Θεσ/κη – Η Πόλη Ανάποδα: Το Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στην εκμετάλλευση ελεύθερων χώρων από την Εκκλησία της Ελλάδας

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του αριστερού δημοτικού σχήματος στον δήμο Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα», στο οποίο συμμετέχει το «Ξ».

Ιστορική στιγμή σήμερα (1/7) στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, καθώς ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα -υπήρξε μόλις ένα λευκό- ψήφισμα που κατέθεσε η Πόλη Ανάποδα με το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος καλείται να σταματήσει την οικονομική αξιοποίηση εννιά ακινήτων της στα όρια του Δήμου (η πλήρης λίστα στο τέλος του κειμένου έτσι όπως την είχαμε καταγράψει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα). Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται να στηρίξει τους αγώνες των κατοίκων στις περιοχές που βρίσκονται τα οικόπεδα αυτά, αγώνες οι οποίοι όμως χρειάζεται να συντονιστούν και να ενταθούν ακόμη περισσότερο προκειμένου να είναι νικητήριοι. Εμείς, ως Πόλη Ανάποδα, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των κατοίκων μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει την αντίθεσή του στην εκτεταμένη προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδας να αποδώσει προς οικοδόμηση -με τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης ή της αντιπαροχής- εννέα οικόπεδα που ευρίσκονται εντός του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε αυτά ανήκουν, μεταξύ άλλων, το εμβληματικό οικόπεδο στη γωνία Τσιμισκή και Εθν. Αμύνης που λειτουργούσε για χρόνια ως χώρος στάθμευσης και η πρώην παιδική χαρά στην Κ. Τούμπα (Τζουμαγιάς και Θεαγένους Χαρίση).
Μεταφέροντας τις δικαιολογημένες αγωνίες και τα αιτήματα των πολιτών, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από την Εκκλησία της Ελλάδας να σταματήσει αυτή την εντατική απόπειρα συστηματικής εκμετάλλευσης των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της πόλης που έχουν απομείνει και να συμβάλει με ευαισθησία στην αντιμετώπιση των επιτακτικών κοινωνικών αναγκών, παραχωρώντας τους πολύτιμους αυτούς χώρους στον Δήμο Θεσσαλονίκης για να αξιοποιηθούν ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής, στάθμευσης και κυρίως για την τόσο απαραίτητη για τα παιδιά μας σχολική στέγη.»


Τα εννιά οικόπεδα της Εκκλησίας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απροθυμίας των αρχών και φορέων να προσφέρουν και τον ελάχιστο ελεύθερο χώρο στην πόλη αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας να αποδώσει προς οικοδόμηση -με τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης ή της αντιπαροχής- εννέα οικόπεδα ιδιοκτησίας της εντός της Θεσσαλονίκης. Πολλά από αυτά στο παρελθόν είχαν δεσμευτεί για ανέγερση σχολείων ή χώροι πρασίνου, αλλά στη συνέχεια αποχαρακτηρίστηκαν – προφανώς για να διευκολυνθεί η αξιοποίησή τους από την Εκκλησία.

  1. Β. Όλγας 179 και Αλ. Παπαδιαμάντη 19 (διαμπερές οικόπεδο). Αποχαρακτηρίστηκε το 2007 (Διοίκηση Παπαγεωργόπουλου) από χώρος για ανέγερση νηπιαγωγείου. Προς αντιπαροχή.
  2. Περδίκκα 72 και Ψαρού ( γωνιακό), περιοχή Υφανέτ. Προς αντιπαροχή.
  3. Αγίου Δημητρίου και Αισχύλου (γωνιακο), κέντρο. Προς αντιπαροχή.
  4. Μανουσογιαννάκη 3, κέντρο. Πρώην 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο. Αποχαρακτηρισμένο από χώρος για ανέγερση δημοτικού σχολειου από διοίκηση Μπουταρη 2017. Προς αντιπαροχή.
  5. Εφέσου 22 και Επιγόνου (γωνιακό), Τούμπα. Αποχαρακτηρισμένο το 2006 από χώρος για ανέγερση νηπιαγωγείου. Προς αντιπαροχή.
  6. Γρηγορίου Ξενοπούλου 18, περιοχή Συνδίκα. Προς αντιπαροχή.
  7. Τζουμαγιάς 1Α και Θεαγ. Χαριση (γωνιακό), περιοχή Υφανέτ. Πρώην παιδική χαρά που ξηλώθηκε το 2020 και πάνω σε όριο ρέματος Υφανέτ. Προς αντιπαροχή.
  8. Τσιμισκή και Εθν. Αμύνης (το σημερινό πάρκινγκ). Αποχαρακτηρίστηκε από χώρος για ανέγερση σχολείου το 2007. Δημοπρατήθηκε ήδη για μακροχρόνια μίσθωση, με σκοπό την ανέγερση 5* ξενοδοχείου.
  9. Βασιλειου Χατζή και Μ.Αλεξάνδρου (γωνιακό), περιοχή Μακεδονία Παλλάς, παραλία. Αποχαρακτηρίστηκε το 2006 από χώρο για νηπιαγωγείο και ειδικού προορισμού σχολικής και κοινωνικής χρήσης σε οικοδομήσιμο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα