Θεσ/κη – Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακοπής: Όχι στον Flyover!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Μαλακοπής ενάντια στον Flyover, που μοιράζεται αυτές τις μέρες στις γειτονιές στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης για το καταστροφικό αυτό έργο.

‘ΟΧΙ στον Fly Over – Άμεση ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
ΌΧΙ στην αέναη ταλαιπωρία

ΌΧΙ στην καταστροφή του Σέιχ Σου και των γειτονιών μας 

Τα «μάυρα» εγκαίνια έκαναν οι εργασίες της νέας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωρερεεεεφόρου (FlyOver) την Πέμπτη 9 Νοέμβρη. Όπως ακριβώς, μας παρουσίασαν εδώ και μήνες κυβέρνηση, δημοτική αρχή και εργολάβοι θα αποτελέσει ένα έργο που θα αλλάξει τις ζωές και την καθημερινότητά μας. Θα την κάνει καλύτερη όμως ; Σίγουρα όχι. Γι’αυτό και μία σειρά Πρωτοβουλιών γειτονιών, περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων, αυτοδιοικητικών σχημάτων, φορέων και κατοίκων φωνάζουν «ΟΧΙ» στον FlyOver. 

Οι εργασίες του FlyOver, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, θα διαρκέσουν για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ αν κανείς αναλογιστεί τις παρατάσεις και τις καθυστερήσεις που το έργο θα λάβει, μπορούμε με ευκολία να μιλάμε για ένα 10ετή μαρτύριο των κατοίκων της πόλης. Ταλαιπωρία που θα επηρεάσει τόσο τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που χρησιμοποιούν την ήδη ταλαιπωρημένη Περιφερειακή Οδό (περιορισμός των λωρίδων κυκλοφορίας από τρεις σε δύο) για να μετακινηθούν καθημερινά στους χώρους δουλειάς τους αλλά ταυτόχρονα θα διοχετεύσει τεράστιο όγκο οχημάτων στο οδικό δίκτυο της πόλης. Μία καθημερινή ταλαιπωρία, μία καθημερινή αναμέτρηση με το μποτιλιάρισμα και το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης που όχι μόνος δεν θα λυθεί αλλά θα γίνει η μαύρη κανονικότητα για τους κατοίκους της πόλης. Αλλαγές στα καθιερωμένα ωράρια των σχολείων, καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καθυστερήσεις στις αφίξεις των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς θα είναι κάποιες από τις άμεσες επιπτώσεις του έργου. 

Οι περιβαλλοντικές συνέπειες της εγκατάστασης ενός τέτοιου έργου θα είναι μη αναστρέψιμες με καταστροφικά αποτελέσματα για την ζωή μας. Η καταστροφή 82.000 τ.μ. αναδασωτέας δασικής έκτασης και η υλοτόμηση 20.000 τ.μ. δενδρώδους έκτασης με πεύκα και έλατα είναι εντός των σχεδίων της κατασκευαστικής εταιρείας. Ειδικά όταν η πόλης μας, βρίσκεται στην κορυφή των λιστών με τις πόλεις με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση και  με λιγοστές πηγές πρασίνου και οξυγόνου. Ταυτόχρονα, η αύξηση της χρήσης του ΙΧ, αυξάνει με τεράστιο ρυθμό τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και καταστρέφει την ποιότητα του αέρα, οδηγώντας σε ακόμα περισσότερους πρόωρους θανάτους καθημερινά. Τέλος, η καταστροφή της γέφυρας στην Περραιβού θα αποκόψει μία από τις βασικές εισόδους στο δάσος του Σειχ Σου από τους κατοίκους των πέριξ γειτονιών που χρησιμοποιούσαν καθημερινά το δάσος για περπάτημα, ποδήλατο, βόλτες αναψυχής.

Είναι αστείες οι επικλήσεις για επίλυση του κυκλοφοριακού από ένα έργο χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη(!). Μάλιστα, η μελέτη που παρουσίαζει η κατασκευάστρια εταιρεία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020, σε περίοδο μειωμένης κυκλοφορίας, εν μέσω covid-19 και lockdown. Και όλα αυτά, ενώ οι συνθήκες που επικρατούν στα ΜΜΜ της πόλης είναι στην καλύτερη τραγικές. Τα λιγοστά δρομολόγια του ΟΑΣΘ, οι άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι επιβάτες των λεωφορείων και οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν δημιουργούν ένα ασφυκτικό τοπίο για τον καθένα και την καθεμία μας. Η απάντηση στο κυκλοφοριακό δεν μπορεί να είναι η αύξηση της χρήσης του ΙΧ αλλά η ενίσχυση των ΜΜΜ και η δυνατότητα κάποιου/ας να μετακινείται στην πόλη με ασφάλεια, σε αξιοπρεπείς συνθήκες και χωρίς καθυστερήσεις.

Τώρα είναι η ώρα που όλοι και όλες πρέπει να βγούμε μπροστά για να σταματήσει αυτό το καταστροφικό έργο που τίποτα δεν έχει να προσφέρει αλλά πολλά έχει να διαλύσει. Καλούμε κάθε ενεργό πολίτη να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες γειτονιών και να εμπλακεί με τις μάχες του επόμενου διαστήματος. Πρέπει να το επόμενο διάστημα οι γειτονιές μας να πλημμυρίσουν με τα νερά της εναντίωσης στο FlyOver. Για να μείνουν γειτονιές δικές μας.   

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΑΛΑΚΟΠΗΣ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα