Το φιάσκο που δημιούργησαν με τις στρατιωτικές επεμβάσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν έχει υπονομεύσει σοβαρά τις ΗΠΑ στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά. Ιδιαίτερα, η καταστροφική κατάσταση στο Ιράκ αποκάλυψε τα όρια της δύναμης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Αυτό που δεν μπορεί να αποκλειστεί, όσο ελέγχουν ακόμα την κυβέρνηση ο Μπους και τα νεοσυντηρητικά γεράκια του, είναι μια στρατιωτική επίθεση με πυραύλους και βομβαρδιστικά των ΗΠΑ ή του Ισραήλ ενάντια στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Επιχειρησιακά μιλώντας τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ έχουν την δυνατότητα να καταφέρουν τέτοια στρατιωτικά πλήγματα στο Ιράν.
Η άρχουσα τάξη των ΗΠΑ φοβάται τις συνέπειες μιάς ακόμα τυχοδιωχτικής στρατιωτικής περιπέτειας στη Μέση Ανατολή. Στό κύριο άρθρο της εφημερίδας που τους εκπροσωπεί, τους Τάϊμς της Ν. Υόρκης (9 Μάρτη 06) καλούν τον Μπους να ξυπνήσει : «Η αμερικάνικη πολιτική στη Μέση Ανατολή έχει κάνει τώρα το Ιράν πολύ πιό δυνατό από ότι ήταν πριν την εισβολή στο Ιράκ, με αποτέλεσμα τα περιθώρια των ΗΠΑ για στρατιωτική δράση να είναι πιά πολύ περιορισμένα».
Ποιός θάναι ο αντίκτυπος
Για να μην καταλήξει σε φιάσκο, μια επίθεση ενάντια στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, που είναι διασπαρμένες σε 400 τουλάχιστον τοποθεσίες και πολλές είναι υπόγειες, πρέπει να είναι αρκετά σοβαρή και εκτεταμένη. Αυτό αναπόφευχτα θα σημαίνει πολλές ανθρώπινες απώλειες και επικίνδυνη μόλυνση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ ταχτικά πυρηνικά όπλα ή οι βομβαρδισμοί με συμβατικά όπλα χτυπήσουν και προκαλέσουν την έκρηξη πυρηνικών υλικών μέσα στις ιρανικές εγκαταστάσεις.
Μιά τέτοια επίθεση θα έχει μέσα στο Ιράν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούν οι ΗΠΑ. Αντί να υπονομεύσει το ισλαμικό καθεστώς θα συσπειρώσει ακόμα περισσότερο τον ιρανικό λαό γύρω από τους φανατικούς μουλάδες. Ήδη σήμερα οι απειλές των ΗΠΑ έχουν ξεσηκώσει εκατομμύρια ιρανούς που υποστηρίζουν ότι είναι αναφαίρετο εθνικό δικαίωμα του Ιράν ο εμπλουτισμός ουρανίου και το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο αντίκτυπος μέσα στον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο θα είναι εκρηκτικός. Οι σιίτες στο Ιράκ, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η Χαμάς στην Παλαιστίνη, που έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με το Ιράν θα δεχτούνε τεράστιες πιέσεις από τη λαϊκή βάση τους για να πάρουν εκδίκηση. Οι άραβες σουνίτες και σιίτες στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία κ.α. και οι μουσουλμάνοι γενικώς στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδονησία, που τώρα βλέπουν το Ιράν σαν μια δύναμη που αντιστέκεται στην ταπείνωση που υφίστανται από την αμερικάνικη πολιτική, θα ξεσηκωθούν και πάλι και θα διαδηλώσουν ενάντια στις ΗΠΑ, απειλώντας ξανά τα φιλοαμερικάνικα καθεστώτα τους.
Την ίδια ώρα, θα ενισχυθούν αναπόφευχτα παραπέρα οι οργανώσεις τύπου Αλ Κάιντα και θα πολλαπλασιαστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Μέσα στις σημερινές συνθήκες αβεβαιότητας, όπου το πετρέλαιο έχει ξεπεράσει τα 70 δολάρια μια στρατιωτική επίθεση ενάντια στο Ιράν θα χειροτερεύσει αναπόφευκτα την κατάσταση. Το Ιράν είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου. Αν αποφασίσει σαν αντίποινα να περιορίσει έστω την παραγωγή του, η τιμή του πετρελαίου μπορεί εύκολα να φτάσει και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια. Να μην ξεχνάμε ότι το Ιράν ελέγχει τα στενά Ορμούζ από όπου περνάει η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, πούναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου.
Όλα τα παραπάνω θα έχουν σαν αποτέλεσμα, υποστηρίζει ο Ζ. Μπρζεζίνσκι, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρώην Προέδρου Τζ. Κάρτερ «οι ΗΠΑ να απομονωθούν ακόμα περισσότερο κι έτσι να γίνουν περισσότερο ευάλωτες». «Η εποχή της αμερικανικής υπεροχής θα οδηγηθεί έτσι σε πρώιμο τέλος»(Ελευθεροτυπία 25-4-06).
Η απομόνωση όμως και η αποδυνάμωση της κυβέρνησης Μπους μεγαλώνει αποφασιστικά και στο εσωτερικό μέτωπο. Η δημοτικότητα του Μπους (και του Μπλερ) έχει πέσει στο 31%, που είναι από τα χειρότερα ποσοστά για Πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Το 63% διαφωνεί συνολικά με την εξωτερική πολιτική του και το 70% θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει σε λανθασμένο δρόμο.