Θανάσης Μαρίνης
Δήμητρα Κάρταλη
Η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη συνεδρίαση της 17ης Ιουλίου για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης, αποδέχτηκε και γνωμοδότησε θετικά επί του αιτήματος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου – Άνω Τούμπας, για την αυστηρότερη οριοθέτηση του ρέματος Κρυονερίου, έτσι ώστε να προστατεύεται το ρέμα και το δάσος.
Υπογραμμίζεται ότι το αίτημα των κατοίκων είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα αποδεκτό και από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Απομένει πλέον η έκδοση της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Είμαστε, με λίγα λόγια, ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική νίκη, μια νίκη μετά από 3 χρόνια αδιάκοπου αγώνα απέναντι σε εργολάβους και την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Οι κάτοικοι παλεύουν για το ρέμα και το δάσος
Τον Ιούλιο του 2021 οι κάτοικοι βρέθηκαν μπροστά σε μια πινακίδα ανέγερσης επταώροφης οικοδομής, σε οικόπεδο όπου πρόσφατα και με διαδικασίες χρησικτησίας, με τίτλους από την Οθωμανική αυτοκρατορία, έφυγε από την ιδιοκτησία της ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ και πέρασε στα χέρια ιδιώτη και εργολάβου. Βασιζόμενοι στο γεγονός πως το ρέμα δεν είχε οριοθετηθεί αλλά και σε πολεοδομικό χάρτη ο οποίος παρουσίαζε σχέδιο για δημιουργία δρόμου κατά μήκος όλου του ρέματος από την περιφερειακή οδό έως και την οδό Γρ. Λαμπράκη, το οικόπεδο αυτό άλλαξε χρήση γης. Ήταν γεγονός πως εάν εκεί χτιζόταν οικοδομή, θα άνοιγε τον δρόμο και στους υπόλοιπους.
Η παθογένεια της περιοχής από την δεκαετία του 1960 είναι πως δεκάδες οικήματα χτίστηκαν παρανόμως στην παραρεμάτια ζώνη και εφαπτόμενα με το περιαστικό δάσος. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης το 1984 εν μία νυκτί άλλαξε το ρυμοτομικό σχέδιο, εντάσσοντας όλα αυτά τα σπίτια αλλά και το ίδιο το ρέμα σε οικοδομικά τετράγωνα και άνοιξε τον δρόμο για νομιμοποιήσεις.
Ένας σημαντικός αγώνας
Έτσι ξεκίνησε ο αγώνας για την άμεση διακοπή της ανοικοδόμησης αλλά και τη συνολική προστασία του ρέματος Πολυγνώτου, ενός ρέματος ανοιχτού, φυσικού με πλούσια βλάστηση και δάσος.
Σε μια περίοδο όπου κυριαρχεί το αίσθημα της ηττοπάθειας και της απογοήτευσης, οι κάτοικοι του Κρυονερίου έρχονται να δώσουν ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να οργανωθεί και να παλέψει μια γειτονιά.
Το πιο σημαντικό συμπέρασμα που θέλουμε να μεταφέρουμε, είναι ότι οι αγώνες μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα αν δεν περιοριστούν σε μικρές, συμβολικές μορφές διαμαρτυρίας και αν δεν ακολουθήσουν απλώς ένα θεσμικό/νομικό μονοπάτι, αλλά αντίθετα οργανωθούν προσεκτικά με σχέδιο, συμμετοχή, μαχητικότητα και διάρκεια. Τα κεντρικά σημεία στον αγώνα που δίνουμε από το 2021 είναι:
- Οργάνωση των ίδιων των κατοίκων στη γειτονιά μέσω της δημιουργίας της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου.
- Μαζικότητα, διάρκεια και καλός σχεδιασμός όλων των βημάτων με στόχο την ενημέρωση, την εμπλοκή των κατοίκων αλλά και συλλογικοτήτων/οργανώσεων της πόλης.
- Έμφαση στο κίνημα με μαζική συλλογή υπογραφών (ξεπεράσαμε τις 1.000) διαρκείς εκδηλώσεις, παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο.
- Συντονισμός και κοινές δράσεις με τις υπόλοιπες Πρωτοβουλίες Κατοίκων της πόλης.
- Εμπεριστατωμένες, καλά επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που να μπορούν να γίνουν κατανοητές από τους κατοίκους.
Η επόμενη περίοδος θα έχει πολλές ευκαιρίες για διεκδικήσεις και αγώνες, επομένως είναι κρίσιμο να τους δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Συνεχίζουμε!