Θεσ/νίκη – 14/9: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της πορείας του Πολυτεχνείου 2020

Δημοσιεύουμε κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης διαδηλωτών – διαδηλωτριών της Πορείας του Πολυτεχνείου»

Συγκέντρωση 14 Σεπτέμβρη στις 9:00πμ στα Δικαστήρια της Θεσ/νίκης

Την 14η Σεπτέμβρη, ξεκινά η δική των 6 συλληφθέντων της πορείας του Πολυτεχνείου 2020. Η περσινή πορεία του Πολυτεχνείου, διεξήχθη σε συνθήκες πρωτοφανών απαγορεύσεων και καταστολής σε όλη τη χώρα. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής καταστολής, που με πρόσχημα την πανδημία και τη δήθεν υγειονομική προφύλαξη, προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει στο «γύψο» τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις.

Στην επέτειο του Πολυτεχνείου, εφαρμόστηκαν ταυτόχρονα ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που ψηφίστε τον Ιούλιο του 2020, αλλά και τα διατάγματα της κυβέρνησης που απαγόρευσε σε όλη την επικράτεια τις εκδηλώσεις τιμής και αγώνα για το Πολυτεχνείο. Η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε κατεχόμενη πόλη, με τις δυνάμεις καταστολής να αποκλείουν το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και κάθε κεντρικό σημείο. Η μεθόδευση αυτή ακυρώθηκε στην πράξη από τη γενναία στάση εκατοντάδων διαδηλωτών και διαδηλωτριών, που αψηφώντας τις απαγορεύσεις, έκαναν το καθήκον απέναντι στην ιστορική επέτειο της 17ης Νοέμβρη και όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει. Διεκδίκησαν στην πράξη το δικαίωμα να διαδηλώσουνε για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Η απάντηση της αστυνομίας, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, ήτανε λυσσαλέα. Διαλύοντας κάθε πρόσχημα περί «υγειονομικής προστασίας», περικύκλωσαν την πορεία, επέβαλλαν συνθήκες συνωστισμού, και πραγματοποίησαν συλλήψεις διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί διαδηλωτών. Σε μια προσπάθεια γενικευμένης ποινικοποίησης της λαϊκής πάλης, έγραψαν πάνω από 60 πρόστιμα των 300€ σε διαδηλωτές, αλλά και 1 πρόστιμο των 3.000€ για «οργανωτή» διαδήλωσης, και προχώρησαν σε 6 συλλήψεις με κατηγορίες για «διέγερση σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων», «διασπορά μολυσματικής νόσου», «βία κατά υπαλλήλου» κτλ . Η πολιτική-συνδικαλιστική δράση και η μαζική πάλη, ειδικά όταν γίνονται επικίνδυνες για την πολιτική τους, όπως συνέβη και με το Πολυτεχνείο 2020, βρίσκονται σε καθεστώς διώξεων, βγαίνουνε εκτός της «νομιμότητας» του συστήματος. Μοναδικός που προκαλεί «βία» αποδείχθηκε η ίδια η αστυνομία με τη στάση της στην επέτειο του Γρηγορόπουλου, στη Νέα Σμύρνη, στην πρυτανεία του ΑΠΘ και αλλού. Μοναδικός ένοχος για την τροπή που πήρε η πανδημία είναι η κυβερνητική πολιτική για την Υγεία.

Η πορεία του Πολυτεχνείου του 2020 αποτέλεσε μια σημαντική καμπή στην πάλη για το σπάσιμο της κρατικής καταστολής και του κυβερνητικού αυταρχισμού, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας. Προηγήθηκαν και ακολούθησαν και άλλες, μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών, εργαζομένων και νεολαίας, που συνέβαλαν στην ανατροπή των μεθοδεύσεων για την απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Όμως, η πολιτική των απαγορεύσεων δεν έχει τελειώσει. Είναι εδώ καθημερινά σε διαδηλώσεις που χτυπιούνται, σε απεργίες που βγαίνουνε παράνομες, σε παλιούς και νέους νόμους που θέτουνε στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία, τη συγκέντρωση, τη διαδήλωση, το Άσυλο.

Για αυτό το λόγο η δική των 6 συλληφθέντων της πορείας του Πολυτεχνείου, πρέπει να μετατραπεί από δίωξη των αγωνιστών, σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, σε πολιτικό γεγονός για το λαό της πόλης, σε βήμα υπεράσπισης των λαϊκών ελευθεριών. Αυτές οι διώξεις δεν πρέπει να περάσουν και δεν θα περάσουνε! Η δίκη πρέπει να μετατραπεί σε υπόθεση κάθε εργαζόμενου και νεολαίου, κάθε μαζικού φορέα, κάθε αγωνιστή, κάθε συλλογικότητας, κάθε δημοκράτη.

  • Να αποσυρθούν οι διώξεις των 6 συλληφθέντων του Πολυτεχνείου 2020
  • Να διαγραφούν τα πρόστιμα 
  • Καμία απαγόρευση της πολιτικής-συνδικαλιστικής δράσης
  • Κάτω οι αντεργατικοί νόμοι και διατάγματα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα