Θεσ/κη – Η Πόλη Ανάποδα: Απολογισμός αποτελέσματος και στάση στον β΄ γύρο

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης «Η Πόλη Ανάποδα» στον δήμο Θεσσαλονίκης, για τα εκλογικά αποτελέσματα και τη στάση της στον β’ γύρο.

Με το βλέμμα στη Δευτέρα

Οι εκλογές της 8ης Οκτώβρη ήταν για εμάς ένα σημαντικό θετικό βήμα. Μέσα σε ένα δύσκολο τοπίο, όπου κυριαρχεί η απογοήτευση, η αποχή, η διαπλοκή και οι εκλογικοί εκβιασμοί της «χρήσιμης ψήφου» -ενισχυμένοι οι τελευταίοι από τον ληστρικό νόμο Βορίδη- εμείς καταφέραμε ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο μας κατοχυρώνει ως ανερχόμενη αυτοδιοικητική δύναμη της πόλης.

Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι συγκυριακό, ούτε αποτελεί ψήφο διαμαρτυρίας. Έρχεται να επιβεβαιώσει την παρουσία μας στις γειτονιές της πόλης, τη στάση μας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, τη σχέση με τις αγωνιζόμενες πρωτοβουλίες κατοίκων, το ριζοσπαστικό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα, τις συγκεκριμένες θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Κι έρχεται επίσης να ολοκληρώσει μια προεκλογική καμπάνια, στην οποία συμμετείχαν με χαρά και πάθος εκατοντάδες παλιά και νέα μέλη του σχήματος, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην εσωτερική μας ζωή.

Την ίδια στιγμή, γνωρίζουμε κι όσα δεν καταφέραμε: να σπάσουμε το τείχος της απογοήτευσης, να φέρουμε στο προσκήνιο και στην κάλπη τους αποκλεισμένους, τις νέες, τα πιο χαμηλά στρώματα που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Έχουμε πολλή δουλειά για να το καταφέρουμε αυτό. Πιστεύουμε, όμως, ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής μας δίνει περισσότερα εργαλεία για να το προσπαθήσουμε.

Μπροστά στον β΄ γύρο

Η εκλογική αποδοκιμασία της παράταξης Ζέρβα, παρά την πολλαπλή στήριξή της από την κυβέρνηση, μηχανισμούς και φορείς τοπικής εξουσίας, αποτυπώνει δίκαια αυτό που όλη η πόλη αισθάνεται: ήταν μια διοίκηση βαθιά αποτυχημένη, η οποία ασχολήθηκε μόνο με την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, υποτίμησε τη δημοκρατία και υποβάθμισε την πόλη. Νιώθουμε ότι, στον βαθμό που αντιστοιχούσε στις δυνάμεις μας, συμβάλαμε κι εμείς σε αυτή την εμφατική ήττα, με τη μαχητική αντιπολίτευσή μας, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την άλλη, η -επίσης προσωποπαγής- παράταξη Αγγελούδη, εκπορεύεται από το ίδιο παλαιοκομματικό κατεστημένο, αυτό που κυβέρνησε και χρεοκόπησε τη χώρα και την πόλη, αυτό που κάνει τους νέους ανθρώπους σήμερα να αποστρέφονται την πολιτική. Ακόμα περισσότερο, ως ένας άνθρωπος της αγοράς, εκπροσωπεί συμφέροντα αλλότρια με αυτά της κοινωνικής πλειοψηφίας και συνδέεται με μια ατζέντα έργων (flyover, αξιοποίηση παραλιακού μετώπου κ.ά.) που στέκεται απέναντι από τις δικές μας προτεραιότητες.

Προφανώς λοιπόν, ως σχήμα δεν πρόκειται να στηρίξουμε καμία από τις δύο παρατάξεις στον β’ γύρο. Άλλωστε, εμείς δεν μετέχουμε στις εκλογές για να πιάσουμε θέσεις: αν συμφωνούσαμε κι εμπιστευόμασταν οποιαδήποτε άλλη παράταξη, θα τη στηρίζαμε ήδη από τον α΄ γύρο.

Η λαϊκή ψήφος μας έστειλε στη θέση της αντιπολίτευσης και αυτή τη θέση καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Από αυτή τη θέση, όποιον και να έχουμε απέναντι, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της προσιτής, κοινωνικής κατοικίας, για το μητροπολιτικό πάρκο και περισσότερους ελεύθερους χώρους, για την ουσιαστική αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τον περιορισμό του ΙΧ, για ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στη μείωση και την ανακύκλωση, για μια κοινωνική πολιτική που θα κατέβει στις γειτονιές και θα δίνει το χέρι σε αυτούς κι αυτές που το χρειάζονται.

Αν λοιπόν καλούμε σε κάτι, καλούμε σε μια καθημερινή «ψήφο», σε μια καθημερινή δράση γύρω από αυτές τις βαθιές, βιωματικές ανάγκες των κατοίκων, ανοίγοντας σταδιακά τον δρόμο για τη διαμόρφωση μιας γνήσιας κοινωνικής πλειοψηφίας και για μια πραγματική, ριζική αλλαγή, από τη βάση της κοινωνίας ως το επίπεδο της διοίκησης.

Καλούμε λοιπόν όσους και όσες άκουσαν τον λόγο της Πόλης Ανάποδα, είδαν τη δράση της και θέλουν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την ενωτική, συμμετοχική, και συλλογική προσπάθεια, να έρθουν στην επόμενη συνέλευσή μας, την Τετάρτη 18/10, στις 6 μμ, στο Δημαρχείο, αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης», για να συζητήσουμε συλλογικά τον απολογισμό της εκλογικής μας παρέμβασης και του αποτελέσματος, αλλά και να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων, μέχρι να γυρίσει #η_πόλη_στα_χέρια_των_κατοίκων_της.

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου

Το Συντονιστικό της Πόλης Ανάποδα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα