Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 11πμ στο Κέντρο Πολιτισμού της Τούμπας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, καλεί του κατοίκους της περιοχής σε συζήτηση στα πλαίσια της
Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 11πμ στο Κέντρο Πολιτισμού της Τούμπας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, καλεί του κατοίκους της περιοχής σε συζήτηση στα πλαίσια της «Ώρας των πολιτών». Είναι μια άτυπη διαδικασία, χωρίς δεσμεύσεις και αποφάσεις από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου, που αξιοποιείται κατά βάση ως επικοινωνιακό εργαλείο. Εμείς από την πλευρά μας διεκδικούμε δημοκρατικούς θεσμούς που θα προωθούν την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο των αποφάσεων των Δήμων, όπως συνελεύσεις κατοίκων όπου θα μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις, συμμετοχικό προϋπολογισμό, έλεγχο και ανακλητότητα των εκλεγμένων κ.α. Βέβαια, όλα αυτά δεν θα γίνουν από διοικήσεις με τέτοια χαρακτηριστικά όπως η σημερινή, αλλά απαιτούνται μαζικοί αγώνες και σημαντικές ανατροπές.
Παρ’ όλα αυτά, σε αυτές τις διαδικασίες δίνεται η δυνατότητα κριτικής, μαζικής διαμαρτυρίας και παρέμβασης των κινηματικών πρωτοβουλιών της εκάστοτε περιοχής. Στα πλαίσια αυτά οι Πρωτοβουλίες Κατοίκων Κρυονερίου και Στάβλων Παπάφη καλούν σε συγκέντρωση την ώρα της εκδήλωσης και θα απευθύνουν ερωτήματα προς τον Δήμαρχο. Στηρίζουμε αυτή την κίνηση και καλούμε να κάνουν το ίδιο και άλλες συλλογικότητες της περιοχής.
Ερωτήματα προς τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης & Διεκδικήσεις από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου
Πρώτο θέμα: 55ο νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 έγινε το πρώτο αίτημα από γονείς για τον αύλειο χώρο του νηπιαγωγείου όπου το ταρτάν ήταν σάπιο και άρα ακατάλληλο. Η υπηρεσία απάντησε με γραπτή επιστολή πως είναι εξαιρετικά επείγον το ζήτημα. Ενημερώθηκε και ο εργολάβος (VALCON ΑΤΕ).
5 Φεβρουαρίου 2024: Έγινε εκ νέου αίτημα για την επίσπευση των εργασιών καθώς υπήρξαν τραυματισμοί 2 παιδιών και δεν είχε γίνει η παραμικρή ενέργεια έως εκείνη την ημέρα. Ο εργολάβος τις επόμενες ημέρες τοποθέτησε δίχτυ ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Το σχολείο έμεινε με μια μικροσκοπική αυλή της οποίας μεγάλο μέρος είναι γεμάτο ακαθαρσίες ζώων και ποτέ δεν καθαρίζεται.
Έπειτα από συνεχείς οχλήσεις προς τον Δήμο, λίγο πριν το Πάσχα η υπηρεσία του Δήμου δεσμεύτηκε προφορικά πως μέσα στις ημέρες του Πάσχα θα έχει τελειώσει η αποκατάσταση του ταρτάν.
26 Αυγούστου 2024 πριν ανοίξουν τα σχολεία έγινε νέο αίτημα. Φυσικά μέχρι και σήμερα η αυλή παραμένει ως είχε, με την διαφορά πως την περασμένη εβδομάδα μπήκε νέο δίχτυ καθώς το υπάρχον είχε καταστραφεί. Δεν έχει δοθεί καμία απάντηση έως και τώρα από κανέναν, πράγμα παράτυπο καθώς είναι υποχρέωση του Δήμου να απαντήσει στους πολίτες που αιτουνται οτιδήποτε σε χρονικό διάστημα 2 μηνών από την ημέρα του αιτήματος.
Στην προηγούμενη επίσκεψη του Δημάρχου στην 4η κοινότητα ήταν παρούσα η Αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος σχολικών επιτροπών. Και οι δύο εντρομοι είπαν πως αυτό θα λυθεί άμεσα καθώς είναι πολύ σοβαρό.
Με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο αποδεικνύεται ακόμα μια φορά το που οδηγεί η πλήρης παράδοση βασικών αρμοδιοτήτων του Δήμου σε εργολάβους.
Ζητάμε ακόμα μία φορά την άμεση επίλυση του ζητήματος από τον Δήμο.
Δεύτερο θέμα: Σχετικά με το πάρκο Κρυονερίου
Καθώς στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας υπάρχει τεράστια έλλειψη ελεύθερων χώρων, μερίδα κατοίκων ξεκινήσαμε να συζητάμε και να διεκδικούμε την αποκατάσταση του πάρκου που κάποτε ήταν σημείο αναφοράς για όλο τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Έχουν γίνει συνεχή και επαναλαμβανόμενα αιτήματα για θέματα τα οποία καθιστούν το πάρκο επικίνδυνο και ζητήσαμε ξανά και ξανά την τελευταία τετραετία. Από την αποκατάσταση της παιδικής χαράς, η οποία ξηλωθηκε εν μέσω lock down, έως και τα πιο απλά που αφορούν τα σπασμένα παγκάκια, την καθαριότητα του χώρου και την τοποθέτηση μικρών καλαθιών απορριμμάτων.
Είναι λυπηρό το γεγονός πως πέραν της παιδικής χαράς, όπου όλες οι υπηρεσίες δηλώνουν αναρμόδιες και μας παραπέμπουν αλλού, ακόμη και για τα καλαθάκια οι απαντήσεις που έχουμε λάβει από την υπηρεσία καθαριότητας είναι το ελάχιστο αστείες, καθώς μας απάντησαν πως δεν βρέθηκε χώμα ή τσιμέντο να τοποθετηθούν. Και αυτή τους την απάντηση σε προφορική επικοινωνία την υποστήριξαν ως ικανοποιητική, για έναν χώρο πάρκου με δέντρα όπου δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά χώμα!
Έχουμε ζητήσει και από την 4η κοινότητα ξανά και ξανά να βοηθήσει στο θέμα της καθαριότητας και για τα σπασμένα παγκάκια. Δυστυχώς έως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα από τον Δήμο.
Τρίτο θέμα: Η ΔΕΘ να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο
Φέτος τον Απρίλιο ο Δήμος έλαβε απόφαση στήριξης των κατοίκων, οι οποίοι αγωνίζονται εδώ και τρία χρόνια, για την αλλαγή οριογραμμής του ρέματος Κρυονερίου με σκοπό την προστασία του από τον επικείμενο κίνδυνο οικοδόμησης, την δημιουργία χώρων αναψυχής και την προστασία της ευρύτερης περιοχής από πλημμύρες και άλλες καταστροφές.
Με αφορμή αυτή την στάση της διοίκησης θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον Δήμαρχο για ποιον λόγο και με ποιά λογική δεν υιοθετεί και για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την ίδια θέση, βοηθώντας έτσι στην αποσυμφόρηση του κέντρου και δημιουργώντας έναν σημαντικό θύλακα οξυγόνου. Ο χώρος της ΔΕΘ βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, από το οποίο τυγχάνει επίσης να διέρχεται ένα φυσικό ρέμα που μπαζωθηκε από τις λάθος αντιλήψεις περασμένων αιώνων.
Διεκδικούμε και από την πλευρά μας την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός αστικού ιστού και την μετατροπή της σε μητροπολιτικό πάρκο, αποκαλύπτοντας μαζί και το μπαζωμένο ρέμα.
Πρωτοβουλία κατοίκων Κρυονερίου
Παλιοί Στάβλοι Παπάφη: Διεκδικούμε περισσότερο πράσινο, λιγότερο τσιμέντο
Είμαστε κάτοικοι της Κάτω Τούμπας και μένουμε στην περιοχή των Παλιών Στάβλων Παπάφη. Το κτιριακό αυτό συγκρότημα, αρχιτεκτονικό δείγμα της Μεταοθωμανικής περιόδου, χρησιμοποιήθηκε ως χώρος στάθμευσης και συντήρησης των κάρων της εποχής. Στον χώρο αυτό φιλοξενούνταν και τα ζώα που έσερναν τα κάρα. Τα κτίρια στον χώρο είναι ισόγεια και η διάταξη τους είναι σε κυκλική μορφή με μια μεγάλη αυλή στη μέση.
Το πρώτο πράγμα που θα θέλαμε από μια ανάπλαση των παλιών Στάβλων της Παπάφη είναι να δοθεί προτεραιότητα στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην ενίσχυση του πρασίνου. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος ως χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς, με ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων και αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου για μετατροπή του σε πάρκο πρασίνου.
Αντί γι’ αυτό, τα κτίρια αυτά κατεδαφίζονται και όλος σχεδόν ο χώρος, συνολικής έκτασης 4.775 τμ, σχεδιάζεται να καλυφθεί από οχτώ νέα τριώροφα, ένας μέρος μόνο των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για κοινωφελή χρήση. Η προηγούμενη διοίκηση Ζέρβα αλλά και η νυν, η διοίκηση Αγγελούδη, είναι υπέρμαχες αυτού του σχεδιασμού και δεν ενδιαφέρονται για κάποια τροποποίηση της μελέτης της ανάπλασης, έτσι ώστε η γειτονιά να αποκτήσει το πράσινο που τόσο έχει ανάγκη.
Ακόμη το «δωμάτιο γειτονιάς» που λειτουργούσε στους παλιούς Στάβλους και αποτελούσε σημείο αναφοράς, για την περιοχή, δεν έχει προβλεφθεί να περιλαμβάνεται στα μελλοντικά κτίρια.
Σε αυτό το δωμάτιο (χώρο ελεύθερης έκφρασης και δράσης των ανθρώπων της γειτονιάς και όχι μόνο), συναντιόμασταν όλες οι ηλικίες, για να συζητήσουμε, να πάρουμε μέρος σε επιμορφωτικά σεμινάρια, να παρακολουθήσουμε ταινίες, να συμμετέχουμε σε πολιτιστικές δράσεις, να προσφέρουμε εθελοντικά τις γνώσεις μας, για να βοηθήσουμε και άλλους ανθρώπους κλπ.
Η ανάπλαση θα κοστίσει περισσότερα από 16 εκ. ευρώ και με εξαίρεση κάποιες σημαντικές δομές που θα δημιουργηθούν, (όπως, ξενώνας φιλοξενίας, κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, βρεφονηπιακός σταθμός), προβλέπονται και χρήσεις των κτιρίων που ήδη υπάρχουν σε κοντινά κτίρια του Δήμου και δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούμε οι κάτοικοι της γειτονιάς με παραπάνω μπετόν και αφαίρεση ζωτικού χώρου και ουρανού.
Παραδείγματα:
α) Συνεδριακό κέντρο, κινηματογράφος/χώρος προβολών και γραφεία Δ Κοινότητας: Υπάρχουν ήδη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας στη Λαμπράκη.
β) Δημοτική βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων: Να αξιοποιηθεί χώρος στο Πολιτιστικό Κέντρο.
γ) ΚΕΠ: Υφίσταται στην περιοχή
δ) Δημοτικό Ιατρείο: Θα μπορούσε ο Δήμος, να ακούσει το αίτημα κατοίκων και υγειονομικών από την εποχή της πανδημίας και να διεκδικήσει δυναμικά την επαναλειτουργία του Λοιμωδών.
Επίσης, θα θέλαμε να κάνουμε και ένα σχόλιο για την περίφημη διαβούλευση. Ουσιαστική συζήτηση στη γειτονιά δεν έγινε ποτέ. Ποτέ οι κάτοικοι δεν συμφωνήσαμε στην σχεδιαζόμενη καταστροφή των Παλιών Στάβλων και το χτίσιμο όλου του οικοπέδου.
Ως κάτοικοι, ως ενεργοί πολίτες της περιοχής,
αποφασίσαμε να μην μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, παθητικοί δέκτες ενός αρνητικού για την ποιότητα της καθημερινότητάς μας αποτελέσματος, που θα διαμορφωθεί μέσα από τις επιλογές των διοικήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά να δράσουμε διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.
Το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια, αποτελεί μία κρίσιμη παράμετρο για την υγεία των κατοίκων, γεγονός που αποτυπώνεται ακόμη και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Το ⅓ των θανάτων που αποδίδονται στις υψηλότερες θερμοκρασίες, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν οι πόλεις είχαν περισσότερο πράσινο.
Επίσης για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, υπολογίζεται ότι αν η ατμοσφαιρική ρύπανση (η υψηλότερη στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη) κατέβει στα αποδεκτά επίπεδα θα αποφευχθούν 719 θάνατοι κάθε χρόνο.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε τη διοίκηση Αγγελούδη να μην θέσει σε προτεραιότητα τα κέρδη του εργολάβου, αλλά την ποιότητα της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας.
Διεκδικούμε:
- Το σχέδιο της ανάπλασης να αναθεωρηθεί, έτσι ώστε να υπάρχει μία σύνδεση αναφοράς με τον χώρο των παλιών Στάβλων και οι χρήσεις που δεν είναι απαραίτητες ή μπορούν να μεταφερθούν αλλού, να αφαιρεθούν.
- Στη θέση τους, στον χώρο που θα απελευθερωθεί από το τσιμέντο, να φυτευτούν ψηλά δέντρα και να αποκτήσει η περιοχή πάρκο πρασίνου.
- Να λειτουργήσει μεγάλη παιδική χαρά και να ξανανοίξει το «δωμάτιο γειτονιάς» με την ενεργή εμπλοκή σε αυτό κατοίκων και συλλογικοτήτων της περιοχής.
- Να τοποθετηθούν σε κατάλληλο σημείο, σπιτάκια για τα αδέσποτα ζώα που φιλοξενούνταν επί χρόνια μέσα στους χώρους και φροντίζονται από εθελοντές, εθελόντριες, φιλόζωους, καθώς και να τοποθετηθεί ταΐστρα/ποτίστρα.
Καλούμε όλους τους κατοίκους της Τούμπας, όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, να σταθούν δίπλα μας και να μας υποστηρίξουν στο εύλογο και αναγκαίο αίτημα μας.
Γιατί μόνο μέσα από την ενεργό συμμετοχή όλων μας, μπορούμε να οραματιζόμαστε ένα ομορφότερο και δικαιότερο μέλλον για κάθε έναν από εμάς, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης φύλου και ηλικίας.
Γιατί μας αξίζει.