγερση σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων», «διασπορά μολυσματικής νόσου», «βία κατά υπαλλήλου» κτλ.

Η πορεία του Πολυτεχνείου του 2020 αποτέλεσε μια σημαντική καμπή στην πάλη για το σπάσιμο της κρατικής καταστολής και του κυβερνητικού αυταρχισμού, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας. Προηγήθηκαν και ακολούθησαν και άλλες, μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών, εργαζομένων και νεολαίας, που συνέβαλαν στην ανατροπή των μεθοδεύσεων για την απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Για αυτό το λόγο η δική των 6 συλληφθέντων της πορείας του Πολυτεχνείου, πρέπει να μετατραπεί από δίωξη των αγωνιστών, σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, σε πολιτικό γεγονός για το λαό της πόλης, σε βήμα υπεράσπισης των λαϊκών ελευθεριών. Αυτές οι διώξεις δεν πρέπει να περάσουν και δεν θα περάσουνε!Η δίκη πρέπει να μετατραπεί σε υπόθεση κάθε εργαζόμενου και νεολαίου, κάθε μαζικού φορέα, κάθε αγωνιστή, κάθε συλλογικότητας, κάθε δημοκράτη.

  • Να αποσυρθούν οι διώξεις των 6 συλληφθέντων του Πολυτεχνείου 2020.
  • Να διαγραφούν τα πρόστιμα
  • Καμία απαγόρευση της πολιτικής-συνδικαλιστικής δράσης

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης: Δευτέρα 4 Απρίλη | 9.30πμ | Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών – διαδηλωτριών της Πορείας του Πολυτεχνείου

Blog:protoboulia17n2020.blogspot.com

Fb:protoboulia17n2020

Επικοινωνία:[email protected]

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής