Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. Λάρισας – σκανδαλώδεις απολύσεις εργαζομένων

Δημοσιεύουμε επιστολή 18 εργαζομένων-απολυμένων από τη ΘΕΨΥΠΑ Λάρισας που στάλθηκε στο «Ξεκίνημα»

Η Θ.ΕΨ.Υ.Π.Α. (Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης-Αποκατάστασης) εδρεύει στη Λάρισα, είναι Ν.Π.Ι.Δ.  και έχει ως στόχο την λειτουργία μονάδων κοινωνικής αποκατάστασης και επανένταξης χρόνιων ψυχικά ασθενών.

Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο ψυχίατρος κος Δημήτριος Γ. Κανδύλης ο οποίος  από τις αρχές του 2014, έως και σήμερα, πραγματοποίησε 18 απολύσεις εργαζόμενων, από τις δομές  που διατηρεί σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Οι συμβάσεις των εργαζομένων ήταν συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι 18 απολυμένοι είχαν τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία.

Σε κάθε απόλυση δεν υπήρχε αιτιολογία, δεν λήφθηκε υπόψη κανένα κοινωνικό κριτήριο, οι απολυμένοι δεν είχαν δεχτεί ποτέ στο παρελθόν έγγραφη επίπληξη από το Δ.Σ. της εταιρίας και κατά την εργασία τους δεν προέκυψε ποτέ βλάβη ή ελάχιστο παράπονο από ένοικο ή από μέλος της οικογένειάς του.

Σε ερώτηση απολυμένου προς τον κ.Κανδύλη, σχετικά με την αιτιολογία της απόλυσή του, ο ίδιος απάντησε…

«το Υπουργείο μου δίνει το δικαίωμα να απολύω 6 υπαλλήλους κάθε μήνα, τόσοι είναι οι άνεργοι που τρώνε από τα σκουπίδια κι εσύ με ρωτάς γιατί απολύθηκες..»

Μάλιστα, μια απόλυση στάλθηκε με δικαστικό κλητήρα στην οικία εργαζομένης, ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

Βέβαια, η επίσημη στάση της εταιρείας είναι ότι «οι απολύσεις  γίνονται στα πλαίσια περικοπών και υπό την πίεση του Υπουργείου Υγείας».

Οι 18 απολύσεις έχουν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων  και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Τα ατομικά θεραπευτικά προγράμματα και οι εξωτερικές δραστηριότητες των ενοίκων δεν επιτελούνται επαρκώς, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στη Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. έχουν να αντιμετωπίσουν τη συμπεριφορά του κου Κανδύλη.

Ο πρόεδρος της εταιρείας σε καθημερινή βάση απειλεί με απολύσεις, ενώ παράλληλα δεν λείπει ο φραστικός εκφοβισμός, οι ύβρεις, οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί και η αμαύρωση της εικόνας των εργαζομένων (ως τεμπέληδες και ανάξιους).

Βέβαια, σε καιρούς οικονομικής κρίσης κανείς δεν μιλά και όλοι αγωνίζονται να διατηρήσουν την εργασία τους και να προάγουν την ψυχική υγεία των ενοίκων, κάτω από συνθήκες ακραίας εργασιακής βίας και μέσα σε ένα νοσηρό εργασιακό περιβάλλον. Όταν ο κος Κανδύλης  «οργισμένος χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι» για ασήμαντο λόγο, ενώπιον της Υφυπουργού κας Παπακώστα, σύμφωνα με τα τοπικά Μ.Μ.Ε., είναι εύκολο να φανταστεί κανείς με πόση επιθετικότητα  είναι ικανός να συμπεριφερθεί προς τους υφισταμένους υπαλλήλους του.

Το Εργατικό Κέντρο, η Επιθεώρηση Εργασίας, οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία της Λάρισας είναι ενήμεροι, τόσο για τις απολύσεις όσο και για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

Εκτός της εργασιακής βίας, ο κος Κανδύλης δεν προστάτεψε τους εργαζόμενους, ως όφειλε, καθώς (παρά τις συστάσεις του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, να λάβει τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης) δεν ενημέρωσε έγκαιρα το προσωπικό, ότι ασθενής είχε φυματίωση, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν 46 κρούσματα εργαζομένων θετικών στη δοκιμασία μαντού.

Τα ερωτήματά μας προς το Υ.Υ.Κ.Α. και την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας ήταν τα παρακάτω:

1ον Οι 18 αναιτιολόγητες απολύσεις εργαζομένων, χωρίς κανένα κοινωνικό ή άλλο κριτήριο, είναι επιβεβλημένες από το Υπουργείο Υγείας;

2ον Το Υπουργείο είναι ενήμερο για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας προς τους ενοίκους και

3ο Ποιους  ελεγκτικούς μηχανισμούς διαθέτει ώστε να διερευνήσει την απαράδεκτη συμπεριφορά του προέδρου και να προστατέψει τους εργαζόμενους σε δομές ψυχικής υγείας ,οι οποίοι εργάζονται, υπό το κράτος του φόβου και χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια.

Βέβαια, ποτέ δεν λάβαμε επίσημη απάντηση.

Μαργαρίτη Ευθυμία  
Λιάνου Κωνσταντίνα
Καρακώστα Δήμητρα
Ζαμπούνη Πόπη
Ανδρέου Ευαγγελία
Παπαδοπούλου Κυριακή
Θέου Ευαγγελία
Σκρίμπα Δήμητρα
Ξηρομερίτη Βασιλική
Τσιάρα Ευαγγελία
Τιβικέλης Δημήτρης

…και άλλοι, σύνολο 18

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα