Θερινά αθλητικά camp ΟΠΑΝΔΑ: Κοινωνικά Προγράμματα ή προγράμματα μεσιτείας;

Άρθρο του Διονύση Χριστόπουλου*, σχετικά με τα θερινά παιδικά αθλητικά camp του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθήνας) και τη συνδιοργάνωση τους με ιδιωτικούς αθλητικούς συλλόγους

 

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. στις 8/4/2015 ελήφθη κατά πλειοψηφία η απόφαση για την υλοποίηση αθλητικών προγραμμάτων για τα παιδιά των Αθηναίων που μένουν στην πρωτεύουσα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Το πρόγραμμα των θερινών αθλητικών camp (όπως ονομάζονται) ξεκινά από τις 7.30-8.00 το πρωί και τελειώνει στις 16.00 το απόγευμα και περιλαμβάνει εκτός από αθλήματα (όπως βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο κ.α.), ψυχαγωγικά παιχνίδια και πολιτιστικές δραστηριότητες. Πρόκειται για έναν θεσμό που ωφελεί σημαντικά τα παιδιά και εξυπηρετεί παράλληλα τους γονείς.

Τα θερινά αθλητικά camp θα έπρεπε να μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες παιδιά, ενώ προτεραιότητα σε αυτά να έχουν τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ο.κ. Η προτεραιότητα θα έπρεπε να καθορίζεται δηλαδή με βάση κοινωνικά κριτήρια.

Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς διαφορετική. Η συμμετοχή στα θερινά αθλητικά camp καθορίζεται με βάση το ποιος έχει να πληρώσει το κόστος συμμετοχής (30-50 ευρώ ανά περίοδο όπως θα δείτε παρακάτω) και βέβαια με βάση ποιος κατέθεσε νωρίτερα την αίτηση. Έτσι τα παιδιά των πιο φτωχών και κοινωνικά αδύναμων οικογενειών αποκλείονται.

***

Φέτος εκτός από τα camp που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού (Αθλητικά Κέντρα Ρουφ, Γουδή και Γκράβα) η διοίκηση αποφάσισε να συνδιοργανώσει δυο camp με αθλητικούς φορείς: τον Αθλητικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ιάσων Κολωνού και τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.

Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι οι όροι της συνεργασίας. Ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. ορίζει το κόστος συμμετοχής στα δικά του camp στα 30 €.

Το ίδιο αντίτιμο ορίζεται επίσης για το camp που θα οργανώσει ο Ιάσων Κολωνού, ενώ στην περίπτωση του Πανελληνίου το κόστος συμμετοχής ορίζεται στα 50 €. Και στο camp του Ιάσωνα Κολωνού και στο camp του Πανελληνίου, ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. θα χορηγήσει στους συμμετέχοντες δωρεάν t-shirt, καπελάκια, σάντουιτς, σνακ, χυμούς κοκ, ενώ στον Πανελλήνιο ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. θα δωρίσει και το αθλητικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στο camp (25 μπάλες μπάσκετ, 25 μπάλες ποδοσφαίρου και 25 μπάλες βόλεϊ). Επιπλέον ο ΟΠΑΝΔΑ θα επιβαρυνθεί με το κόστος του διαφημιστικού και ενημερωτικού υλικού. Που θα πάνε λοιπόν τα χρήματα που θα πληρώσουν οι γονείς; Ένα μικρό ποσό θα δαπανηθεί για να πληρωθούν οι γυμναστές των παιδιών, ενώ το υπόλοιπο θα καταλήξει στα ταμεία των συλλόγων.

Η παραπάνω συμφωνία είναι στην πραγματικότητα συμφωνία χρηματοδότησης των προαναφερόμενων αθλητικών συλλόγων από τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. με πρόσχημα τα θερινά αθλητικά camp.

***

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. για το θέμα, ο πρόεδρος του οργανισμού Χρ. Τεντόμας απάντησε στην κριτική που του έγινε με υπεκφυγές. Είπε π.χ. ότι ο Πανελλήνιος στο περσινό camp χρέωνε 140€ ενώ με τη φετινή συμφωνία της συνδιοργάνωσης το κόστος μειώθηκε στα 50€. Όμως το ζήτημα δεν είναι πόσο χρεώνει ο Πανελλήνιος και ο κάθε σύλλογος για τις υπηρεσίες του. Αυτό είναι δικό τους θέμα. Το ζήτημα είναι πως ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. θα εκπονήσει κοινωνικά προγράμματα για όλους τους δημότες και πως θα διαχειριστεί τα χρήματα του προς όφελος των δημοτών.

Ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση να προσφέρει αθλητικές δραστηριότητες στα παιδιά του Δήμου της Αθήνας δωρεάν, για τα παιδιά που προέρχονται από φτωχές και κοινωνικά αδύναμες οικογένειες, και με χαμηλό αντίτιμο για τα υπόλοιπα. Αυτός είναι ο ρόλος ενός Δημοτικού (και όχι ιδιωτικού) Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης. Οι δε αθλητικοί σύλλογοι πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι να συνδιοργανώσουν τέτοιους θεσμούς στο βαθμό που δεν τους χρησιμοποιούν για να γεμίσουν τα ταμεία τους. Άλλωστε συμμετέχοντας σε τέτοιους θεσμούς και κάνοντας καλή δουλεία διαφημίζονται και προσελκύουν μικρούς και μεγάλους αθλητές για όλο το χρόνο.

_____________
*Ο Διονύσης Χριστόπουλος είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Φιλαρμονικής Δήμου Αθήνας & εκπρόσωπος εργαζομένων στον ΟΠΑΝΔΑ
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής