Στρατής Σκουλάκης
Το 22ο camping του Antinazi Zone –YRE ξεκίνησε την Παρασκευή 31 Ιούλη με την άφιξη των συμμετεχόντων αργά το απόγευμα. Χτες Σάββατο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συζήτηση, με θέμα τη μάχη κατά του φασισμού στην εποχή της μνημονιακής μετάλλαξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την πορεία της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Οι εισηγητικές ομιλίες στην κουβεντα έγιναν από τους Ελευθερία Κουμάντου (δημοσιογράφος ΑΘΗΝΑ 9.84 και μέλος του Golden Dawn Watch) Γιάννη Τσεβρεμέ (Αντιφασιστική Κίνηση Καβάλας) και Tάκη Γιαννόπουλο (Antinazi Zone) ενώ ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες.
Αρχικά, ο Γιάννης Τσεβρεμές τοποθετήθηκε γύρω από το θέμα των αντιφασιστικών επιτροπών και το ρόλο που έχουν επιτελέσει τόσο αυτές, όσο και γενικά το αντιφασιστικό κίνημα, στο να περιοριστεί η ανόδος της Χρυσής Αυγής, καθώς και την σημασία για τη συνέχιση και διεύρυνση τους. Επίσης σημείωσε πως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της Χ.Α. πρέπει να υπάρξει ένας κεντρικός πολιτικός φορέας που θα δίνει απαντήσεις στα σημερινά κοινωνικά προβλήματα. Πάνω σε αυτό πρότεινε την πολιτική συγκρότηση ενός μετώπου που θα απαρτίζεται από τις δυνάμεις που στήριξαν το ΟΧΙ το προηγούμενο διάστημα.
Στην συνέχεια η Ελευθερία Κουμάντου μετέφερε την εικόνα της έκβασης της δίκης της ηγεσίας της Χ.Α. και των κατηγορούμενων μελών της. Ενημερωθήκαμε για το κλίμα τρομοκράτησης που επικρατεί στη δίκη καθώς και για την προσπάθεια υποβάθμισης της από την πλευρά της ηγεσίας της Χ.Α. Πιο συγκεκριμένα, η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και πραγματοποιείται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού σε ένα χώρο πλήρως ακατάλληλο για διεξαγωγή δίκης, καθώς ουσιαστικά αποκλείει την παρακολούθηση της από το κοινό, υπονομεύοντας πλήρως το δημόσιο χαρακτήρα της.
Παράλληλα, εντός της δικαστικής αίθουσας γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης της διαδικασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσέλευση μόνο 25 από τους 69 κατηγορουμένους εντός της δικαστικής αίθουσας, ενώ οι συνήγοροι τους πολλές φορές μιλούν χωρίς μικρόφωνο με στόχο τη μη καταγραφή των λεγόμενων τους στα πρακτικά. Τα παραπάνω διαδραματίζονται υπό την παρουσία μέλων της Χ.Α., με στόχο την τρομοκράτηση των μαρτύρων και της πολιτικής αγωγής. Πρακτική που εφαρμόστηκε και στην δίκη του Κασιδιάρη για την υπόθεση της επίθεσης και ληστείας σε βάρος μεταπτυχιακού φοιτητή στην πανεπιστημιούπολη.
Στη συνέχεια ο Τάκης Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική ευθύνη της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος στην αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής. Εξήγησε πως η Χρυσή Αυγή υποχωρεί σε περιόδους ανάπτυξης κινήματων, οπώς κατα την περιόδο του κινήματος των πλατειών ή του κινήματος του ΟΧΙ στις αρχές του Ιουλίου. Παρόλα αυτά, μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου από το ΣΥΡΙΖΑ, η Χ.Α. έχει επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς προσπαθεί να πείσει ότι είναι η μόνη σταθερή αντιμνημονιακή δύναμη και η ενίσχυση της ο μοναδικός δρόμος για την έξοδο από τα μνημόνια.
Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ανάδειξης της συστημικότητας της Χ.Α. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δηλώση του Μιχαλολιάκου λίγες μέρες πριν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5/7, υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη (διαβάστε σχετικά εδώ).
Μετά το τέλος των εισηγήσεων έγινε πλούσια κουβέντα με πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Έγιναν ενημερώσεις για τις δράσεις των αντιφασιστικών επιτροπών Μαγνησίας και Καβάλας, ενώ παράλληλα ανταλλάχθηκαν ιδέες για την αντιμετώπιση της παρέμβασης της Χ.Α. στα σχολεία. Επίσης αναφέρθηκε η σημασία της δημιουργίας λειτουργικών δομών αλληλεγγύης από το αντιφασιστικό κίνημα για τον περιορισμό αντίστοιχων δράσεων της Χ.Α.