Δημοσιεύουμε κάλεσμα του αριστερού δημοτικού σχήματος στον δήμο Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα», στο οποίο συμμετέχει το «Ξ».
13/11: Οι πολίτες θέλουν Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ – Τα επιχειρηματικά κέρδη προωθούν την τσιμεντοποίησή της
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης (πάνω από τα 2/3 των κατοίκων) θέλουν τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου με πυκνή φύτευση δέντρων στον χώρο της σημερινής ΔΕΘ και μεταφορά της ΔΕΘ εκτός πόλης στα δυτικά, σύμφωνα τόσο με έρευνα του ΑΠΘ όσο και με σχετικές δημοσκοπήσεις.
Η κυβέρνηση και το Υπερταμείο αδιαφορούν για τη βούληση των κατοίκων και προωθούν σχέδιο τσιμεντοποίησης του χώρου της ΔΕΘ με κατασκευή φαραωνικού μεγέθους κτιρίων εμπορικού κέντρου και ξενοδοχείου καθώς και τεράστιου υπόγειου πάρκινγκ, μιας ψευδοανάπλασης δηλαδή, παραδίδοντας το καλύτερο «φιλέτο» της πόλης και την εκθεσιακή του λειτουργία σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Επιχειρούν την ιδιωτικοποίηση του χώρου της ΔΕΘ, που αποτελεί κοινό μας αγαθό.
Είναι γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης σε μικροσωματίδια είναι 5 φορές πάνω από το όριο προστασίας της υγείας του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) προκαλώντας πρόωρους θανάτους σε εκατοντάδες κατοίκους της πόλης και ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παρέβη το δίκαιο της Ένωσης όσον αφορά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, διότι υπερέβη συστηματικά τα όρια για τα σωματίδια στη Θεσσαλονίκη και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα.
Αδιαφορώντας πλήρως, η κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα προωθούν σχέδιο στη ΔΕΘ, που θα προσελκύσει ακόμη περισσότερα οχήματα στο κέντρο της πόλης επιβαρύνοντας την ήδη υπάρχουσα κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ταυτόχρονα, ενώ το πράσινο στην πόλη κυμαίνεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, επιλέγεται η τσιμεντοποίηση του χώρου της ΔΕΘ συνοδευόμενη από ένα πάρκο με λίγα δέντρα, αφαιρώντας τη δυνατότητα δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου με χιλιάδες δέντρα και πυκνότητα αστικού δάσους στο κέντρο της πόλης.
Κι αυτό παρόλο που η ύπαρξη ενός τέτοιου πάρκου μπορεί να συμβάλλει στην πτώση της θερμοκρασίας τη θερμή περίοδο του έτους, στον αερισμό της πόλης, στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε και να αποτελέσει μια σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πόλη.
Το τι θα γίνει τελικά ο χώρος της ΔΕΘ επηρεάζει όλη την πόλη. Επηρεάζει την υγεία και την ίδια τη ζωή των κατοίκων της και συνεπώς η τελική απόφαση οφείλει να είναι των κατοίκων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε τη διενέργεια δημοψηφίσματος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός της πόλης για τον χώρο της ΔΕΘ. Καλούμε σε συγκέντρωση την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ώρα 5:00 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τη ΔΕΘ.