Θάσος 2013 – 20ο κάμπινγκ Antinazi Zone/YRE: μια πολύ μεγάλη επιτυχία!

Η αλήθεια είναι ότι κανένα από τα βασικά στελέχη που ήταν επιφορτισμένο με την οργάνωση του 20ου κάμπινγκ Antinazi Zone/YRE δεν είχε προβλέψει το μέγεθος της επιτυχίας που θα είχε! Η συμμετοχή 365 ατόμων σ’ αυτές τις συνθήκες, της κρίσης και της κατάρρευσης των εισοδημάτων, ήταν πραγματικά κάτι εκπληκτικό, ιδιαίτερα όταν οι αριθμοί των συμμετοχών είχαν τάση μείωσης τα τελευταία χρόνια φτάνοντας τους 260 περίπου στην περσινή και προπέρσινη χρονιά.

Πάνω απ’ όλα όμως το 20ο κάμπινγκ σαν συνολική διοργάνωση ήταν κάτι το εξαιρετικό: ο καλύτερος συνδυασμός που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα ανάμεσα σε πολιτική συζήτηση, ποιοτική διασκέδαση, διακοπές και άρτια διοργάνωση.

Σ’ αυτό έπαιξαν ρόλο πάρα πολλοί παράγοντες. Και η ομορφιά του νησιού και ο πάρα πολύ καλός χώρος του κάμπινκγ και η πολύ καλή τιμή «πακέτου» (105 € από Αθήνα, πήγαινε-έλα και 10 μέρες διαμονή) και η πάρα πολύ καλή συνεργασία με τις αντιφασιστικές επιτροπές της Θάσου και της Καβάλας, αλλά και η μεγάλη πείρα που έχει συσσωρευτεί για την καλή οργάνωση και την ισορροπία ανάμεσα σε πολιτική συζήτηση, διακοπές και διασκέδαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σ’ αυτό το κάμπινγκ είχαμε το μεγαλύτερο αριθμό αντιπροσώπων κοινωνικών κινημάτων που είχαμε μέχρι σήμερα. 

Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός συντρόφων από το εξωτερικό, γύρω στους 15 συνολικά, από την Κύπρο, την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, μέχρι και από το Χονγκ Κονγκ.

Η γερμανίδα βουλευτής του Die Linke Χάινριχ Ντίτριχ, η οποία πρόσφατα εντάχθηκε στις γραμμές του γερμανικού τμήματος της CWI («Σοσιαλιστική Εναλλακτική») δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αλλά έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και κοινής πάλης το οποίο δημοσιεύουμε σε διπλανές αναρτήσεις.

Το συνολικό πρόγραμμα

Το συνολικό πρόγραμμα του κάμπινγκ περιλάμβανε πάνω από 15 συζητήσεις· 5 διαφορετικά εργαστήρια (αυτοάμυνας, χορού, γιόγκα, κατασκευής κοσμημάτων, πολεμικών τεχνών)· 3 προβολές ταινιών· 3 πάρτι (1 απογευματινό – 2 βραδινά)· 1 λαϊκό γλέντι με 2 συγκροτήματα: α) το συγκρότημα του Βαγγέλη και της Εύης Βέττα, Παναγιώτη Πάλλα, Στέλιο Μπούκο  και β) με  τους Σωκράτη Κελαϊδή, Εύα Δημοκωστούλα, Γιάννο Νικολάου· 1 αντιφασιστική συναυλία με 5 συγκροτήματα (The family idiot, Punta Mane Project, Reice Mabro, Χαμένες Πολιτείες και Ανφάς)· 1 θεατρική παράσταση  με τη θεατρική ομάδα Θάσου Αtaladus με τίτλο «τα Μπουλούκια»· 2 εκδρομές (γύρος του νησιού με λεωφορείο και πεζοπορία με την Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου στο μονοπάτι Πρίνος – Καζαβίτι)· 1 δρώμενο με ομάδα ζογκλέρ· 1 παιδικό κουκλοθέατρο· έκθεση βιβλίου και αντιφασιστικού σκίτσου.

 

Καθημερινά λειτουργούσε παιδότοπος/παιδικό εργαστήριο ώστε αφενός να απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά και αφετέρου να πάρουν και τις αναγκαίες ανάσες οι γονείς. Το αποτέλεσμα ήταν το κουκλοθέατρο της τελευταίας μέρας που παρουσιάστηκε από τα ίδια τα παιδιά. 

 

Και όπως κάθε χρόνο λειτουργούσε από το πρωί μέχρι αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο-μπαρ με πολύ φτηνές τιμές και εξαιρετικά σνακ και γλυκά καθώς και ψήσιμο στα κάρβουνα κάθε βράδυ.

Όλα αυτά λειτούργησαν άψογα και όλα στη βάση των εθελοντών και της αυτοδιαχείρισης.

Ξεχώρισαν

Πολλές συζητήσεις ξεχώρισαν. Όπως η συζήτηση για την αντιμετώπιση του φασισμού και τα βήματα που γίνονται για ανάπτυξη και συντονισμό του αντιφασιστικού κινήματος. Ή για τις διεθνείς εξελίξεις με ενημερώσεις από συντρόφους όπως από την Τουρκία και το Χονγκ Κονγκ. Για τους εργατικούς αγώνες, με συνδικαλιστές από τις αστικές συγκοινωνίες, τις τράπεζες, την ψυχική Υγεία και βέβαια τα ΜΜΕ με αφορμή τον αγώνα της ΕΡΤ.

Και επίσης από το κίνημα ΛΟΑΤ, από τα κινήματα αλληλεγγύης όπως κοινοτικά ιατρεία κλπ, από τις Σκουριές, από την εκστρατεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη και από το κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ κλπ. (Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ.)

Όμως και στο επίπεδο της διασκέδασης το κάμπινγκ ήταν άψογο. Πρέπει να πούμε ότι οι μουσικοί μας έδωσαν ρέστα σε μια εξαιρετική ρεμπέτικη βραδιά και σε ένα γλέντι το οποίο δεν έχει προηγούμενο. Στο ρεμπέτικο, ο ντόπιος, Θασιώτης, Σωκράτης Κελαΐδης είχε εξέχουσα συμμετοχή μαζί με τους «δικούς» μας Γιάννο Νικολάου και την Εύα Δημοκωστούλα ενώ στο γλέντι που ακολούθησε ο Βαγγέλης Βέττας, η Εύη Βέττα ο Παναγιώτης Πάλλας και ο Στέλιος Μπούκος κυριολεκτικά ξεσήκωσαν τον κόσμο. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ν’ αναφέρουμε την παρουσία του «Χειμερινού Κολυμβητή» Αργύρη Μπακιρτζή ο οποίος με τα τραγούδια και τις αναμνήσεις του, ενθουσίασε. Πολύ μεγάλη επιτυχία είχε επίσης η βραδιά με ροκ μουσική από αντιφασιστικά συγκροτήματα. (Δείτε το πλήρες πολιτιστικό πρόγραμμα, εδώ.)

 

Οι σχέσεις με την αντιφασιστική επιτροπή της Θάσου και της Καβάλας αναπτύχθηκαν σε πολύ σημαντικό βαθμό και σίγουρα θα δούμε πολλά κοινά πράγματα στο μέλλον. Το κάμπινγκ συνέβαλε αποφασιστικά στην προσπάθεια που καταβάλλει το Antinazi Zone και το «Ξ» για συντονισμό σε επίπεδο περιφερειών και τελικά πανελλαδικά όλων των αντιφασιστικών επιτροπών που χτίζονται σήμερα σε διάφορα μέρη της επικράτειας.

Η Χρ. Αυγή αναγκάστηκε να κλείσει τα γραφεία της στο νησί!

Η τοπική ομάδα της Χρυσής Αυγής (με γραφεία στο νησί, περίπου 2 χλμ μακριά από το κάμπινγκ) καθώς και αυτή της Καβάλας θορυβήθηκαν και έκαναν ότι μπορούσαν για να ακυρώσουν το κάμπινγκ.

Έτσι ξεκίνησαν μια εκστρατεία λάσπης και συκοφάντησης του κάμπινγκ στους κατοίκους του νησιού. Στην αρχή με λόγια, έπειτα με δήθεν αντιφασιστικά συνθήματα που έγραφαν οι ίδιοι πάνω σε τοπικά μνημεία και τέλος με ανυπόγραφη προκήρυξη με τίτλο «Θάσιε συμπολίτη» που μοίρασαν στο νησί παραμονές του κάμπινγκ και καλούσαν τους κατοίκους να μην μας επιτρέψουν την διοργάνωση γιατί πάμε να κάψουμε το νησί…

«Θάσιε συμπολίτη. 
Αντέδρασε και εσύ στην συγκέντρωση των ψευτοαναρχικών.
Ζήτησε και ενημερώσου για το αίσχος που έρχεται στο νησί μας.
Μην τους επιτρέψεις να διώξουν τον τουρισμό μας.
Δεν έρχονται να αφήσουν χρήματα αλλά να καταστρέψουν.
Αν αφήσεις να έρθουν αυτοί θα φέρουν και αντιπάλους.
Ως παράνομοι δεν προσφέρουν τίποτε καλό στην κοινωνία.
Αντέδρασε τώρα που μπορείς πριν να είναι αργά.
Πες όχι στις δήθεν αντιρατσιστικές τους συγκεντρώσεις.
Αυτοί παρασύρουν και διαβρώνουν τα παιδιά μας.
Αυτοί καίνε αθώους εργαζόμενους πολίτες σε τράπεζες.
Αυτοί καίνε την σημαία της πατρίδος μας.
Μην παρασύρεσαι και εσύ, αρνήσου τους την είσοδο στο νησί μας.
Μην γίνεσαι δούλος τους για λίγα χρήματα.
Έτσι και αλλιώς θα σε χρεώσουν και θα χαλάσουν το όνομα μας.
Μα επιτέλους, τι περιμένεις από απάτριδες;»

Η «Πατριωτική Κίνηση Καβάλας» έστειλε επίσημη επιστολή στον δήμαρχο Θάσου που τον καλούσε να μην επιτρέψει την εκδήλωση με παρόμοια επιχειρήματα..

Όλα αυτά έπεσαν στο κενό με πάταγο. Κατ’ αρχήν βέβαια βγήκε απάντηση στους φασίστες με ανακοίνωση που μοιράστηκε στο νησί. Αλλά πάνω απ’ όλα ήταν η ζωντανή εμπειρία των κατοίκων που είδαν από κοντά τη σοβαρή δουλειά που αναπτύσσεται ενάντια στο φασισμό και δίπλα στα κινήματα που 0χι μόνο διάλυσε τη λσπολογία της Χρυσής Αυγής αλλά τους γελοιοποίησε κιόλας.

Ενδεικτικά η τοπική εφημερίδα «Θασιακή» ανέφερε σε σχετικό άρθρο  την Τρίτη 30 Ιουλίου:

«Ήθελαν να σπείρουν φόβο, αλλά τελικά γελοιοποιήθηκαν… Μοίρασαν προκηρύξεις στη Θάσο ανυπόγραφες, οι οποίες καλούν τον κόσμο να διώξει τη διοργάνωση, γιατί δεν θα αφήσει λεφτά, θα διώξει κόσμο, θα κάνει κακό στον τουρισμό, θα διαβρώσει τη νεολαία, θα κάψουν σημαίες, είναι απάτριδες και άλλα τέτοια…

όλοι αυτοί οι φόβοι που ήθελαν να σπείρουν αυτές οι ανακοινώσεις, ήταν κουραφέξαλα, αφού καμία φασαρία δεν έγινε και καμία ζημιά στον τουρισμό. Ίσα – ίσα που ο Πρίνος αυτή την περίοδο έχει έναν αξιόλογο αριθμό Ελλήνων τουριστών, ίσως πρωτοφανή για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε…»

Ενδεικτικό επίσης το ρεπορτάζ του «Hackademy Newz», ιστολόγιο της Θάσου: «Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4 Αυγούστου το 20ο Αντιφασιστικό Camping της οργάνωσης Antinazi Zone – YRE, εδώ:

Πάνω απ’ όλα όμως, ενδεικτικό των δυνατοτήτων του μαζικού κινήματος είναι το γεγονός ότι δύο μέρες προτού ξεκινήσει το κάμπινγκ και έχοντας αποτύχει να επιβάλουν την ακύρωσή του, οι Χρυσαυγίτες… έκλεισαν τα γραφεία τους στη Θάσο! Αυτά, για τους «αήττητους» παλικαράδες που δεν φοβούνται ποτέ, τίποτα και κανένα!

Αξέχαστο… ως συνήθως

Για όλους τους παραπάνω λόγους όσοι επέλεξαν το κάμπινγκ για να συνδυάσουν όλα τα πιο πάνω για μια ακόμη φορά δεν το μετάνιωσαν. Έφυγαν ενθουσιασμένοι με τη συντριπτική πλειοψηφία να δηλώνει παρόν και για του χρόνου. Ενδεικτικό και πάλι είναι το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας activistika.gr: Άριστες οι εντυπώσεις από το 20ο antinazi zone camping της YRE στην Θάσο.

 

Θα αφήσουμε κάποιους (αφού δεν υπάρχει χώρος για όλους) από τους ίδιους τους συμμετέχοντες να μιλήσουν στη συνέχεια, μέσα από μερικές σύντομες συνεντεύξεις που πήραμε.

Πρώτη απ’ όλες θα δημοσιεύσουμε (αύριο) την ομιλία της εκπροσώπου της Αντιφασιστικής Κίνησης Θάσου, Κατερίνας Δούκα, στο κλείσιμο του κάμπινγκ, η οποία με τον καλύτερο τρόπο έκφρασε τα αισθήματα όλων.


______________________________

Θάσος 2013 – Κατερίνα Δούκα (Αντιφασιστική Κίνηση Θάσου): «Μας δώσατε έμπνευση, δύναμη, κουράγιο, τροφή για σκέψη και προβληματισμό»

 

«Αργότερα σκέφτηκα:Πόσο διαφορετικοί… πόσοι πολλοί… θα επικρατήσει χάος εδώ… Ένιωσα έκπληξη όταν αυτοί οι άνθρωποι με ένα νεύμα, μια ματιά, χωρίς καθόλου να μιλούν, αλλά με το χαμόγελο πάντα, συντονίζονταν, δούλευαν, δημιουργούσαν, οργάνωναν και οργανώνονταν, χωρίς φωνές, χωρίς διαμαρτυρίες, χωρίς παράπονα, αλλά πάντα με ένα πλατύ μεγάλο χαμόγελο και μια λαμπερή ματιά…»

είπε ανάμεσα σ’ άλλα η Κατερίνα Δούκα, εκπρόσωπος της Αντιφασιστικής Κίνησης Θάσου. Διαβάστε ολόκληρη την αποχαιρετιστήρια ομιλία της εδώ

____________________________

Θάσος 2013: χαιρετισμός της Χάιντρουν Ντίτριχ, Γερμανίδας βουλευτίνας, μέλους του Die Linke και της CWI

«Ο λόγος για τον οποίον αυτές οι πολιτικές συνεχίζουν να επιβάλλονται είναι γιατί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του συνδικαλιστικού κινήματος και της εργατικής τάξης, αρνούνται να οργανώσουν κινητοποιήσεις με ένα αποφασιστικό τρόπο για να τις σταματήσουν. Χρειαζόμαστε μαχητικά συνδικάτα με αντικαπιταλιστικές πολιτικές .Όμως και τα κόμματα της Αριστεράς έχουν τεράστιες ευθύνες…»

Έγραψε η συντρόφισσα Heidrun Dittrich στο μήνυμα που έστειλε καθώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί σε εκδήλωση που οργάνωνε το «Ξ» στα πλαίσια του κάμπινκγ του Antinazi Zone. Διαβάστε εδώ ολόκληρο το μήνυμά της

_______________________________

Θάσος 2013: Ο ευρωβουλευτής Πολ, ο παππούς Ροδόλφος, η εγγονή Ευρυδίκη και άλλοι…

Στο τελευταίο άρθρο του απολογισμού του κάμπιγκ δημοσιεύουμε τα σχόλια του σύντροφου Πολ Μέρφι, ευρωβουλευτή από την Ιρλανδία, του συνταξιούχου συνδικαλιστή Ροδόλφου Σταματίου και της εγγονής του Ευρυδίκης, της Εμανουέλας Δηλαβέρη, άνεργης από την Αθήνα, και του Τζακο Λαμ, στελέχους της «Σοσιαλιστικής Δράσης» μαρξιστικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στο Χονγκ Κονγκ.

Η συνέχεια, εδώ:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα